NieuwsDelta Wines (DGS) verkocht

Delta Wines (DGS) verkocht

12-06-2007

Investeringsmaatschappij HAL Investments B.V. heeft op 12 juni een meerderheid in de aandelen van Delta Wines verworven. Ook het management wordt een belangrijke aandeelhouder. Delta Wines is de overkoepelende holding van drie bedrijven die in 2006 een gezamenlijke omzet van 75 miljoen euro realiseerden.

Languedoc verzet zich tegen nationale vin de pays

Languedoc verzet zich tegen nationale vin de pays

08-06-2007

Ook buiten Bordeaux weten wijnproducenten snel de rechtbank te vinden, wanneer hun iets niet zint. Zie de Languedoc. Daar hebben producenten bij de Franse justitie en verzoek ingediend om de kersverse Vin de Pays de Vignobles de la France te verbieden. Het verzoek is direct gekomen na de publicatie van het officiële decreet voor deze nieuwe categorie vin de pays.

Château La Pointe (Pomerol) te koop

Château La Pointe (Pomerol) te koop

08-06-2007

Het is even een poosje rustig geweest in makelaarskringen te Bordeaux, maar nu is het weer zover. Opnieuw staat daar een bekend château openlijk te koop. Ditmaal betreft het Château La Pointe in Pomerol, dat eigenlijk al een half jaar officieus op de markt was. Voor wie geïnteresseerd mocht zijn in een wijnbelegging die naam waardig, huidig eigenaar Stéphane d’Arfeuille heeft momenteel een vraagprijs in gedachte van 32 miljoen euro.

Bouchard Père et Fils presenteert 2005

Bouchard Père et Fils presenteert 2005

07-06-2007

Voor de Bourgogne is de jaargang 2005 een absolute droom: de wijnen hebben rijpheid, kracht en frisheid tegelijk. De streek is al verwend met veel goede jaren, maar 2005 spant de kroon. In het prachtig verbouwde Restaurant De Echoput presenteerde Bouchard Père et Fils de jaargang 2005 samen met zijn importeur Oud, Reuchlin & Boelen.

Persinformatie Qool bevat fouten

Persinformatie Qool bevat fouten

01-06-2007

Veel media gebruikten de persinformatie die Ilja Gort verspreidde rond de introductie van zijn nieuwe wijn Qool. Hubrecht Duijker besloot een aantal feiten in het persbericht te verifiëren en stuitte op onwaarheden. Niet tot genoegen van wijnmaker Gort, die dreigt met juridische stappen als Duijker doorgaat met het ‘beschadigen’ van Ilja. Duijker: “Het doel van mijn commentaar is echter niet om te beschadigen, maar om te herstellen.”

Proeven met het wijndispuut

Proeven met het wijndispuut

31-05-2007

Eddy Gravemaker gaat borrelen met een groep studenten. Wordt dat slempen uit literflessen Lambrusco? Neehoor, de heren van wijndispuut Pino(t) uit Groningen kiezen drie fantastische flessen uit Eddy’s wijnkelder en overtuigen met hun wijnkennis. En dat allemaal met het altruïstische doel het niveau van de eigen wijnkennis te verhogen én dat van de andere leden van studentenverenigingen. Daar draagt Eddy graag een Tour Blanche of Lascombes aan bij.

Slecht advies van Ilja Gort

Slecht advies van Ilja Gort

31-05-2007

Parkeer je auto op een invalidenparkeerplaats, daar is ruimte genoeg. Toiletbezoek? De rolstoelwc’s zijn ruim en schoon. Dat zijn adviezen van wijnschrijver Ilja Gort, die bij wijnliefhebber E. van Bruinessen in het verkeerde keelgat schoten. Hij schreef boze brieven naar de uitgever van Gort en naar de grappende wijnmaker zelf. De reactie? Helemaal niets…

Van der Niepoort boegbeeld eigenzinnig Horizon

Van der Niepoort boegbeeld eigenzinnig Horizon

23-05-2007

Het is niet altijd gemakkelijk kiezen naar welke proeverij je moet gaan. Met enige spijt moest ik het proeven van de Graham’s 1963 en 1945 overlaten aan René van Heusden. Maar er was compensatie: op de proeverij van Horizon Wines liet Dirk van der Niepoort zijn eigen wijnen proeven naast de wijnen die hem inspireerden. Wat een wijnen, en wat een inspiratie!

