Nieuws



Bijzondere Nederlanders

Bijzondere Nederlanders

26-09-2006

Valuas in Venlo was voor de leden van het NGS de locatie waar een bijzondere proeverij klaar stond. Op de proeftafel deze keer Nederlandse en Belgische wijnen. Goede bekende Noël Vanwittenbergh van Café Roux was de grote organisator achter deze bijzondere middag. Dankzij hem hebben we een aantal mooie wijnen van eigen bodem kunnen proeven. Ook onze zuiderburen maken goede wijnen. Er is echter veel kaf tussen het koren,

Mittelburgenland tweede Oostenrijkse DAC

Mittelburgenland tweede Oostenrijkse DAC

24-09-2006

Sinds juli 2002 staat de Oostenrijkse Wijnwet toe om kwaliteitswijnen met een typisch regionale herkomst en een duidelijk smaakprofiel uit te brengen onder de naam van het herkomstgebied met de toevoeging DAC, Distrctus Austriae Controllatus. Na de Grüner Veltliner uit het Weinviertel is er nu een tweede DAC-wijn gekomen, en wel een rode. Het is Blaufränkisch uit Mittelburgenland. Aanvankelijk waren er plannen voor een veel ruimere Burgenland DAC, maar die strandden op de te grote diversiteit binnen het gebied. In het geval van Mittelburgenland was de keuze van één enkele wijn met een duidelijk regionaal karakter, c.q. voor Blaufränkisch, veel makkelijker.

Klachten Bordeaux Advisory nemen toe

Klachten Bordeaux Advisory nemen toe

23-09-2006

In een eerder artikel in Perswijn waarschuwden we al uitgebreid voor de praktijken van Bordeaux Advisory. Nadien werd zelfs door de Autoriteit Financiële Markten contact met ons opgenomen over de werkwijze van dit bedrijf. Vreemd genoeg waren er in de pers eerder positieve artikelen verschenen over deze nieuwe vorm van ‘beleggen’,  onder andere in De Financiële Telegraaf. Een vorm van kritiekloze pers, zonder verstand van zaken. Na het verschijnen van ons artikel is er in de landelijke schrijvende pers nooit aandacht aan besteed

Henry Jayer overleden

Henry Jayer overleden

23-09-2006

Afgelopen woensdag is op 84-jarige leeftijd Henri Jayer overleden. Jayer was al bij zijn leven een legende. Hij stond bekend als een van de grootste Bourgogneproducenten in de tweede helft van de 20e eeuw en vormde een bron van inspiratie voor tal van jongere wijnmakers. Jayer begon in de jaren '80 faam te verwerven met zijn kleine, slechts 6,3 hectare wijngaard tellende domein in Vosne-Romanée.

Krug 1995 in Nederland gelanceerd

Krug 1995 in Nederland gelanceerd

21-09-2006

Als je komt met de nieuwste jaargang van Krug, icoon in de Champagne, dan moet je wel iets bijzonders verzinnen. Op dus naar De Librije, op gepaste wijze vervoerd in een stretched limousine. Zeer aangenaam, en gelukkig zorgt het getinte glas van de ramen er voor dat je toch ook discreet vervoerd wordt. Dat maakt het dan gelijk ook mogelijk de reis te veraangenamen met een glaasje Krug Grande Cuvée, om in de stremming te komen, zonder dat indiscrete blikken in je glas met bubbels kunnen worden geworpen.

Zur Traube \'vaincqueur des vaincqueurs\'

Zur Traube 'vaincqueur des vaincqueurs'

17-09-2006

De Trophée Gosset is een competitie, waarbij de restaurants met de beste Champagnekaarten worden bekroond. De competitie startte in de Benelux en is tegenwoordig ook actief in Duitsland, Zwitserland, Engeland en sinds kort ook Spanje. In de editie van dit jaar werden alle oude winnaars naast elkaar gelegd en werd daarmee de ‘overwinnaar der overwinnaars’ gekroond. Wie dat werd, is op 11 september in Reims bekendgemaakt. Nederlandse restaurants maakten geen kans:

