Grootspraak



Bolenius: net open en nu al een must go

Bolenius: net open en nu al een must go

21-01-2011

Aan de Zuidas, dat deel van Amsterdam waar je zeker niet elke dag kom, ligt restaurant Bolenius. De straatbordjes zijn nog maar net opgehangen, of het nieuwe restaurant is al een must go, volgens GrootSpraak. Een dikke acht en drie trosjes voor de wijnkaart.

Fijn kookboek en ander GrootSpraak-nieuws

Fijn kookboek en ander GrootSpraak-nieuws

19-01-2011

Laatste nieuws: Le Défi gaat dicht. GrootSpraak blijft achter met een gebroken hart... Chef@Work, een kookboek dat Sligro cadeau doet aan trouwe klanten, is een fijn boek voor zowel professionals als serieuze hobbykoks. Ander GrootSpraak-nieuws: LN2 is de naam van een nieuw restaurant in Eindhoven. Kok en de Bruin in Tricht is opnieuw ingericht. De Zwethheul is klaar met de verbouwing. Sober in Amersfoort is dicht. En Les Ombrelles krijgt een nieuwe sommelier.

Beluga Nxtdoor, Vis aan de Markt, JRE Nederland en Kroft, Hoorn

Beluga Nxtdoor, Vis aan de Markt, JRE Nederland en Kroft, Hoorn

10-01-2011

Beluga Nxtdoor heet voortaan alleen nog maar Nxtdoor. Vis aan de Markt is de nieuwe naam van De Gouden Leeuw in Scherpenisse. En een aantal interessante verschuivingen bij JRE Nederland.

Les Ombrelles, Goesting en De Stenen Tafel

Les Ombrelles, Goesting en De Stenen Tafel

29-12-2010

Les Ombrelles in Den Haag zet een forse stap terug, merkt GrootSpraak. Ook nieuws over De Stenen Tafel in Borculo en Goesting in Utrecht. Bovendien een bespreking van De chef en de wijn, het nieuwe boek van Peter Klosse.

Favoriet Indonesisch: Anak Depòk, Den Dolder

Favoriet Indonesisch: Anak Depòk, Den Dolder

22-12-2010

Anak Depòk is al jarenlang een van onze favorieten. Het hoort bij de beste Indonesische restaurants in ons land, zowel gemeten naar de kwaliteit van het eten als naar de prettige inrichting en de ongelooflijk plezierige bediening. En parkeren lukt altijd.

Enkele correcties in GrootSpraak

Enkele correcties in GrootSpraak

20-12-2010

We vroegen alle in de gids vermelde restaurants te reageren op inhoudelijke en feitelijke zaken in GrootSpraak 2011. Dat leverde een paar noodzakelijke correcties op in de teksten over restaurant De Schat in Nijmegen, De Kersentuin in Amsterdam, Villa La Ruche in Voorburg, Terra in Bloemendaal en Bridges in Amsterdam.

Nieuwe GrootSpraak is uit

Nieuwe GrootSpraak is uit

22-11-2010

Waar kun je goed eten, maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is Grootspraak vanaf 21 november verkrijgbaar. Nog net op tijd voor schoen of boom. Restaurant van het jaar is De Zwethheul in Schipluiden. En nieuwkomers zitten de top dicht op de hielen.

Martijn Verkerk weg bij De Nederlanden

Martijn Verkerk weg bij De Nederlanden

01-11-2010

Maître-sommelier Martijn Verkerk vertrekt bij restaurant De Nederlanden. Hij geeft zijn carrière een andere wending en gaat zijn wijnbedrijf Smaragd verder uitbouwen.

De Seghesteen, Slochteren: gastvrijheid verandert in horkerigheid

De Seghesteen, Slochteren: gastvrijheid verandert in horkerigheid

07-10-2010

Bij restaurant De Seghesteen in Slochteren is de formule ingrijpend veranderd: van gastronomisch restaurant naar bistro. Ook lijkt gastvrijheid te zijn veranderd in horkerigheid. Lees meer op GrootSpraak... 

GrootSpraak: gastvrijheid verandert in horkerigheid

GrootSpraak: gastvrijheid verandert in horkerigheid

07-10-2010

De Seghesteen, Slochteren is niet langer een gastronomisch restaurant. Nieuwe formule, gastvrijheid verandert in horkerigheid. Lees meer op GrootSpraak.nl 

GrootSpraak: crisis in restoland is nog niet voorbij

GrootSpraak: crisis in restoland is nog niet voorbij

05-10-2010

De crisis in restoland is helaas nog niet voorbij, is te lezen op GrootSpraak. Avocado en Choix du Chef zijn helaas gesloten. En verder enige wijzigingen bij Linnen, Merlot en Chalet Royal. Goed nieuws: een nieuwe chef bij De Burgemeester in Linschoten. Ook op GrootSpraak: recensie van De Treeswijkhoeve (Waalre): 'Op dit niveau moet het altijd zo zijn.'