Overzichtsproeverij Kwast Wijnkopers

Overzichtsproeverij Kwast Wijnkopers

18-05-2007

J.J.C Kwast Wijnkopers organiseerde op maandag 14 mei een grote overzichtsproeverij in het Noordwijkse hotel Huis ter Duin. Gelet op de massaal opgekomen bezoekers, variërend van wijnhandelaren tot sterrenrestaurateurs, mogen Jaap en Elise Kwast en hun team terugkijken op een buitengewoon geslaagd evenement. Ze hadden terecht al hun bedrijfsvlaggen voor heel Noordwijk zichtbaar uitgestoken.

Regen? Champagne

Regen? Champagne

10-05-2007

De dromerige geur van brood, croissants en biscuitjes naast de opwekkende geur van appeltjes, citroen en zelfs citroenmerengue: dat kan alleen maar een proeftafel vol champagne zijn. Het Champagne Informatie Centrum (CIVC) pakte op maandag 7 mei – dé perfecte Nederlandse champagnedag: in de spits 560 km file en de hele dag regen – mooi uit met een serie van twaalf bruts en acht millésimés. Tussendoor werden vier uitgelezen gerechtjes van Chris Naylor (Vermeer) geserveerd, allemaal vergezeld van een glas champagne. Heel bijzonder was bijvoorbeeld de combinatie van een stukje ham van het Ibericovarken,

Jubileum Nederlandse wijnkring

Jubileum Nederlandse wijnkring

10-05-2007

Voor de leden van de Nederlandse Wijnkring is 2007 een feestelijk jaar. Het markeert het 25-jarig bestaan van een samenwerkingsverband tussen ruim honderd zelfstandige slijterijen en wijnwinkels. De Nederlandse Wijnkring bereikt maandelijks 20.000 consumenten via zijn nieuwsbrief en werkt verder met een onlangs nog compleet vernieuwde website. Om ook anderen te laten delen in de feestvreugde is er een trio vriendelijk geprijsde jubileumwijnen beschikbaar. Een deel van de opbrengst daarvan gaat naar Nationale Vereniging de Zonnebloem,

Gall & Gall test nieuwe winkelformule

Gall & Gall test nieuwe winkelformule

10-05-2007

Gall & Gall wil naar eigen zeggen de toonaangevende drankenwinkel zijn voor iedereen, waarbij het alledaagse betaalbaar en het bijzondere bereikbaar wordt gemaakt met een toegankelijke, aantrekkelijke en inspirerende formule. Gall & Gall, deel uitmakend van Ahold, is in Nederland marktleider in de slijtersbranche met 520 winkels. De ene helft daarvan wordt gerund in eigen beheer, de andere door franchisenemers. Jaarlijks komen er zo’n tien nieuwe vestigingen bij. Ongeveer 120 duizend Nederlanders zijn bovendien kaarthouder bij Gall & Gall.

Matthias Müller (Mittelrhein) nieuw lid VDP

Matthias Müller (Mittelrhein) nieuw lid VDP

07-05-2007

Weingut Matthias Müller uit Spay is als nummer 195 opgenomen in de rangen van VDP, de vereniging van Duitse topwijngoederen. Het wijngoed ligt in het gebied Mittelrhein, waar het de beschikking heeft over ruim 10 hectare wijngaarden. Die bevinden zich op de  steile hellingen van Lagen langs de Rijn, zoals de Bopparder Hamm. Riesling is met een aandeel van een kleine 90 procent in de aanplant verreweg het belangrijkste druivenras voor het bedrijf.

Australië kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Australië kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

06-05-2007

Na geconfronteerd te zijn met overschotten, gaat de Australische wijnbouw het roer drastisch omgooien. De sector wil een eind maken aan het huidige beeld als zou Australische wijn vooral een goedkoop massaproduct zijn. In een recente aanpassing van het meerjarenplan Strategy 2025 van de Australian Wine and Brandy Corporation heet het nu dat Australische wijn voor kwaliteit staat in plaats van volume. En dat Australische wijn dus best een prijs mag hebben.

