NieuwsCava wint Sprankelend

Cava wint Sprankelend

19-11-2007

De wedstrijd voor de prijs van de beste mousserende wijn is altijd een spannende aangelegenheid, en op de een of andere manier vaak een wedstrijd tussen Frankrijk en Spanje. De helft van de finalewijnen kwam uit Frankrijk, de andere helft uit Spanje, op ťťn wijn na, de Simonsig uit Zuid-Afrika.

Winnaar \'beste gewone Brut Champagne’ 2007

Winnaar 'beste gewone Brut Champagne’ 2007

18-11-2007

Wat zou Champagne aan Zee zijn zonder een uitverkiezing van een ‘beste Champagne Brut’? Een winnaar die wordt gekozen na uitgebreid proeven van een groot aantal Brut Champagnes van kwaliteit. Een echte competitie, waarbij grote namen niet tellen.

Beaujolais Primeur weer in het land

Beaujolais Primeur weer in het land

16-11-2007

Er is weer Beaujolais Primeur. Tenminste, als je zoekt, want nog niet iedere wijnwinkel heeft de nieuwe flessen al binnen. Was de derde donderdag van november te vroeg? Is Beaujolais Primeur niet meer interessant? Perswijn proefde de nieuwe lichting en maakte twee lijstjes met aanraders.

Vrouwelijke Bergerac & haute cuisine

Vrouwelijke Bergerac & haute cuisine

16-11-2007

Voor het wijngebied Bergerac is Nederland een belangrijke markt. Alleen is het imago van de streek voor enige verbetering vatbaar. Daar wordt dus hard aan gewerkt. Recentelijk bracht een delegatie uit Bergerac een bezoek aan restaurant Parkheuvel te Rotterdam om nog eens aandacht te vragen voor wat het gebied zo al te bieden heeft.

Bernhard Huber Winzer des Jahres

Bernhard Huber Winzer des Jahres

15-11-2007

In de nieuw verschenen editie 2008 van de GaultMillau Wein Guide Deutschland is Bernhard Huber uitgeroepen tot Winzer des Jahres, in het Nederlands: producent van het jaar. Het moderne wijngoed van Huber bevindt zich in Malterdingen, in de omgeving van Freiburg im Breisgau.

Classificatie Saint-Émilion (tijdelijk?) weer geldig

Classificatie Saint-Émilion (tijdelijk?) weer geldig

15-11-2007

Laat niemand ooit zeggen dat er in Bordeaux maar weinig gebeurt! Zie het juridisch steekspel rond de diverse classificaties. In Saint-…milion is men wat dat betreft weer helemaal terug bij af. Nadat een rechtbank in Bordeaux het nieuwe klassement van 2006 in maart van dit jaar tijdelijk ongeldig had verklaard, heeft de Franse Raad van State op maandag 12 november het bewuste klassement weer geldig verklaard.

Een acht van Eddy

Een acht van Eddy

14-11-2007

Onze Franse Hollander Eddy Gravemaker proefde in Rioja de Trodos Quattro 2004, gemaakt door vier vrienden. Hij zag design, rook zoethout en proefde fruit en kruiden. Zijn oordeel: een dikke acht.

Ongefilterd: Top! Top!! Top???

Ongefilterd: Top! Top!! Top???

11-11-2007

Altijd gedacht dat de top – van wat dan ook – smal was? En dat Nederland het land van de nivellering was? Vergeet dat alsjeblieft heel snel. Althans in de horeca, de bedrijfstak die binnenkort trouwens definitief tophoreca gaat heten. Immers, vrijwel iedereen die in de voedsel en drank verstrekkende ‘gastvrijheidsector’ werkzaam is, lijkt vandaag de dag juist torenhoog boven het spreekwoordelijke Nederlandse maaiveld uit te steken. Louter winnaars dus!

Bruisend jubileum Genoels-Elderen

Bruisend jubileum Genoels-Elderen

10-11-2007

Wijnkasteel Genoels-Elderen, het bekendste en qua productie veruit grootste wijngoed in BelgiŽ, viert dit jaar zijn 15-jarig jubileum. De naam ‘wijnkasteel’ is zeker niet misplaatst, want het bedrijf straalt in menig opzicht een Franse grandeur uit, inclusief een statig landhuis en een bijzonder goed geŽquipeerde kelder.

Mag ik van jou?

Mag ik van jou?

08-11-2007

Na een paar maanden van betrekkelijke rust valt er weer het nodige te melden uit de Bordelaise wereld van het onroerend goed. Zowel de regionale krant Sud Ouest als decanter.com melden opmerkelijke transacties, zoals†de verkoop van Ch‚teau La Pointe in Pomerol. Voor een bedrag tussen 32 en 35 miljoen euro ging het van de familie d’Artefeuille over in handen van verzekeringsmaatschappij Generali.

Twee nieuwe Magisters Vini

Twee nieuwe Magisters Vini

08-11-2007

Nederland heeft er twee nieuwe Magisters Vini bij! Het zijn Tjitske Brouwer en Lars DaniŽls. Ze hebben met succes het zeer zware theorie- en praktijkexamen afgelegd. Vanaf 30 november zullen ze zich, na de formele verdediging van hun eindscriptie, officieel met de prestigieuze titel MV mogen sieren.

Oogst in Oost-Zwitserland

Oogst in Oost-Zwitserland

07-11-2007

Oost-Zwitserland, GraubŁnden, is een relatief onbekend wijngebied. Zeventig kleinschalige wijnbedrijven werken er met druiven als blauburgunder (pinot noir) en rivaner. Freelance journalist Arnoud van de Ridder woont tussen al dit moois en doet verslag. In†het laatste deel†van de serie: hoe verliep de oogst dit jaar?

Reypenaer lanceert XO reserve

Reypenaer lanceert XO reserve

03-11-2007

Wijnliefhebbers zijn vaak kaasliefhebbers en bij een mooie kaas past een mooie (versterkte) wijn. Voor de liefhebbers Reypenaer wordt de keuze moeilijker: Reypenaer lanceert de overtreffende trap van de populaire V.S.O.P.† De nieuwe kaas, XO reserve, vraagt om rijpe wijnen en diepgaand onderzoek.

Grapedistrict wint Starters Award Retail Jaarprijs

Grapedistrict wint Starters Award Retail Jaarprijs

01-11-2007

Tijdens het jaarlijkse gala op 31 oktober van de Retail Jaarprijs heeft wijnhandel Grapedistrict de Accon AVM Starters Award 2007 gewonnen. Deze prijs, de Oscar van de detailhandel, wordt uitgereikt aan veelbelovende startende bedrijven. Het gala vond plaats in Studio 21 te Hilversum.

Bordeaux 2005 lost verwachtingen gedeeltelijk in

Bordeaux 2005 lost verwachtingen gedeeltelijk in

31-10-2007

Op 30 oktober lieten in Brussel ruim honderd crus classťs en enkele geassocieerde niet-geklasseerde ch‚teaux hun wijnen van het inmiddels al veel bejubelde oogstjaar 2005 proeven. Ook al vinden de nodige Super Seconds zich al enige jaren te goed om nog mee te doen, de proeverij van de Union is en blijft† een hoogtijdag voor onze nog altijd Bordeauxminnende zuiderburen.

Ongefilterd: Perswijn next

Ongefilterd: Perswijn next

30-10-2007

Kuuks, brak, cool, ruk, wreed, lauw, wrak, hot, vet… Ziehier enige eenlettergrepige woorden – bij voorkeur gevolgd door een krachtig uitroepteken – die gebezigd schijnen te worden in kringen van jeugdige personen. Een paar ervan zullen inmiddels al wel weer hopeloos ‘uit’ zijn, maar het gaat hier om het principe.

