NieuwsHubrecht Duijker: Bijleveld beste wijnkoper 2009

Hubrecht Duijker: Bijleveld beste wijnkoper 2009

14-11-2009

Hubrecht Duijker roept Rudolf Th. Bijleveld uit tot de beste wijnkoper van 2009. Dat staat in de column van Duijker in het Financieel Dagblad. De titel 'Beste Wijnkoper van het Jaar' is een jaarlijkse eretitel, die al 26 keer door de beroemde wijnschrijver is toegekend aan mensen die zich positief onderscheiden in de wijnwereld.

Onbekende Champagne klopt grote namen

Onbekende Champagne klopt grote namen

14-11-2009

Champagne Armand de Brignac werd tijdens een blindproeverij met meer dan duizend producenten uitgeroepen tot de beste Champagne ter wereld. Daarbij liet de onbekende Champagne bekende namen als Dom Pérignon en Roederer Cristal achter zich.

Luddite - Kaapse shiraz met finesse

Luddite - Kaapse shiraz met finesse

12-11-2009

Hij is een beer van een vent, ziet er uit als Ronald Koeman, heeft handen als kolenschoppen en is helemaal 'mal over Shiraz'. We hebben het over de Zuid-Afrikaanse wijnmaker met Nederlandse wortels Niels Verburg. Niels begon zijn carrière als keldermeester bij bedrijven als Iona en heeft ook zijn sporen verdiend als consultant, o.a. bij Elgin Vintners. Zijn grote wens was en is echter het produceren van zijn eigen wijn van druiven uit een eigen wijngaard en in een eigen kelder.

Was getekend: Vignobles & Signatures

Was getekend: Vignobles & Signatures

02-11-2009

We schrijven 1983, het is Vinexpo in Bordeaux. Een aantal goed bekend staande wijnproducenten besluit spontaan een club op te richten om onderling informatie uit te wisselen en gezamenlijk iets uit te dragen. Wat? Kwaliteit, originaliteit en diversiteit -ze vertegenwoordigen de gehele 'France viticole'-, maar vooral familiegevoel. Alle veertien bedrijven zijn echte familiedomeinen, want in de wil om het best mogelijke na te laten voor het nageslacht ligt de kracht. Geboren is Vignobles & Signatures en 25 jaar later vieren zij terecht een feestje. De locatie daarvan is net zo beroemd als sommigen van de leden: restaurant Laurent in Parijs.

GrootSpraak 2010: La Rive grote winnaar

GrootSpraak 2010: La Rive grote winnaar

02-11-2009

GrootSpraak 2010 is verschenen. In dé restaurantgids voor wijnliefhebbers staat een aantal verrassende winnaars: La Rive, De Vrienden van Jacob, In de Keuken van Floris en Vyne.

Wijnkaart Vermeer voor de helft van de prijs

Wijnkaart Vermeer voor de helft van de prijs

31-10-2009

In januari verkoopt restaurant Vermeer alle wijnen op de kaart voor de helft van de prijs. Alle wijnen? Dus ook die mooie Petrus? En de huiswijn? Jawel, alle wijnen. Het is de droom van sommeliers Niek Beute en Simon Veldman. "We vragen al drie jaar aan de directie of we zoiets niet een keer kunnen doen. Nu mag het, een paar weken."

Oogst Léoville Poyferré, deel II

Oogst Léoville Poyferré, deel II

20-10-2009

De eerste week van de oogst is perfect verlopen, maar in de tweede week veranderde het weer behoorlijk. Het bleef de eerste dagen droog en warm, maar het oprukken van veel bewolking verontruste toch een beetje. Eind eerste week en begin tweede week staan traditiegetrouw in het teken van het oogsten van toppercelen cabernet sauvignon. De percelen aan de Juillacbeek worden gekoesterd.

\'Beste Belgische wijn\' verdacht van fraude

'Beste Belgische wijn' verdacht van fraude

19-10-2009

De Hagelandse rode wijn die een internationaal proefpanel de beste van Megavino [de grote jaarlijkse Belgische wijnbeurs in Brussel] vond, is mogelijk niet zuiver op de graat. De Den Houwaart Cuvée Jul Barrique 2008 werd door een internationale jury van wijnbouwers als de beste Belgische wijn van Megavino bekroond. Toch wou organisator Alain Bloeykens de prijs niet toekennen. De economische inspectie vraagt zich namelijk af of de godendrank wel echt van Hagelandse druiven is gemaakt.