Wijncolumn Ies Stoel: Wijn en jicht

Wijncolumn Ies Stoel: Wijn en jicht

17-09-2006

Jicht is één van de meest voorkomende vormen van  gewrichtsontsteking (arthritis). Het is een stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt door een verhoging van het urinezuurgehalte. Wanneer er te veel urinezuur in het bloed zit, kunnen zich in de gewrichten urinezuurkristallen vormen met als gevolg een hevige, pijnlijke ontsteking met roodheid en zwelling boven het aangedane gewricht. Het is een plotseling optredende ontsteking,

Het boek van den wijn (4)

Het boek van den wijn (4)

17-09-2006

De uitleg van het hoe en wat bij wijnproeven gebeurde anno 1931 door J.P.M. Keuls aan de hand van 'roode' bordeaux. Om te beginnen de kleur:"Laten wij voor het oogenblik eens onder de oogen zien, wat kwaliteit is bij roode bordeauxwijnen, die wij voor ons voorbeeld uitkiezen, omdat de consumptie in deze wijnen verreweg het belangrijkste is en zij zich ook het beste voor een dergelijk onderzoek leenen. Bij de beoordeeling van de kwaliteit van roode bordeauxijnen heeft men, zoals trouwens bij alle wijnen,

Vier nieuwe AOC\'s

Vier nieuwe AOC's

14-09-2006

De Fransen lijken maar niet genoeg te kunnen krijgen van het creëren van nieuwe appellations contrôlees. Het Institut National des Appellations d'Origine (INAO) heeft immers weer goedkeuring gehecht aan een viertal ervan. Volledig nieuw zijn de AOC's Orléans en Orléans-Cléry, beide in het departement Loiret. Orléans slaat op rood, rosé en wit van respectievelijk pinot noir en chardonnay. Het kleinere Orléans-Cléry is van toepassing op wijnen met cabernet franc als belangrijkste druivenras.

Cees van Casteren Champagne ambassadeur 2006

Cees van Casteren Champagne ambassadeur 2006

14-09-2006

De Nederlandse finale van het Europese Concours voor Champagne Ambassadeurs is gewonnen door Cees van Casteren. Plaats van handeling was The College Hotel in Amsterdam. Van Casteren en zijn medefinalisten Leonie Mooijekind en Ton Wortelboer kregen de opdracht 4 verschillende wijnen uit de Champagnestreek te presenteren op basis van 4 punten: het terroir, het etiket, het proeven en champagne-spijs combinaties.

Nieuwe voorzitter VDP - Christmann opvolger Salm

Nieuwe voorzitter VDP - Christmann opvolger Salm

12-09-2006

Na een ambtsperiode van bijna 17 jaar zal Michael Prinz zu Salm-Salm het voorzitterschap neerleggen van VDP Die Prädikatsweingüter. Volgens Salm is de tijd gekomen voor een nieuwe generatie. Ook zijn drukke werkzaamheden als voorzitter van de Duitse vereniging van grond- en bosbezitters, de aanstaande wisseling van de wacht op zijn eigen Schloss Wallhausen en zijn activiteiten voor het investeringsfonds dat zijn naam draagt hebben tot zijn besluit bijgedragen

Promotie van Pavie-Macquin en Troplong-Mondot

Promotie van Pavie-Macquin en Troplong-Mondot

07-09-2006

Na een lange periode van geruchten en speculaties is bekend geworden dat Pavie Macquin, en Troplong Mondot zijn gepromoveerd tot “Premier Grand Cru Classé B” van Saint-Emilion. Wat ons betreft is de promotie van Troplong-Mondot geen verrassing meer. In de laatste Perswijn meldden we al dat deze bevordering aanstaande was. De prijzen in de primeurverkoop liepen ook al vooruit op deze promotie, want ze stegen tot ongekende hoogte. Pavie-Macquin is wat verrassender, maar niet minder verdiend.

\'Journalist\' deel 3

'Journalist' deel 3

04-09-2006

Binnen een week tijd kan er veel gebeuren. Zeker met journalistieke inzichten betreffende Silvaner en Weisser Burgunder uit Duitsland. Wijnplein heeft inmiddels een derde versie daarvoor bedacht. We zetten gemakshalve alle tot nu toe verschenen versies van de afgelopen dagen even op een rijtje. Versie 1"Na de indrukwekkende parade van Rieslings was het even wennen aan Silvaner en Weisser Burgunder.

