NieuwsPerswijn nummer 6 - trends in wijnland!

Perswijn nummer 6 - trends in wijnland!

14-09-2016

Perswijn nummer 6 is uit, met hierin o.a.: Explosie! Europese Chardonnay van buiten de Bourgogne, trends in de Douro, Hubrecht Duijker in Michigan, kooptips uit Midden-Portugal, supermarktwijn in de aanbieding, Beaujolais zoals die moet zijn, Lars Daniëls MV over archetypen in wijn, en uiteraard de vertrouwde columnisten, rubrieken en proefnotities! Perswijn nummer 6 is nu verkrijgbaar. Lees verder!

Wijnmarkt: Foire du vin op zijn Hollands

Wijnmarkt: Foire du vin op zijn Hollands

12-09-2016

Het is frappant hoe gefascineerd Nederlanders zijn door de V.S. Amerikaanse series als House of Cards of Game of Thrones zijn buiten de V.S. nergens zo’n doorslaand succes als in Nederland. De Amerikaanse presidentsverkiezingen worden beter gevolgd dan de Nederlandse verkiezingen zelf. Maar in een ding willen we dan toch een klein beetje Frans zijn. In het najaar organiseren een paar supermarkten tegenwoordig een heuse wijnmarkt. Nog geen echte foire au vin, bij lange na niet zelfs, maar toch een klein beetje.

Tour de Champagne 2016: feest van diversiteit

Tour de Champagne 2016: feest van diversiteit

09-09-2016

​Op 5 september stroomde de spiegelzaal van het Amstel Hotel vol met belangstellenden voor onze jaarlijkse Champagne-proeverij. Incontournable, zoals de Fransen dat zo mooi zeggen, maar toch ook anders dan andere jaren. Champagne verandert, daar komt het op neer. En wij veranderen mee. De nieuwe generatie producenten die aantreedt in de Champagne heeft veel meer belangstelling voor het maken van ‘eigen’ wijnen.

Perswijn nummer 5 - op avontuur in Europa!

Perswijn nummer 5 - op avontuur in Europa!

10-08-2016

Perswijn nummer 5 is uit, met hierin o.a.: Bergwijnen en bijzondere bubbels uit Trentino, Cava de Paraje, Pieropan; moderne Soave Classico, wijnen uit Alentejo en Assignan, wijnreis door Lausanne, Lars Daniëls MV over Gewürztraminer, en uiteraard de vertrouwde columnisten, rubrieken en proefnotities! Perswijn nummer 5 is nu verkrijgbaar. Lees verder!

Een onvergetelijke herinnering aan Pierre Dubourdieu, de vader van de recent overleden Denis Dubourdieu

Een onvergetelijke herinnering aan Pierre Dubourdieu, de vader van de recent overleden Denis Dubourdieu

31-07-2016

Na het recente overlijden van Paul Pontallier, de man die Château Margaux een nieuw leven heeft ingeblazen, is Bordeaux opnieuw een icoon kwijtgeraakt. Op dinsdag 26 juli is Prof. Denis Dubourdieu op pas 67-jarige leeftijd overleden. Een heel groot man in de wijnwereld en niet alleen in Bordeaux. De wijnwereld zal hem node missen.

Franse oogst 2016: minder wijn

Franse oogst 2016: minder wijn

27-07-2016

Naar het zich nu laat aanzien zal de Franse wijnoogst van 2016 qua volume flink wat lager uitvallen dan die in 2015. Vooropgesteld dat zich geen al te gekke dingen voordoen, wordt uitgegaan van ongeveer 44 miljoen hectoliter, 8 procent minder dan vorig jaar.

Elvio Cogno overleden

Elvio Cogno overleden

20-06-2016

Op 12 juni jl. is op 79-jarige leeftijd Elvio Cogno overleden. Hij gold als een van de smaakmakers in Barolo. Cogno begon zijn loopbaan als wijnmaker in 1964 zonder enigerlei opleiding. In dat jaar maakte hij de overstap van het restaurant van zijn vader, all’Angelo in La Morra, naar de kelder van Giuseppe Macarini. 

Perswijn nummer 4 + Koopgids Voorjaar & Zomer 2016

Perswijn nummer 4 + Koopgids Voorjaar & Zomer 2016

16-06-2016

Perswijn nummer 4 is uit, met hierin o.a.: wijngebied Etna Nord, de gespleten persoonlijkheid van Vinho Verde, hoe Duitsland weer salonfähig werd, Lars Daniëls MV over Méthode Cap Classique, en uiteraard de vetrouwde columnisten, rubrieken en proefnotities! Perswijn nummer 4 is vanaf deze week verkrijgbaar, met de Koopgids Voorjaar & Zomer als bijlage. Lees verder!