Touretappe Bordeaux-Pauillac

Touretappe Bordeaux-Pauillac

16-10-2009

Tijdens de Tour de France 2010 zal de laatste serieuze etappe verreden worden in de Médoc! Op zaterdag 24 juli moeten de renners een individuele tijdrit afleggen op een parcours van 51 kilometer met start in Bordeaux en finish in Pauillac. Bordeaux is in de geschiedenis van de Tour een 'klassieke' etappeplaats, maar voor Pauillac en de Médoc is sprake van een primeur. Alweer een teken dat de Médocains zich steeds meer beginnen open te stellen voor wereldse zaken? Het zal de streek in ieder geval de nodige publiciteit opleveren.

Rudolf Th. Bijleveld plots weg bij Oud Reuchlin & Boelen

Rudolf Th. Bijleveld plots weg bij Oud Reuchlin & Boelen

15-10-2009

Algemeen directeur Rudolf Th. Bijleveld is met onmiddellijke ingang vertrokken bij Oud Reuchlin & Boelen. Bart Bakker, Chief Commercial Officer van de Baarsma Groep, neemt als ad interim de zaken waar. Oorzaak van de abrupte beëindiging van het arbeidscontract is volgens Bakker 'een verschil van inzicht over het beleid op lange termijn.'

11-10-2009

Schaapveld in Zutphen beste wijnwinkel van Nederland

Schaapveld in Zutphen beste wijnwinkel van Nederland

11-10-2009

Op Klassiek Europa werden dit jaar veel prijzen uitgereikt. Het proefpanel van Perswijn koos de beste chardonnay tot € 12,50 en de beste cabernet sauvignon tot € 12,50, een vakjury besloot wat de beste wijnwinkel van 2010 is en By The Grape presenteerde de beste wijnwebwinkel. Wie won wat?

Tokara maakt naam

Tokara maakt naam

10-10-2009

Altijd gedacht dat de naam van het wijngoed Tokara in Stellenbosch uit het Xhosa kwam en een bijzondere betekenis had? Vergeet het maar snel. Hij is gewoon een samentrekking van de voornamen van de zoon en dochter van eigenaar Gerrit Thomas Ferreira. Bankier Ferreira, in Zuid-Afrikaanse societykringen beter bekend als 'GT', is een van die vermogende zakenlieden die zich geroepen voelden om bij wijze van ontspanning een lifestyle wijngoed in Stellenbosch te beginnen. Het lijkt onvermijdelijk dat zulke liefhebberijen uit de hand lopen en de hobby plaatsmaakt voor een serieus bedrijf.

Association of New Eastern Cuisine wil Oosterse keuken moderniseren

Association of New Eastern Cuisine wil Oosterse keuken moderniseren

08-10-2009

In juli 2009 is een nieuwe organisatie opgericht voor oosterse restaurants. Deze Association of New Eastern Cuisine is een initiatief van de befaamde Chinese chef Chen Yu Yeh. Samen met vice-voorzitter sommelier Arman Chan wil hij de ‘nieuwe’ Chinese keuken promoten en uitbouwen.

Oogst Léoville Poyferré

Oogst Léoville Poyferré

05-10-2009

Jaco van Hensbergen ruilde eerder dit jaar zijn baan als sommelier bij het Haagse restaurant Calla’s in voor die van assistent-wijnmaker in de Médoc. Op Château Léoville Poyferré, een 2e cru classé in Saint-Julien, is hij nu bezig met zijn eerste oogst. Hij lijkt daar aardig met zijn neus in de boter te zijn gevallen. Het zomerweer kent deze jaargang geen grenzen!

Es sieht gut aus an der Mosel!

Es sieht gut aus an der Mosel!

05-10-2009

Begin oktober is voor wijnboeren in Duitsland altijd een spannende tijd. De oogst is in volle gang of staat op het punt om te beginnen, afhankelijk van druivenras en gebied natuurlijk. Tijd dus ook om weer te peilen hoe het er dit jaar voor staat. Een update over de Mosel vooral, met ook wat aandacht voor de Pfalz. Verleden jaar waren mijn verwachtingen over de gemiddelde kwaliteit,

De Morgenzon straalt in Loosdrecht

De Morgenzon straalt in Loosdrecht

01-10-2009

Wijnhandelaar Eduard Mol uit Bussum werkt sinds kort met de wijnen van het Zuid-Afrikaanse wijngoed De Morgenzon in Stellenbosch. Om dat te communiceren aan zijn favoriete relaties organiseerde hij een bijzondere lunchpresentatie in het Loosdrechtse restaurant Fitou. Het gezelschap bestond overwegend uit VIP's die wereldberoemd menen te zijn in Groot Hilversum en klant zijn van Mol. Dat was dus even stevig dringen geblazen om op de foto te komen voor het Stan Huygens Journaal in de krant voor Wakker Nederland…

Jan Rokyta nieuwe Vinoloog van het jaar

Jan Rokyta nieuwe Vinoloog van het jaar

29-09-2009

Jan Rokyta won zondag 27 september de Prix Pommery. Hij mag zich het hele jaar Vinoloog van het Jaar noemen. Samen met zeven andere finalisten van de wedstrijd proefde hij twaalf wijnen, waar hij 25 vragen over moest beantwoorden. De beloning is een weekend naar Champagne, met een uitgebreide proeverij bij Champagne Pommery.

