Grootspraak



Grootspraak 2016: Jiu.nu, Chapeau! en Wijncafé Lefebvre in de prijzen

Grootspraak 2016: Jiu.nu, Chapeau! en Wijncafé Lefebvre in de prijzen

27-11-2015

Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is er Grootspraak: dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Lees hier welke adressen in 2016 de titel 'Wijnrestaurant van het Jaar', 'Restaurant van het Jaar', en 'Wijnbar van het Jaar' mogen dragen.

Grootspraak 2015: Dé restaurantgids voor de wijnliefhebber

Grootspraak 2015: Dé restaurantgids voor de wijnliefhebber

09-12-2014

Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is er Grootspraak: dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Lees hier welke adressen dit jaar de titel 'Wijnrestaurant van het Jaar', 'Restaurant van het Jaar', en 'Wijnbar van het Jaar' mogen dragen.

Adverteren in Grootspraak 2015

Adverteren in Grootspraak 2015

17-07-2014

De inspecteurs van Grootspraak zijn natuurlijk weer hard aan het werk voor Grootspraak 2015, die zal verschijnen op 24 november 2015. Wilt u in Grootspraak 2015 adverteren? Neem dan contact op met Norbert Bak bij AdNovus. Lees verder voor zijn contactgegevens.

Grootspraak 2014: Salentein en Inter Scaldes Restaurants van 2014

Grootspraak 2014: Salentein en Inter Scaldes Restaurants van 2014

02-12-2013

Na een roerig jaar in gastronomisch Nederland, maakt Grootspraak de stand op voor 2014. Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Twee adressen sprongen er dit jaar uit, en mogen in 2014 de titels 'Wijnrestaurant van het Jaar' en 'Restaurant van het Jaar' dragen.

Boeken: De Oosterscheldekreeft

Boeken: De Oosterscheldekreeft

18-07-2013

Nederland liet het zo maar gebeuren dat Goudse kaas overal vandaan kan komen. En de seizoenen worden steeds meer naar voren gehaald: we wachten nu op het moment dat de narcissen op de markt weer gelijk lopen met die in de tuin… Tekst: Ton Entius

Silvester\'s bleek toch crisisbestendig

Silvester's bleek toch crisisbestendig

15-05-2012

Het is een wonderbaarlijk verhaal, met nietemin een bemoedigende boodschap voor deze lastige tijden. Een restaurant dat in de diepe slaap van de crisis dreigde ten onder te gaan, werd wakker gekust door een onverwachte prins: een groep vaste gasten. Een verhaal waar de klant ook echt koning bleek te zijn.

Een nieuwe \'Onderweg geplukt\' en \'Boeken\'

Een nieuwe 'Onderweg geplukt' en 'Boeken'

19-04-2012

Ton Entius bezocht Vinkeles in Amsterdam: altijd een heerlijk genoegen, met ook dit keer een verzameling indrukwekkende gerechten. Ook las hij het tweede deel van Sergio Hermans, Peter Goossens' en Roger van Damme's Haalbare toprecepten. Stap voor stap.

Onderweg geplukt: \'t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht

Onderweg geplukt: 't Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht

06-03-2012

Ton Entius bezocht deze maand 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Doorgaans een groot genoegen en ook in 2012 een vermelding waard in GrootSpraak. Toch zijn er (nog steeds) en paar kanttekeningen te maken. Tekst: Ton Entius

Grootspraak - Onderweg geplukt: El Celler de Can Roca.

Grootspraak - Onderweg geplukt: El Celler de Can Roca.

17-01-2012

Voor Grootspraak is het denken in lijstjes-rangorde wezensvreemd. Met het geven van een waardering in punten kun je immers veel beter kwaliteit uitdrukken. tekst en fotografie: Ton Entius

Soenil: lessen in de keuken en het leven

Soenil: lessen in de keuken en het leven

17-06-2011

In het kookboek 'Soenil Patron Cuisinier De Lindehof, Nuenen' geeft de gelukkige chef mooie recepten, niet alleen voor schitterende gerechten, maar ook voor het leven zelf.