De comeback van Frankrijk op alle fronten: de uitslag van het Wijnconcours Voorjaar & Zomer 2016 is bekend

De comeback van Frankrijk op alle fronten: de uitslag van het Wijnconcours Voorjaar & Zomer 2016 is bekend

13-06-2016

Met de zomer in aantocht, is het weer de hoogste tijd voor de Koopgids Voorjaar & Zomer! Een gids met 101 fantastische wijnen, passend bij het heerlijke (en minder heerlijke) weer van de zomermaanden. Wijnen voor op het terras, bij de zomerse maaltijd, of om een zwoele zomeravond mee af te sluiten.

WSET Diploma Course start weer in September 2016

WSET Diploma Course start weer in September 2016

09-06-2016

Zoals vorig jaar biedt wijnopleider Winewise ook dit najaar de WSET Diploma Course op locatie in Nederland aan. Na een introductie op 18-19-20 september 2016 bij Wijndomein Aldeneyck in Maaseik, gezamenlijk met Belgische WSET Diploma Course studenten, wordt de gehele WSET cursus verspreid over ruim een jaar steeds op de maandag en een enkele keer op de dinsdag gegeven.   

Zomerse wijnmarkt AH

Zomerse wijnmarkt AH

08-05-2016

Vorig jaar trapte de van C1000/Jumbo overgekomen Spike Huisman de Albert Heijn Wijnmarkt af. Het was het begin van een hernieuwde traditie want de laatste wijnmarkt voor die tijd was in 2007. Maandag 9 mei gaat er een zomerse variant van start. Met een aantrekkelijke selectie 'zomerwijnen' met een extra zonnige prijs. Tijdens een bliksembezoek aan het hoofdkantoor lichtte Spike de selectie toe.

Perswijn nummer 3 - Bordeaux 2015 en primeur!

Perswijn nummer 3 - Bordeaux 2015 en primeur!

25-04-2016

Perswijn nummer 3 is uit, met hierin o.a.: de primeurproeverijen van Bordeaux 2015, Sagrantino uit Montefalco, wijnstad Luxemburg, Tre Maestri 2016, het Gardameer, Gut Hermannsberg, Kees van Leeuwen in Japan, en uiteraard de vetrouwde columnisten, rubrieken en proefnotities! Perswijn nummer 3 is vanaf deze week verkrijgbaar. Lees verder!

Sjoerd de Groot kondigt vertrek aan bij Perswijn

Sjoerd de Groot kondigt vertrek aan bij Perswijn

08-04-2016

Ronald en Sjoerd de Groot maken namens Uitgeverij de Wijnpers en Wijnpers Media & Evenementen bekend dat mede-eigenaar Sjoerd de Groot per 1 juli 2016 afscheid zal nemen van de uitgeverij – en daarmee het tijdschrift Perswijn en de restaurantgids Grootspraak – en de evenementenorganisatie.

Paul Pontallier (59) overleden

Paul Pontallier (59) overleden

29-03-2016

Een treurige verrassing op Tweede Paasdag: in de ochtend van 28 maart is Paul Pontallier overleden aan de gevolgen van kanker. Pontallier is ruim dertig jaar nauw betrokken geweest bij het reilen en zeilen van Premier Cru Château Margaux.

Mandy Bosinga wint Junior Sommelierwedstrijd Duitse Wijnen

Mandy Bosinga wint Junior Sommelierwedstrijd Duitse Wijnen

25-03-2016

De editie 2016 van de door het Informatiebureau voor Duitse Wijn georganiseerde Junior Sommerlierwedstrijd Duitse wijnen is gewonnen door Mandy Bosinga, leerlinge van het Groningse Noorderpoort met als docente Josefien Hilhorst-Laseur. Ze wint daarmee een meerdaagse verdiepingscursus voor jonge sommeliers in Duitsland zelf, gegeven door het Deutsches Weininstitut.

Uitslag Portugal Wijnconcours bekend

Uitslag Portugal Wijnconcours bekend

17-03-2016

Wat maakt Portugal als wijnland nou zo bijzonder? Misschien wel omdat het zoveel verschillends te bieden heeft: elke streek is anders, met een eigen microklimaat en vele interessante en verrassende druiven. Denk, naast de bekende alvarinho en touriga nacional, aan de arinto, de alicante bouschet, de encruzado en de bagadruif. Ze resulteren misschien wel in wijnen waar je even aan moet wennen, maar er zit veel, heel veel moois tussen.