Minder premiers crus in Volnay, meer in Monthelie

Minder premiers crus in Volnay, meer in Monthelie

06-05-2007

Na zo’n 15 jaar van afwegen, studeren en eindeloos gedelibereer is het dan toch zo ver gekomen: Parijs heeft het groene licht gegeven voor een hertekening van de grenzen voor een aantal premiers crus in Volnay. Deze voor Franse begrippen en al helemaal voor de Bourgogne revolutionaire, maar daarom niet minder realistische, beslissing is er gekomen op verzoek van het Syndicat Viticole van Volnay.

Parker blij met Bordeaux 2006

Parker blij met Bordeaux 2006

06-05-2007

Volgens Robert Parker is oogstjaar 2006 in de Bordeaux beter dan verwacht. In het toekennen van punten blijft hij voorzichtig: slechts drie huizen kregen de allerhoogste score: 96-100. De hoogste punten kent hij toe aan de Mouton-Rothschild, La Mission Haut Brion en St Emillion’s Bellevue Mondotte, zij kregen allemaal 96-100. “De toppers van 2006 zijn veelbelovend, dat had ik niet verwacht,” stelt Parker.

Forse EU-subsidie voor Spaanse wijn

Forse EU-subsidie voor Spaanse wijn

01-05-2007

Steeds meer Spaanse wijnconsumenten drinken liever kwaliteitswijn dan eenvoudige Vino de Mesa. Het gevolg: de tafelwijn wordt met EU-steun gedistilleerd. Daar zijn forse bedragen mee gemoeid, Spanje krijgt dit jaar 159 miljoen euro. Volgens de richtlijnen mag de subsidie ook worden aangewend om andere druivenrassen aan te planten, wijngaarden te herstructureren of te rooien. EU-commissaris Fisher wil het subsidiesysteem voor Europese wijn hervormen. Het huidige systeem kost te veel en de EU komt niet van gedistilleerde alcohol af.

Beste Sauvignon-blanc onder € 10,-

Beste Sauvignon-blanc onder € 10,-

22-04-2007

Net als bij de finale van de wedstrijd bij de beste Cabernet-sauvignon, waren er veel Chileense wijnen doorgedrongen tot de eindstrijd van de wedstrijd om de beste Sauvignon blanc. Maar heel anders was de uitkomst: de twee Nieuw-Zeelandse Sauvignons eindigden bovenaan, met daartussen, op de tweede plaats, een Chileense wijn uit een nieuw, heel koel klimaat, Leyda. Juist in de vergelijkende proeverij, met een hele batterij Chileense exemplaren en een paar Zuid-Afrikaanse en Argentijnse, komt de klasse van de Nieuw-Zeelandse Sauvignon naar voren:

Beste Cabernet-sauvignon onder € 10,-

Beste Cabernet-sauvignon onder € 10,-

22-04-2007

Nadat we uiteindelijk genoodzaakt waren de enige Australische finalewijn in de wedstrijd voor de beste Cabernet-sauvignon te elemineren, omdat de prijs boven de € 10 bleek te liggen, waren er nog acht Chileense en zegge en schrijven twee Argentijnse cabernets over. Een duidelijker bewijs voor de Chileense suprematie op het vlak van betaalbare rode wijnen uit de Nieuwe Wereld valt niet te leveren. Dát er uiteindelijk een Chileense winnaar uit de bus rolde, was dus niet zo verrassend, maar wel wélke. In een fotofinish kwam uiteindelijk de Cabernet-sauvignon van Mouton-Rothschild als winnaar uit de bus

Junior Sommelier Award Duitse Wijn

Junior Sommelier Award Duitse Wijn

22-04-2007

Robbert Nijenhuis, leerling van het Albeda Collega in Rotterdam, heeft de eerste Junior Sommelier Award voor Duitse Wijn gewonnen. Deze wedstrijd stond open voor horecastudenten op niveau 3 (zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw en aankomend gastronoom). Tijdens de finale op 16 april in het Amsterdamse Holiday Inn moesten ze een theoretische test doen, drie series wijnen proeven en in een individuele proef hun kennis over Duitse wijn etaleren.De jury werd gevormd door Martin Kruithof (Restaurant De Lindenhof), Paul op ten Berg (NGS),