Anna, Amsterdam: nieuw, prachtig en lekker

Anna, Amsterdam: nieuw, prachtig en lekker

06-06-2011

GrootSpraak gaat naar het Amsterdamse Oudekerksplein voor Anna. Nieuw, prachtig en lekker. Even zoeken, de entree is om de hoek in de Warmoesstraat...

Sterrenchefs, een boek dat bij iedereen in de kast moet staan

Sterrenchefs, een boek dat bij iedereen in de kast moet staan

03-06-2011

Wie zijn toch die mannen - en vrouwen - daar aan de kachel? In gewone mensentermen: wie zijn die mensen daar in de keukens? De hele groten kennen we allemaal als BN-er. Maar die anderen verschuilen zich zonder dat ze echt anoniem zijn, toch meestal achter hun fornuis. De meeste koks blijven liever bij hun pannen. Zelfs een heel grote, en dat is dan wel een BN-er, als Sergio Herman komt niet in de zaal. Super dus om nu Sterrenchefs in handen te hebben, een boek waar ze allemaal in staan.

Vermeer, Amsterdam: een memorabele lunch

Vermeer, Amsterdam: een memorabele lunch

23-05-2011

We waren te gast bij Vermeer, mede genood door wijnhandel Bart, met naast en tegenover ons Bernard Schoffit, Wijngoed Thorn en de Stadskwekerij Osdorp, om maar een paar namen te noemen. De herkomst verklaard. Doel: het de gast deelgenoot maken van het verhaal achter het gerecht.

De Gastronoom dicht, Silvester\'s binnenkort weer open

De Gastronoom dicht, Silvester's binnenkort weer open

19-05-2011

De Gastronoom in Harlingen is gesloten. Patron Marco Poldervaart kon hier zijn ambities niet waarmaken. Silvester's in Sittard is gesloten, het restaurant maakt binnenkort een doorstart met een eenvoudiger formule.

Vreugd en Rust in Voorburg: prachtige wijnkaart, meer trosjes

Vreugd en Rust in Voorburg: prachtige wijnkaart, meer trosjes

18-05-2011

GrootSpraak genoot van de prachtige keuken van Vreugd en Rust in Voorburg. De wijnkaart, die prachtige open wijnen biedt, rechtvaardigt een greep naar de trosjes. Een discussie met de chef over skrei versus kabeljauw liep smakelijk af.

Maastricht, let op uw zaak

Maastricht, let op uw zaak

02-05-2011

In culinair opzicht is het in de fraaie stad Maastricht niet best. Mosae Forum stelt teleur, koffie op de Markt is een speurtocht naar echte vla en rommedoe staat in slechts één etablissement op de kaart.

Savarin, Chinese top 100 en aspergewijn

Savarin, Chinese top 100 en aspergewijn

01-05-2011

Savarin in Rijswijk heeft een nieuwe chef, er is nogal wat aan te merken op de Chinese top 100 van Misset Horeca en een verrassende wijn is benoemd tot Aspergewijn 2011.

Apicius, Boreas, La Caserne Blanche, Lambermon\'s en horeca hartje Maastricht

Apicius, Boreas, La Caserne Blanche, Lambermon's en horeca hartje Maastricht

10-04-2011

Apicius toont stabiele klasse, signaleert GrootSpraak. Ander nieuws: Lambermon's gaat dicht, nóg een nieuwe sommelier bij Boreas en een naamsverandering voor Promers in Naarden-Vesting. En een waarschuwing voor de horeca in centrum Maastricht: in culinair opzicht is het in de binnenstad niet best.

Fifteen, Vrienden van Jacob, Boreas en Rieslingweek

Fifteen, Vrienden van Jacob, Boreas en Rieslingweek

29-03-2011

Sommelier Dennis Smith verlaat Vrienden van Jacob in Santpoort en wordt opgevolgd door Sietse van Zanten van Ciel Bleu, Erik Bosman is weer terug in restaurant Beyerick, Peter Paul Kleiss gaat van Cordial naar Boreas in Heeze. En liefhebbers van Duits en Oostenrijks kunnen komende tijd hun hart ophalen: van 4 tot 12 juni is het Rieslingweek in veel restaurants en wandelende encyclopedie Albert de Jong geeft een cursus over Duitse en Oostenrijkse wijn bij het Wijninstituut. Bovendien eet GrootSpraak bij Fifteen in Amsterdam: vriendelijke bediening, maar de wijnkaart schiet tekort.