Perswijn nummer 2 + Portugal Koopgids

Perswijn nummer 2 + Portugal Koopgids

14-03-2016

Perswijn nummer 2 is uit, met hierin o.a.: Bordeaux 2012 en 2013, reportages uit Deidesheim, Spanje, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika, de zin van karafferen, een artikel over muziek en wijn, deel twee over natuurwijn, en uiteraard de vetrouwde columnisten, rubrieken en proefnotities! Perswijn nummer 2 is vanaf deze week verkrijgbaar, samen met de Portugal Koopgids. Lees verder!

Union des Grands Crus de Bordeaux 2016

Union des Grands Crus de Bordeaux 2016

01-03-2016

Op maandag 7 maart 2016 zal in de prachtige Wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky te Amsterdam de derde editie plaatsvinden van de unieke proeverij van de Union des Grands Crus de Bordeaux. Circa 100 topchâteaux zullen wijnen van de jaargang 2013 laten proeven.

Cairanne eindelijk cru

Cairanne eindelijk cru

19-02-2016

Na jaren wachten kan eindelijk de vlag worden uitgestoken in Cairanne om te vieren dat die gemeente dan toch een keer gepromoveerd is tot individuele cru van de Rhône. Hoewel iedereen binnen en buiten de streek het er eigenlijk wel over eens was dat Cairanne die status verdiende, hebben de producenten toch geduld moeten hebben.

Stevige discussie over blindproeverij primeurwijnen

Stevige discussie over blindproeverij primeurwijnen

01-02-2016

Rond de proeverijen van de primeurwijnen, georganiseerd door de Union des Grands Crus de Bordeaux (UGCB), elk jaar begin april, is een stevige discussie uitgebarsten. Reden voor de president van de Union, Olivier Bernard, om een persbericht uit te brengen, waarin hij het besluit om niet langer blindproeverijen van primeurwijnen te organiseren, verdedigt. Uiteraard, u begrijpt het. Wie zichzelf moet verdedigen, zit in het nauw.

Perswijn nummer 1 - nieuwe series, rubrieken en columnisten

Perswijn nummer 1 - nieuwe series, rubrieken en columnisten

29-01-2016

In deze eerste Perswijn uit 2016: verfijnde Armagnac, reportages uit wijnland Roemenië, de eerste bevindingen over oogstjaar 2015, de liefde voor madera, een wijnreis door de stad Groningen, het lot van merlot, een drietal nieuwe series en rubrieken, twee nieuwe columnisten, en uiteraard de vetrouwde proefnotities! Perswijn nummer 1 is vanaf dit weekend verkrijgbaar. Lees verder!

Wisseling van de wacht bij TOT-PR

Wisseling van de wacht bij TOT-PR

03-01-2016

Voor ingewijden zal het waarschijnlijk geen echte verrassing zijn, maar na 22 jaar heeft Anneke Tot definitief afscheid genomen van haar pr bureau TOT-PR. Nieuwe eigenaar en directeur per 1 januari 2016 is Anouk Heida. Anouk vervulde de afgelopen 9 maanden al de functie van interim directeur nadat Anneke besloten had om een sabbatical te houden.

Perswijn nummer 8 - Decembereditie!

Perswijn nummer 8 - Decembereditie!

04-12-2015

In deze editie van Perswijn: de Toppers in 2015 van René van Heusden, reportages uit Penedès, de Portstreek, Rheingau en Bordeaux, Chardonnay uit Zuid-Afrika, interviews met Dirk Niepoort en Philippe Sereys de Rothschild, en uiteraard de vaste columns, rubrieken en vetrouwde proefnotities! Perswijn nummer 8 is nu verkrijgbaar. Lees verder!

Grootspraak 2016: Jiu.nu, Chapeau! en Wijncafé Lefebvre in de prijzen

Grootspraak 2016: Jiu.nu, Chapeau! en Wijncafé Lefebvre in de prijzen

27-11-2015

Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is er Grootspraak: dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Lees hier welke adressen in 2016 de titel 'Wijnrestaurant van het Jaar', 'Restaurant van het Jaar', en 'Wijnbar van het Jaar' mogen dragen.

Hubrecht Duijker kiest Wijnkoper van het Jaar

Hubrecht Duijker kiest Wijnkoper van het Jaar

03-11-2015

Jaarlijks kiest 'vinpressionist' Hubrecht Duijker zijn wijnkoper van het jaar, dit jaar alweer voor de 32e keer. De ontvanger van het virtuele schouderklopje, dat gepubliceerd werd in het novembermagazine van www.hubrechtduijker.com, is in 2015 Jan Janssen, eigenaar-directeur van Heeren van Heusden.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Riedel - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017