Trendbox ontdekt: klassiek wijnetiket favoriet

Trendbox ontdekt: klassiek wijnetiket favoriet

29-09-2009

Wijndrinkers in Nederland kopen het liefst een wijn met een relatief klassiek wijnetiket. Die wijn ziet er volgens de wijnliefhebbers ook duurder uit. Dat blijkt uit onderzoek van Trendbox BV, uitgevoerd in onderzoek van het Productschap Wijn. De uitkomsten van het onderzoek werden bekend gemaakt tijdens het symposium Wijn & Marketing. Een andere frappante uitkomst: mannen willen meer over wijn leren, vrouwen zien wijn als prettig en gezellig.

Wijnmood wint marketingprijs

Wijnmood wint marketingprijs

29-09-2009

Marketingbureau Alterego wint een Productschap Wijn Marketing Award met de campagne ‘In welke wijnmood ben jij?’. De campagne koppelde Franse wijnen aan bepaalde gemoedstoestanden. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse symposium Wijn & Marketing. Ook Groupe LFE viel in de prijzen, de importeur kreeg een Marketing Award voor de introductie van Osborne Rosafina Rosé.

Prachtige vooruitzichten voor Bordeaux 2009

Prachtige vooruitzichten voor Bordeaux 2009

29-09-2009

Normaliter is het niet verstandig om de Bordelais letterlijk op hun woord te geloven. Ze houden er immers een nogal merkwaardige - lees: roze gekleurde - perceptie van de werkelijkheid op na, terwijl ze als spindokters hun gelijke niet hebben. Oogstjaren in Bordeaux zijn dientengevolge ofwel 'klassiek', ofwel 'exceptioneel'. Niettemin mag bij wijze van uitzondering geloof gehecht worden aan de euforische berichten over de oogst 2009. Evenals in de Bourgogne vindt de pluk in Bordeaux namelijk onder ideale omstandigheden plaats en lijkt er een waarlijk exceptionele jaargang in de maak.

Nieuw logo en veel geslaagden Wijnacademie

Nieuw logo en veel geslaagden Wijnacademie

27-09-2009

Op 1 september hebben cursisten van de Vinologenopleiding module-examens gedaan. Een recordpercentage van 65 procent van de deelnemers heeft de diverse module-examens gehaald. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de opleiding en ook de examens sinds 2004 in vier modules zijn opgesplitst. Hierdoor kunnen cursisten de steeds omvangrijkere studie beter spreiden en is de studiedruk lager.

Weens zilver voor Hof van Twente

Weens zilver voor Hof van Twente

27-09-2009

Het regende de afgelopen week medailles voor Roelof en Ilse Visscher van Wijngaard Hof van Twente. Bij de Nederlandse Wijnkeuring in wonnen ze vier medailles, bij de International Wine Challenge in Wenen zelfs vijf. Als aanvulling op het nationale succes van de voorbije jaren betekent deze bekroning nu ook een ondubbelzinnige internationale erkenning voor de kwaliteit van het bedrijf in het Overijsselse Bentelo. De wijnkeuring in Wenen is met een inzending van 9000 wijnen uit 33 verschillende landen de grootste wijncompetitie ter wereld.

Petit Clos officieel geopend

Petit Clos officieel geopend

27-09-2009

Er is geen betere woonplaats voor wijnliefhebbers denkbaar dan Bussum. Het lijkt daar niet op te kunnen. Bussum is namelijk alweer een prachtige wijnwinkel rijker. Ditmaal gaat het om Petit Clos, de winkel met 'bijzondere wijnen' van importeur De Vier Heemskinderen. Op 25 september vond de officiële opening daarvan plaats. Vaut le voyage!

Nederlandse wijn in de prijzen, maar geen goud

Nederlandse wijn in de prijzen, maar geen goud

21-09-2009

De uitslag van de Nationale Wijnkeuring is bekend, er werden acht zilveren en 44 bronzen medailles toegekend. Net als vorige jaar verdiende geen enkele wijn een gouden medaille. Opvallend bij de medaille-winnaars: bekende Nederlandse wijngaarden ontbreken, vooral onbekende wijnen vielen in de prijzen. Dit jaar werd meer wijn ingestuurd dan ooit: 57 wijngaarden stuurden maar liefst 166 wijnen in, die werden geproefd door een jury van 24 wijnexperts.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Riedel - doorlopend
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?