L\'Ouest en Asian Glories

L'Ouest en Asian Glories

27-02-2011

GrootSpraak bezoekt Rotterdam, waar het k-woord valt in wijnbar L'Ouest en in Asian Glories koele pinot wordt geschonken.

De Basiliek en De Kromme Watergang

De Basiliek en De Kromme Watergang

22-02-2011

Restaurant Basiliek in Harderwijk is vanaf 1 maart een dag minder open, van dinsdag tot en met zondag kunnen we daar terecht. Logeren bij De Kromme Watergang kon al in het nabije Breskens. Nu is ook het zeer nabij gelegen luxe onderkomen Suite Blanche geopend.

Oostwaarts: Vendôme en Lerbach

Oostwaarts: Vendôme en Lerbach

16-02-2011

GrootSpraak reisde oostwaarts, om 'het horloge internationaal gelijk te zetten', zoals men dat zegt. Na eetervaringen bij De Swarte Ruyter in Holten en Dorset in Borne, is het nu tijd voor de Duitse restaurants Vendôme en Lerbach, beide in Bergisch Gladbach, nabij Keulen.

Ron Blaauw, Lambermon\'s en De Molen

Ron Blaauw, Lambermon's en De Molen

03-02-2011

Ron Blaauw gaat verhuizen uit Ouderkerk aan de Amstel, maar ook weer niet. Raadsel? Sommelier Jaap van Wageningen gaat weg bij het Haarlemse Lambermon's. En kookboek Tien jaar geluk, tien jaar genieten van restaurant De Molen uit Kaatsheuvel is een aanrader voor ras-culi en minder gevorderde kok.

Lambermon\'s, Ron Blaauw en De Molen, Kaatsheuvel

Lambermon's, Ron Blaauw en De Molen, Kaatsheuvel

03-02-2011

Ron Blaauw gaat verhuizen uit Ouderkerk aan de Amstel, maar ook weer niet. Raadsel? Sommelier Jaap van Wageningen gaat weg bij het Haarlemse Lambermon's. En kookboek Tien jaar geluk, tien jaar genieten van restaurant De Molen uit Kaatsheuvel is een aanrader voor ras-culi en minder gevorderde kok.

Oostwaarts

Oostwaarts

31-01-2011

GrootSpraak ging rond de Kerst de drie wijzen achterna, richting het oosten: naar De Swarte Ruyter in Holten en Dorset in Borne. De Swarte Ruyter is een nieuwkomer in de gids van volgend jaar, die we nu al graag voorstellen. Dorset is de nieuwe naam voor het oude Dorset Mansion House, in Borne.


Grootspraak


Grootspraak 2017: De Boet, Vermeer en wijnbar Het Eigendom in de prijzen. Lees hier meer!


Grootspraak is dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Deze heldere en toegankelijke gids wijst wijnliefhebbers de weg naar restaurants waar grote liefde voor wijn gecombineerd wordt met topgastronomie. Plekken waar je goed kunt eten, maar waar ook de wijn aandacht krijgt die hij verdient. Met Grootspraak heb je een gids in handen die je rechtstreeks naar het fijnste restaurant en de beste wijnbar brengt.

Klik hier voor het volledige overzicht van de gids van vorig jaar, Grootspraak 2016, van nieuwe adressen, stijgers, dalers en lievelingsadressen in de bijlage ‘Samenvatting Grootspraak 2016’.
 

Grootspraak 2017 zal rond 22 december gratis verzonden worden naar alle jaarabonnees. Heeft u geen jaarabonnement? Grootspraak 2017 kost € 12,50 en zal te bestellen zijn via deze site (klik hier), of via uw boekhandel met het ISBN-nummer: 978-90-78172-09-3.

Lees hier meer over adverteren in Grootspraak

Lees hier meer over Grootspraak

 
 

  • Riedel - doorlopend
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Winterhalter - t/m?