GrootSpraak is weer Bij de Tijd

GrootSpraak is weer Bij de Tijd

06-07-2010

Amsterdammertje door komst Bram Hommes weer een stapje vooruit. Solo, de mensen naast de chef. Lees de namen. Originele keuken en een wijnkaart in opbouw. Menanteau verlaat Excelsior. Na de verbouwing dus nieuw elan in de keuken. Dat verdient deze prachtlokatie. Het Veerhuys, Almere, wijzigt de koers. Wij zouden liever een andere kapitein zien… Merlot, topwijn op topwijze gebracht. Van de Kaart: kurkengeld? Geen kurkengeld! Lees meer...

De Altena, Nijmegen

De Altena, Nijmegen

15-06-2010

Grootspraak at bij De Altena in Nijmegen en concludeerde: wijnliefhebber, hier is het genieten. Lees meer op www.grootspraak.nl

Bij de Tijd en Delicees

Bij de Tijd en Delicees

30-05-2010

GrootSpraak at bij Delicees in Dordrecht. Het oordeel: 'Eenvoud in vele opzichten, maar zeer verzorgd.' En GrootSpraak heeft meer nieuws: Giallo e rosso volgt Ca' del Biro op, Jurgen Eikholt en zijn vrouw Rian zijn terug in Nijmegen, Chapeau heeft een nieuwe chef, want Jeroen Granneman is naar Lambermon's, De Compagnon heeft plannen en De Gieser Wildeman een nieuwe sommelier. Lees meer...

Tollius, Amersfoort

Tollius, Amersfoort

27-04-2010

Heel fraai ingericht restaurant, rand binnenstad. Elke dag een ander menu, eind van de middag aangekondigd op de website. Dat geeft een goed beeld van de keuken. En dat stelde dit keer bepaald niet teleur. Heel lekkere dingen al bij de zeer betaalbare champagne. Een proeverij van wat kleine gerechtjes en een goed uitgevoerd hoofdgerecht.

Het Savarijn, Nijmegen

Het Savarijn, Nijmegen

06-04-2010

Allemaal heel smakelijk, het lijkt niet aardig voor de chef, je komt hier toch vooral om te genieten van de wijn. Er wordt dit keer een goed arrangement gekozen. Maar hier moet je eigenlijk met een wat groter gezelschap gaan en je laten verwennen met een aantal verschillende flessen uit die schitterende wijnkaart. Duitsland zoals je het nergens vindt. Van alle goede producenten. Ook van eigen import. Dit is een superplek voor de wijnliefhebber.

Nieuwe sommelier bij Floris, boek over Da Vinci en de wijnkaart van De Nederlanden

Nieuwe sommelier bij Floris, boek over Da Vinci en de wijnkaart van De Nederlanden

02-04-2010

Meer restaurant-nieuws op GrootSpraak: Lennaert Lonterman wordt de nieuwe maître-sommelier in Wolfslaar, In de Keuken van Floris heeft een nieuwe sommelier: Zwaan Maas, én een nieuwe indeling voor de avond. Le Défi heeft grondig verbouwd en geniet nu van een nieuw interieur, Merlot neemt de wijnkaart op de schop en Sietse van Zanten, sommelier bij Merlet, verkast naar Ciel Bleu. Bovendien: de wijnkaart van De Nederlanden is pittig geprijsd. Lees meer...

La Rive, Amsterdam

La Rive, Amsterdam

30-03-2010

Prachtige luxe in fraai gelegen Amstelhotel. In de entree word je vriendelijk opgevangen en naar het restaurant geleid. Prachtig gedekte tafel. Lekker brood, boter en mooie olijfolie. Heerlijke amuses. Noordzeekrab met salade, ijzerkruid en avocado. Wagyuzijlende met rabarber, eendenlever, abrikoos. Zeetong, piment, couscous. Baambrugs big, hazelnoot, pastinaak, buikspek, abrikoos. Buikspek, wat een geweldige specialiteit van de chef. Bramen met rijstepap en yoghurtsorbet.