De Stelling

De Stelling

04-09-2006

Waarom vrezen mensen om teveel te betalen voor wijn? "Dankzij de 'wijn-smaak-vervlakkings-deskundigen uit het Amsterdamse' ... Zo stelt John Navarro. Lees zijn reactie en die van anderen op de lopende Stelling: Het prijsdenken van de wijndrinker kleurt de wijnwereld minder mooi Wij zijn nieuwsgierig naar uw mening! Daarom nodigen wij u uit om deel te nemen aan De Stelling. In elke Perswijn vindt u een aankondiging van de volgende stelling en het verslag van de vorige stellingronde.U begrijpt toch dat de stelling niet per definitie onze mening is?! Wij beogen slechts gezamenlijk de geesten te slijpen en wensen u een knappe discussie. Mag ik u, ter bevordering van dat laatste, vragen om mijn beide pleiters te sparen en alleen hun argumenten aan te vallen of te verdedigen, ofwel nieuw licht op de zaak te schijnen.

Chileense iconen in Den Haag

Chileense iconen in Den Haag

02-09-2006

Op woensdag 13 september treedt vanaf 16.00 uur een keur aan top wijnmakers uit Chili aan om een machtige serie Chileense toppers te presenteren. De proeverij maakt deel uit van de boekpresentatie van het nieuwe boek van Cees van Casteren: Paradiso. De nieuwe wijnen van Chili. De proeverij in Den Haag is deels mogelijk gemaakt door Wines of Chile.In het panel dat de wijnen gaat becommentariëren zitten de belangrijkste hedendaagse wijnmakers uit Chili, waaronder:

Houtsnippers? een goede zaak

Houtsnippers? een goede zaak

02-09-2006

Houtsnippers? Een goede zaak: ik ben nogal een fan van Nieuwe Wereld wijnen, waar het gebruik van snippers (en staven en zelfs houtstof) al lang gebruikelijk is. Het geeft de consument wat hij wil, althans een deel van hen. Een beetje vanille smaak voor een lage prijs. Mijn persoonlijke smaak is vaak anders, je proeft snel of het vanille aroma afkomstig is van chips of echte vaten. Bij gebruik van chips staat de vanille smaak een beetje los van de wijnsmaak. En dan de kosten, het scheelt nogal, een echt nieuw fust of chips. Dat laatste is zo'n 500 keer goedkoper dan echte fursten.

\'Journalist\' blijft blunderen

'Journalist' blijft blunderen

02-09-2006

Het siert de verslaggever van Wijnplein dat die een poging ondernomen heeft de grove missers inzake Silvaner en Weisser Burgunder (zie bericht van 1 september op perswijn.nl) enigszins te corrigeren. De manier waarop deze cover up actie is gebeurd maakt de geloofwaardigheid van het verhaal er echter niet groter op. In tegendeel. Laten we even de versies van 28 augustus en die van 2 september met elkaar vergelijken. Op 28 augustus lazen we:

Wijn van de week: Rully van Dureuil-Janthial

Wijn van de week: Rully van Dureuil-Janthial

01-09-2006

Chevaliers du Tastevin maken Nederland onveiligVeel wijngebieden mogen zich verheugen in een eigen ‘broederschap’, maar geen van deze broederschappen is zo actief als de Chevaliers du Tastevin van de Bourgogne. En dan is het vaak nog niet eens mogelijk om tot ridder te worden geslagen in het Clos de Vougeot. De Nederlandse afdeling is heel actief en organiseert eigen bijeenkomsten.

Parker & Associates

Parker & Associates

01-09-2006

Robert Parker heeft vandaag bekend gemaakt wie de taken van zijn vertrokken helpers Pierre Rovani en Daniel Thomases gaan overnemen.  David Schildknecht - what's in a name? - promoveert al binnen een jaar na zijn debuut in de Wine Advocate tot meesterknecht en opvolger van Rovani. Behalve specialist voor Duitsland, Oostenrijk, Centraal Europa, Oostkust en Middenwesten van de VS zal hij in 2007 ook specialist van dienst zijn in Elzas, Loire, Bourgogne en Languedoc.