Een reisje naar de Pfalz. Deel II

Een reisje naar de Pfalz. Deel II

18-04-2007

Nu ik toch in de Pfalz was, kon en wilde ik de verleidingen van de Weinstrasse niet weerstaan. Honderden vriendelijke gastvrije Winzers, waar proeven nooit een probleem is of verplichtingen oproept. Wat een verschil met de Bourgogne, iets zuidelijker aan de andere kant van de grens. Waar je nog net niet met een dubbelloops jachtgeweer van het erf wordt gejaagd. Als je toch al binnen mag komen, is proeven zonder afspraak al helemaal niet aan de orde. Natuurlijk maken ze in Bourgogne topwijnen, maar zeker ook genoeg rommel.

Finalewijnen Cabernet-Sauvignon

Finalewijnen Cabernet-Sauvignon

18-04-2007

Na de finalewijnen sauvignon-blanc zijn nu ook de finalewijnen bekend voor de wedstrijd voor de beste Cabernet-sauvignon uit de Nieuwe Wereld, eveneens voor een maximale prijs van € 10 consument. Bij deze finale wordt de buit bijna helemaal verdeeld door de twee Zuid-Amerikaanse landen, Chili en Argentinië. Zij genieten dan ook een perfect klimaat voor het maken van Cabernet-sauvignon: intense zonneschijn in combinatie met frisheid van zee (Chili) of door een hoge ligging (Argentinië). Nu afwachten welk land de uiteindelijke winnaar gaat opleveren… Of de enige Australische wijn, de Katnook, zou met het been moeten heengaan…

Een reisje naar de Pfalz. Deel I

Een reisje naar de Pfalz. Deel I

16-04-2007

Je moet toch minstens een wijnfanaat en prettig gestoord zijn, als je 1100 km rijdt om de eerste Duitse port ooit gemaakt te proeven. Ik ben in het bezit van beide eigenschappen, dus reed ik dinsdag de 13de maart met een snelheid van 180 km over een Duitse autobaan.Op 25 km voor mijn bestemming, Bad Dürkheim, klapte mijn rechtervoorband. In enkele seconden zie je je hele leven aan je voorbijflitsen, zeggen ze, maar in mijn geval zag ik alle heerlijke wijnen uit mijn kelder voorbijflitsen, met een gevoel van intense spijt, dat ik die nu allemaal nooit zou drinken. Weer enkele seconden later leefde ik gelukkig nog en stond ik met een sip gezicht naar mijn kale velg te staren.

Jeroen Smeenk nieuwe sommelier van Auguste

Jeroen Smeenk nieuwe sommelier van Auguste

08-04-2007

Jeroen Smeenk, tot voor kort werkzaam als sommelier van Restaurant Le Ciel Bleu in het Amsterdamse Okura Hotel en daar om nog steeds onopgehelderde redenen abrupt vertrokken, heeft een nieuwe baan als sommelier gevonden bij Auguste in Maarssen, het restaurant van patron-cuisinier Karl van Baggem. Rijzende ster Van Baggem stelde het tot nu toe zonder sommelier, maar heeft grote plannen met zijn zaak. Hij wil binnen ongeveer anderhalf jaar verhuizen naar een volledig nieuw te bouwen onderkomen aan de Vecht. Behalve over een ondergrondse parkeergarage zal het nieuwe restaurant ook gaan beschikken over een echte wijnkelder. Zo ziet een sommelier dat natuurlijk maar wat graag.

Ondertussen in Bordeaux

Ondertussen in Bordeaux

05-04-2007

Het primeurcircus in Bordeaux draait al bijna een week op volle toeren. Natuurlijk zijn er voor journalisten vaste proeverijen, samengesteld door verenigde wijnboeren uit een van de 57 (!) appellations. Maar daarnaast wil een mens natuurlijk ook de groten der aarde bezoeken, dit uiteraard slechts om het referentiekader uit te kunnen breiden.De wijnen van de grote jongens zijn natuurlijk niet in de ‘gewone’ primeurproeverijen te proeven. Je moet (lees: mag) bij ze op bezoek om aldaar een paar wijnen te proeven. Het organiseren van bezoek aan deze “wijnboeren” is een uitdaging op zich.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Riedel - doorlopend
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend