NieuwsProsecco maakt promotie

Prosecco maakt promotie

13-07-2009

De huidige DOC Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene DOC zal vanaf 1 augustus aanstaande de status van DOCG gaan dragen. Wijnen van de oogst 2009 zullen de eerste zijn die hiervan gaan profiteren. Op het etiket van die wijnen kom als nieuwe naam 'DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore' te staan. De promotie komt precies 40 jaar nadat een zone van 15 gemeentes bij de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene erkenning kreeg als DOC. Deze oorspronkelijke 'Classico' zone wordt nu dus DOCG.

Wijn en Gezondheid

Wijn en Gezondheid

11-07-2009

Het Productschap Wijn heeft een kersverse voorlichtingsbrochure gepubliceerd met als titel Wijn en Gezondheid. In deze brochure wordt op een voor ene groot publiek toegankelijke manier aandacht besteed aan de effecten van wijnconsumptie op de gezondheid. Gelet op de belangen van de opdrachtgever is de toon van de 26 pagina's tellende uitgave voorspelbaar positief.

Een mening in crisistijd

Een mening in crisistijd

10-07-2009

Het gaat bepaald niet goed in de economie. Het gaat dus ook minder goed in de horeca. Zeker in het segment waar wij over schrijven. Op vrijdagavonden in top-etablissementen een aantal keren een heel kleine bezetting meegemaakt.'Het is wisselend' wordt dan gezegd. Maar dat zijn maar persoonlijke waarnemingen zou mijn wetenschappelijk geweten Theo zeggen. Maar wel vol betekenis, zou ik dan antwoorden. En de bedrijfsgegevens zoals Misset Horeca die bijhoudt liegen er niet om.

Tumult rondom de Gault Millau WeinGuide Deutschland

Tumult rondom de Gault Millau WeinGuide Deutschland

10-07-2009

In Duitsland is commotie ontstaan rond de Gault Millau WeinGuide Deutschland, een van de belangrijkste wijngidsen van het land. Veertien topproducenten weigeren proefflessen in te sturen en er worden vraagtekens gezet bij de dubbelrol van de hoofdredacteur en uitgever Armin Diel. Aanleiding is een bijdrage die de uitgeverij aan de wijnproducenten heeft gevraagd.

De schouders eronder in Almere

De schouders eronder in Almere

03-07-2009

Het werd tijd dat een gemeente van het formaat van Almere een toprestaurant zou krijgen. GrootSpraak werd expliciet gevraagd opbouwende kritiek te leveren. En dat doen we dan ook.

Bubbels erbij?

Bubbels erbij?

01-07-2009

De prijzen voor de beste Champagne wijnkaart gingen afgelopen maandag naar De Librije in Zwolle, In de keuken van Floris in Rotterdam en wijnbar Taste in Den Haag. De wedstrijd is een initiatief van het Champagne Bureau Nederland en Perswijn, om toprestaurants, 'gewone' restaurants en wijnbars te stimuleren meer verschillende en betere Champagnes op de kaart te zetten.

Quinta de Roriz (weer) in handen van Symington

Quinta de Roriz (weer) in handen van Symington

25-06-2009

Na een jarenlange samenwerking kwam in 2006 abrupt een einde aan de relatie tussen de familie Symington en de eigenaar van Quita de Roriz, João van Zeller. Bankier Van Zeller was niet tevreden met de resultaten. Hij verweet de Symington dat Quinta de Roriz ondersneeuwde in het grote aantal ports van dit familiebedrijf en besloot de marketing en verkoop zelf ter hand te nemen, met zijn neef Cristiano van Zeller als manager. Dat was blijkbaar geen succes, want João Van Zeller heeft nu besloten de wijngaard te verkopen aan de familie Symington. Niet tot genoegen van neef Cristiano.

Premiers Crus van Saint-Emilion laten zien hoe het moet

Premiers Crus van Saint-Emilion laten zien hoe het moet

24-06-2009

Degenen die Bordeaux kennen, weten dat er een groot verschil is tussen de beide oevers, de rive gauche, de Médoc & Graves, en de rive droite, Saint-Emilion en omstreken. Een verschil in wijnen, in mentaliteit, en zoals we op een dinsdagavond tijdens Vinexpo konden constateren, ook in het organiseren van partijtjes. Op Château l’Angélus lieten de Premiers Crus van Saint-Emilion zien hoe je een partijtje organiseert. Daarbij verbleekte het feestje op Lafite, van de zondag er voor, in alle opzichten.