\'Journalisten\' blunderen bij Erste Lage 2005

'Journalisten' blunderen bij Erste Lage 2005

01-09-2006

Op 28 en 29 augustus organiseerde VDP Die Prädikatsweingüter voor de tweede keer een premièreproeverij van ongeveer 230 wijnen die dit najaar als Grosse Gewächse op de markt komen. Deze wijnen zullen, net als de Erste Gewächse uit de Rheingau en de Erste Lagen uit de Mosel in de toekomst onder de uniforme noemer Erste Lage gaan vallen. De aanduiding Grosses Gewächs zal dan als ondercategorie gebruikt worden voor droog gevinifieerde wijnen. Daarnaast zullen ook restzoete wijnen en een Prädikat aangeboden mogen worden.

Ongefilterd: Parker in mineur

Ongefilterd: Parker in mineur

27-08-2006

Zijn er nog mensen die door dik en dun in en aan Robert Parker geloven? Vast wel, zolang die zelf maar zijn hoge punten aan 'hoge' Bordeaux blijft uitdelen. Alle andere wijn is immers volstrekt onbeduidende bijzaak. Afgezien van dat obligate kistje DRC kun je als 'collector' dat spul uit een tweederangs uithoek als de Bourgogne toch niet echt serieus nemen? Dat is maar goed ook, want Grote Bob had en heeft daar wat minder verstand van. Vond 'ie tenminste zelf en daarna anderen plus zelfverklaarde 'Bourgognespecialisten' (ahum…) met hem.

Anda Schippers nieuwe eindredacteur

Anda Schippers nieuwe eindredacteur

25-08-2006

Anda Schippers belandde via diverse tussenstops in de wereld van eten en wijn. Ze werkt als freelance culinair auteur en eindredacteur, onder andere voor Wining&Dining, Taste! en bouillon! en redigeerde diverse kookboeken. Daarnaast vertaalt ze wijncursusboeken voor de Wine & Spirit Education Trust. Haar missie: heel Nederland moet elke dag lekker eten, met een goed glas wijn erbij. We zijn blij dat Anda eindredacteur van Perswijn wil worden. We verwachten een goede samenwerking en nog vele mooie uitgaven.

Het Boek van den Wijn (3)

Het Boek van den Wijn (3)

24-08-2006

Schrijver J.P.M. Keuls gaat verder met zijn breedsprakige bespiegelingen over het kopen van wijn. Men doet er volgens hem het beste aan om bij een bonafide handelaar te kopen. Hij stelt echter vast dat dat niet altijd gebeurt. Intrigerend om te lezen dat men zich 75 jaar geleden binnen de Nederlandse wijnhandel ook al zorgen maakte over kopen in het buitenland. Ook zonder Euopese Unie en verdragen van Schengen. "Wij komen nog even terug op de koopers van grootere hoeveelheden in eens, de geregelde wijndrinkers, om de vraag onder de oogen te zien of deze er belang bij hebben in het buitenland te koopen in plaats van bij een wijnhandelaar in het land zelf..."

Columns van Ies Stoel: Wijn en flushes

Columns van Ies Stoel: Wijn en flushes

23-08-2006

Sommige mensen krijgen al na het drinken van slechts één of enkele glazen rode of witte wijn een rood en gloeiend gezicht. Vooral personen van Aziatische afkomst zijn hier vaak erg gevoelig voor.De oorzaak voor deze ‘wijnflush’ heeft te maken met de stofwisseling in de lever.De alcohol uit de wijn wordt door de maag en dunne darm geabsorbeerd. Tien procent van de alcohol wordt via de nieren, longen en zweetklieren uitgescheiden, de overige 90% via de lever. In de lever wordt alcohol afgebroken door 2 enzymen, t.w. alcohol dehydrogenase en aldehyde dehydrogenase (ALDH).

Kaapse Topwijnen Platter Guide 2007

Kaapse Topwijnen Platter Guide 2007

22-08-2006

De John Platter South African Wines Guide heeft in de editie 2007 - die in november zal verschijnen - niet minder dan 25 wijnen bekroond met de maximale waardering van vijf sterren. Onderstaand het overzicht: Wit:2006 Cape Point Vineyards Limited Release (Woolworths) 2005 Sauvignon Blanc Cape Point Vineyards 'Isliedh'2005 Vergelegen White

  • Santa Rita t/m april of september 2018
    • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
    • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
    • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
    • Riedel - doorlopend
    • Bossenbroek B.V. - doorlopend