Restaurant hotel Merlet, Schoorl

Restaurant hotel Merlet, Schoorl

21-03-2010

Fraai gelegen even ten noorden van Bergen. Plezierige inrichting. Maar houd vooral oog op dat heerlijke terras. Mooi gedekte tafels. Vriendelijk-enthousiaste bediening. We begonnen met in alle eenvoud heel goede vitello tonnato. Snoekbaars als tussengerecht met truffel en gepocheerd eitje. Mooie reerug, met wat schraal garnituur. Op de kaaswagen een mooi assortiment Franse kazen. Restaurant: 7,5 Wijnkaart: 5 trosjes

Linnen, Oisterwijk

Linnen, Oisterwijk

09-03-2010

De wijnkaart is zo imposant, dat is met geen pen te beschrijven. Alle grote wijnen die je kunt bedenken staan er op, en alleen maar bijzondere jaren en flessen. Restaurant: 7,5 Wijnkaart: 5 trosjes

Basiliek, Harderwijk een voorbeeld van gastvriendelijkheid

Basiliek, Harderwijk een voorbeeld van gastvriendelijkheid

02-03-2010

Dat je hier goed eet en dat de wijnliefhebber hier kan genieten van heel mooie wijnen, dat werd deze keer weer bevestigd. We willen het nu vooral over wat anders hebben. Inspecteren doen we als het even kan anoniem. Als iets ons niet bevalt laten we dat meestal zitten. Maar soms zijn we gewone consumenten, met gewone consumentenwensen. Dus ook met iets om over te mopperen. Dat werd hier ongelooflijk goed opgevangen. Een heel groot compliment voor chef Rick Jansma. Lees verder...

De Leest, Vaassen

De Leest, Vaassen

01-03-2010

Goede wijnen in het arrangement. En een werkelijk fantastische wijnkaart. Dit is weer zo'n superplek voor de wijnliefhebber. Restaurant: 9 Wijnkaart: 5 trosjes

Grootspraak-nieuws: Luce in Utrecht en Reis langs de sterren

Grootspraak-nieuws: Luce in Utrecht en Reis langs de sterren

22-02-2010

Op Grootspraak deze week: Utrechts restaurant Luce is een feestje en Paul van de Bunt schreef 'Reis langs de sterren', over zijn ontdekkingstocht langs Michelinsterrenrestaurants in heel Europa. Lees meer...

Kok & de Bruin, Tricht

Kok & de Bruin, Tricht

11-02-2010

In de Betuwe. Licht, strak en modern ingericht. Goed gedekte tafels ruim uit elkaar. Bediening uitstekend. Op tafel lekkere knabbels, fraai glas champagne open. Boter, lekker brood. Restaurant: 8 Wijnkaart: 5 trosjes

Karel V, Utrecht

Karel V, Utrecht

04-02-2010

Er wordt hier altijd een voortreffelijk arrangement geschonken in uitstekende combinatie van spijs en wijn. Er is een voortreffelijke wijnkaart, met een fraaie selectie open wijnen. Wat vooral indruk maakt is de zorgvuldige keuze: zeer uitgebalanceerd, met -niet te veel- klassiekers, maar ook met prachtige vondsten van overal. Restaurant: 7,5 Wijnkaart: 5 trosjes


Grootspraak


Grootspraak 2017: De Boet, Vermeer en wijnbar Het Eigendom in de prijzen. Lees hier meer!


Grootspraak is dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Deze heldere en toegankelijke gids wijst wijnliefhebbers de weg naar restaurants waar grote liefde voor wijn gecombineerd wordt met topgastronomie. Plekken waar je goed kunt eten, maar waar ook de wijn aandacht krijgt die hij verdient. Met Grootspraak heb je een gids in handen die je rechtstreeks naar het fijnste restaurant en de beste wijnbar brengt.

Klik hier voor het volledige overzicht van de gids van vorig jaar, Grootspraak 2016, van nieuwe adressen, stijgers, dalers en lievelingsadressen in de bijlage ‘Samenvatting Grootspraak 2016’.
 

Grootspraak 2017 zal rond 22 december gratis verzonden worden naar alle jaarabonnees. Heeft u geen jaarabonnement? Grootspraak 2017 kost € 12,50 en zal te bestellen zijn via deze site (klik hier), of via uw boekhandel met het ISBN-nummer: 978-90-78172-09-3.

Lees hier meer over adverteren in Grootspraak

Lees hier meer over Grootspraak

 
 

  • Santa Rita t/m april of september 2018
    • Banner Kwast  1 sept 2017 tm 1 dec 2017
    • Winterhalter - t/m?
    • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
    • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
    • Okhuysen webwinkel - doorlopend?