Finale top-10 Champagne

Finale top-10 Champagne

28-10-2007

Op Champagne aan Zee, zondag 18 november, wordt de winnaar bekend gemaakt van de jaarlijkse trofee voor de Beste Champagne Brut. Een wedstrijd waaraan vrijwel alle belangrijke Bruts deelnemen. En dus ook met een finale die er niet om liegt. Een mix van –steeds betere- wijnen van kleine boeren en van beroemde grote huizen, zoals Bollinger, Gosset, Roeder en Taittinger.

Blauwe druiven dankzij de edelman

Blauwe druiven dankzij de edelman

28-10-2007

Oost-Zwitserland, GraubŁnden, is een relatief onbekend wijngebied. Zeventig kleinschalige wijnbedrijven werken er met druiven als blauburgunder (pinot noir) en rivaner. Freelance journalist Arnoud van de Ridder woont tussen al dit moois en doet verslag. In deel 2 van de serie: wat is de geschiedenis van de wijnbouw in deze streek?

Geen gezeur: Superwijn 2008

Geen gezeur: Superwijn 2008

28-10-2007

Perswijnlezers houden deze maanden moeilijk de hand op de knip, want het ene na het andere wijnboek verschijnt in de boekenwinkel. Zojuist uit het folie en op de planken: Superwijn 2008. De inzichten van de populaire Australische sommelier Matt Skinner zijn vernederlandst door Cuno van ’t Hoff.

Groot feest bij adBibendum!

Groot feest bij adBibendum!

25-10-2007

Al zijn er binnen de Europese Unie nog zo veel grenzen weggevallen en barriŤres geslecht, grensoverschrijdende wijnhandel anders dan import blijft een marginaal verschijnsel. Een uitzondering hierop vormt het Belgische adBibendum, dat prominent aanwezig is op wijnkaarten van Nederlandse restaurants.

Portugal on Top

Portugal on Top

24-10-2007

Iedereen zegt het: Portugese wijnen winnen terrein in Nederland. Langzaam, maar gestaag. Toch mogen die wijnen best wat meer zichtbaar worden. Om daar iets aan te doen, hielden drie in Portugese wijnen gespecialiseerde importeurs maandag 22 oktober een gezamenlijke presentatie van hun wijnen onder de noemer Portugal on Top.

Oost-Zwitserland ontdekken

Oost-Zwitserland ontdekken

21-10-2007

Oost-Zwitserland, GraubŁnden, is een relatief onbekend wijngebied. Zeventig kleinschalige wijnbedrijven werken er met druiven als blauburgunder (pinot noir) en rivaner. Freelance journalist Arnoud van de Ridder woont tussen al dit moois en doet verslag. In deel 1 van de serie: welke druiven, welke wijn, welke gebieden?

Bordeaux Advisory bijna bankroet

Bordeaux Advisory bijna bankroet

17-10-2007

Het omstreden Bordeaux Advisory is op een haar na failliet. Dat staat in een brief die onlangs bij gedupeerden in de bus viel. Bordeaux Advisory haalt nietsvermoedende beleggers over om grote sommen geld te investeren in dure wijn, die bij taxatie niet veel waard blijkt. Volgens Bordeaux Advisory is het dreigende faillissement de schuld van pers en de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM).

130 jaar mega-bodega

130 jaar mega-bodega

16-10-2007

De bodega Vina Tondonia uit Haro Rioja bestaat 130 jaar en dat werd gevierd met een feest en een tentoonstelling over de geschiedenis. Eddy Gravemaker was een van de gelukkige gasten op het spectaculaire feest, waar ongeveer zeshonderd genodigden op af waren gekomen.

Klassiek Europa komt terug

Klassiek Europa komt terug

15-10-2007

Klassieke Europese wijnen zijn†op de weg terug. Dat bleek wel uit het record aantal bezoekers dat zondag 14 oktober dit evenement bezocht. 27 Importeurs en wijnhandels presenteerden meer dan 400 wijnen aan de ruim 650 serieuze bezoekers van het evenement Klassiek Europa in het Palace Hotel in Noordwijk.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Winterhalter - t/m?
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017