Dertig jaar Le Bon Pasteur

Dertig jaar Le Bon Pasteur

23-06-2009

Een bijzondere proeverij in Parijs: Michel Rolland en zijn vrouw Dany lieten dertig oogsten Le Bon Pasteur proeven, om te vieren dat ze al dertig jaar wijn maken op het ouderlijk domein van de familie Rolland. In Perswijn nummer 4 staat een reportage, hier zijn de volledige proefnotities.

Magister Vini in nieuwe opzet van start

Magister Vini in nieuwe opzet van start

23-06-2009

Het vernieuwde traject naar het examen Magister Vini is op maandag 8 juni van start gegaan. Het betreft geen echte opleiding, maar een begeleidingstraject dat bestaat uit diverse trainingen op het niveau van het uiteindelijke examen.

Portugal on top

Portugal on top

22-06-2009

Hoe lang zeggen we nu al niet in kringen van insiders dat Portugal het in zich heeft? En dat het super originele wijnen produceert die schreeuwen om erkenning? De realiteit blijkt alleen weerbarstig. Het grote publiek en ook gevorderde wijnliefhebbers lijken te aarzelen om Portugese wijn te drinken. Afgezien van port blijven Portugese wijnen nicheproducten. Maar dan wel van de zeer opwindende soort!

Cigales wil doorbreken

Cigales wil doorbreken

22-06-2009

Cigales is tot op heden een vrij onbekende naam geweest binnen het aanbod aan Spaanse DO-wijnen. Slechts een paar honderd hectoliter er vandaan komt naar Nederland, dat daarmee wel direct de grootste importeur is van rosado uit Cigales. Behalve de traditionele rosado is het de afgelopen tijd ook steeds meer tinto gaan produceren, rode wijn dus. Vandaag de dag is de verhouding tussen rosé en rood daarom in evenwicht.

Feest op Lafite: gepaste decadentie

Feest op Lafite: gepaste decadentie

22-06-2009

Het begint al bij het verlaten van de parkeerplaats. In het grasveld staat een smetteloze bediende met een tafeltje. Of we, voordat we naar boven lopen, waar alles zich afspeelt, vast een glaasje water blieven? De meeste mensen lopen aan dit tafeltje voorbij, maar dat is heel sneu. We nemen een glaasje Perrier en spoeden ons naar het feest. 200 meter verderop, onder een boom,

Rosé uit de Provence

Rosé uit de Provence

22-06-2009

Het zal in de zomer van 1992 geweest zijn dat mijn belangstelling voor wijn aangewakkerd werd. Met een paar fietsvrienden verruilde ik voor een weekje de Utrechtse Heuvelrug voor de dennenbossen van de Provence. De flanken van de Mont Ventoux vormden ons strijdterrein, en na een dag flink afzien onder de brandende zon bestelden we gretig literkaraffen lokale rosé om zo de vochttekorten weer aan te vullen.

Appellation Chaume geannuleerd

Appellation Chaume geannuleerd

17-06-2009

Van je buren moet het maar hebben? Alvast niet in Anjou. Want wat is daar het geval? Een ware burenoorlog! Met als verliezer de nog jonge AOC Chaume. Na nog maar twee jaar te hebben bestaan is die nu geannuleerd door het INAO (Institut national de l’origine et de la qualité) dat verantwoordelijk is voor de Franse herkomstbenamingen voor agrarische producten. De appellation had betrekking op zoete witte wijnen op basis van chenin van een handjevol producenten met samen ongeveer 60 hectare wijngaard.

Vijf beste rosés van het strand

Vijf beste rosés van het strand

10-06-2009

Niet alleen veel vloeibaars in het glas tijdens het evenement Rosé aan Zee, helaas viel er af en toe ook een druppel regen op het Zandvoortse strand. Dat hindert niks, in Mango's Beachclub, bij tropische klanken en een vurige barbecue, ontstond toch de zomerse sfeer die we nodig hadden om de vijf lekkerste rosés uit te kiezen. Wat smaakt beter: Twentse rosé of Pinky Chick uit Slovenië?

Saint-Pourçain en Bugey gepromoveerd tot AOC

Saint-Pourçain en Bugey gepromoveerd tot AOC

06-06-2009

Het Franse INAO, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor herkomstbenamingen van agrarische producten, heeft aan Saint-Pourçain de status van AOC toegekend. Het is daarmee de eerste in het departement Allier in het midden van Frankrijk en het eerste in de regio Auvergne.

Concha y Toro zoekt de frisheid

Concha y Toro zoekt de frisheid

18-05-2009

Concha y Toro is een gigant binnen de Chileense wijnbouw. Representatief ook. In volle expansie en stek gericht op export. Het in 1883 gestichte bedrijf verdubbelde sinds 2001 zijn wijngaardbezit tot 7600 hectare en verlegde het zwaartepunt van zijn export van Noord-Amerika naar Europa. Marktgeoriënteerd als Chilenen zijn, werd tegelijkertijd de stijl van de wijnen aangepast.

Winnaars beste Chardonnay en Cabernet bekend

Winnaars beste Chardonnay en Cabernet bekend

18-05-2009

De beste Cabernet Sauvignon onder € 12,50 is Broquel 2005 van Trapiche. Tokara maakt de beste Chardonnay onder € 10,-. Dat werd zondag 17 mei bekend gemaakt tijdens het evenement 'Ontdek de Nieuwe Wereld'.

Proefnotities Bordeaux online te vinden

Proefnotities Bordeaux online te vinden

14-05-2009

Perswijn publiceerde de proefnotities van Bordeaux 2008 al online. Bordoverview biedt een overzicht van de proefnotities van Jancis Robinson, Robert Parker, Michel Bettane, James Suckling, Steven Spurrier en anderen - zoals Perswijn.

Proeven tussen de stellingen bij Okhuysen

Proeven tussen de stellingen bij Okhuysen

12-05-2009

'Maak vooraf een globale keuze van wat u wilt proeven; u zult immers niet alles kunnen proeven.' Aldus een van de tips op het proefboekje voor 'Proeven tussen de stellingen', editie voorjaar 2009 van Wijnkoperij Okhuysen die op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei plaatsvond in het pakhuis in het Haarlemse industriegebied Waarderpolder. Minder sfeervol dan de kelder aan de Gierstraat in het centrum, maar wel met volop ruimte voor een groot aantal proeftafels.

Glen Carlou en Finlayson uit elkaar

Glen Carlou en Finlayson uit elkaar

11-05-2009

Het moet zoiets zijn als een scheiding na een lang huwelijk: David Finlayson moet vertrekken bij Glen Carlou. Een dramatische ontknoping van een overname en een samenwerking van jaren tussen de familie Finlayson, die nu eindigt met dit plotselinge ontslag.

Uitzondering op de regel

Uitzondering op de regel

10-05-2009

GrootSpraak schrijft niet over minder goede ervaringen. Daar doe je niemand een plezier mee. Toch? Op die regel maken we deze keer een uitzondering: De Gastronoom in Harlingen.

Duitse wijnproducenten kiezen voor Riesling en Burgunder

Duitse wijnproducenten kiezen voor Riesling en Burgunder

02-05-2009

Riesling blijft het favoriete druivenras van Duitse wijnproducenten. Volgens de laatste gegevens van het Statistisches Bundesamt steeg de aanplant ervan in 2008 met ongeveer 700 hectare tot een totaal van 22.434. Duitslands internationale visitekaartje is daarmee goed voor een aandeel van bijna 22% in de totale Duitse aanplant van 102.340 hectare. Ook bij weiss- en grauburgunder (resp. pinot blanc en pinot gris) en bij sauvignon blanc was sprake van een significante toename in aanplant.

Württemberg heeft de toekomst

Württemberg heeft de toekomst

01-05-2009

Württemberg ligt in zuidwesten van Duitsland, direct ten oosten van Baden, waarmee het meestal in één adem genoemd wordt. Het is bij ons nauwelijks bekend. Tegenwoordig zijn de wijnen er van dusdanige kwaliteit dat het gebied alle aandacht verdient. De kracht van Württemberg zit hem onder meer in de originele druivenrassen die er zijn aangeplant, zoals lemberger en de vaak verguisde trollinger. Ook de zogenaamde Klimawandlung zit tegenwoordig mee, de klimaatsverandering van de aarde.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Riedel - doorlopend
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept