Achtergrond & InterviewsHebben druivenrassen een voorkeursbodem?

Hebben druivenrassen een voorkeursbodem?

23-02-2015

Laatst reageerde een gerenommeerde Nederlandse wijnboer (ja, die zijn er, ik heb het over Jules Nijst van Domein De Wijngaardsberg) op een opmerking van mij dat hij ergens riesling aan zou moeten planten met de woorden “löss op mergel, da's pinotbodem”.

Over proefnotities en punten

Over proefnotities en punten

09-02-2015

Het in woorden beschrijven van wijn is een essentieel onderdeel van schrijven over wijn. En meteen een van de moeilijkste disciplines. Daar waar het goed, maar beknopt beschrijven van wijn al lastig is, is origineel zijn voor maar weinigen weggelegd. Waarderingen in cijfers zijn concreet, maar hun nut en waarde staan immer ter discussie. Persoonlijke overpeinzingen over proefnoties en punten.

Fijnbitter

Fijnbitter

27-01-2015

Het is een vreemde kop, maar fijnbitter is de letterlijke vertaling van Feinherb, de smaakaanduiding die vele Moselproducenten gebruiken voor wijnen die niet droog, maar ook niet heel zoet zijn. En hoewel de term niet echt bijdraagt aan de nodige duidelijkheid, dragen vele heerlijke Moselrieslings de aanduiding. Vooral in minder rijpe jaren zijn feinherbe Rieslings misschien wel de fijnste wijnen van Mosel om te kopen.

Poot maakt zich sterk voor Barolo

Poot maakt zich sterk voor Barolo

22-01-2015

Een apart slag mensen, de leden van de familie Poot. Anders dan veel van hun collega’s in de Nederlandse wijnhandel zijn ze volstrekt niet geïnteresseerd in media-aandacht, laat staan dat ze wekelijks op een zekere pagina in de krant voor Wakker Nederland willen staan. De familie Poot is die van Poot Agenturen in het Westlandse De Lier. Maar of ze het nu zelf willen of niet, media-aandacht verdienen ze weldegelijk. Dat zit zo.

Moderne bijbel van Donna Hay: \'Nieuwe Klassiekers\'

Moderne bijbel van Donna Hay: 'Nieuwe Klassiekers'

27-11-2014

Voor de moderne kookliefhebber is er een nieuwe bijbel. De schrijfster Donna Hay kennen we al van boeken met prachtige foto's alsFast, fresh, simple en De basic. Nu is er een soort magnum opus in de vorm van een prachtig gebonden hardcover met 'nieuwe klassiekers': ruim 300 recepten op zo'n 400 pagina's.

Rectificaties Koopgids Najaar & Winter 2014

Rectificaties Koopgids Najaar & Winter 2014

24-11-2014

In de Koopgids Najaar & Winter 2014 (verschenen bij Perswijn nummer 7) zijn helaas enkele fouten geslopen. Deze willen wij hierbij graag rectificeren.

Yealands: Nieuw-Zeelandse wijnen met (en in) Allure

Yealands: Nieuw-Zeelandse wijnen met (en in) Allure

04-11-2014

Nieuw-Zeeland is voor mij een beetje als Chili: braaf, maar niet brave. Teveel van hetzelfde. Met heel veel Sauvignons die stijf staan van de pyrazinen – lees: zo groen zijn als gras, paprika en asperges – waar ik als fervent Rieslingman en liefhebber van witte Bourgogne helemaal niets mee heb. Dat Engelsen er zo verzot op zijn, is allesbehalve een aanbeveling. Hun invloed op de internationale beeldvorming rond wijnen wordt mijns inziens sowieso schromelijk overschat, maar dat terzijde.

Viña VIK: Veel verhaal, weinig wijn

Viña VIK: Veel verhaal, weinig wijn

23-10-2014

Wie ooit de schitterende omgeving en de kelder heeft kunnen bewonderen en zich ter plaatse wellicht ook heeft laten inpakken in de luxe verblijfaccommodatie vol design en kunst, zingt steevast de lof van Viña VIK. Viña Vik is het Chileense wijnproject van de steenrijke Noor en wereldburger Alexander Vik.

Blaufränkisch, natuurlijk!

Blaufränkisch, natuurlijk!

21-10-2014

Met de zonen Triebaumer, zoals ze worden genoemd, loop ik door Ried Mariental, hun beroemdste wijngaard net buiten Rust, in het zicht van de indrukwekkende Neusiedler See. Het is eind augustus, warm en vochtig - lourd zouden de Fransen zeggen - en de wijngaard barst van het leven.

Wijn is gebottelde poëzie...

Wijn is gebottelde poëzie...

07-10-2014

Maconnetje, Maconnetje in mijn hand… Je bent de lekkerste van het hele Galland! ...

Aanraders in de Ardèche

Aanraders in de Ardèche

15-09-2014

De Ardèche is een droombestemming voor levensgenieters. Voor zowel die van de sportieve als de hedonistische soort. Lees hier, als nadere aanvulling op het artikel over de culinaire aspecten van de Ardèche in Perswijn 6, nadere informatie over wijn en wijnbouw, regionale specialiteiten en een – noodgedwongen onvolledige – selectie van aangename adressen.

Georgische wijnen uit de qvevri: enig in hun soort

Georgische wijnen uit de qvevri: enig in hun soort

03-07-2014

In april keerde wijnliefhebber en vinoloog Willem Gout voor een korte trip terug naar Georgië. Twee jaar geleden deed hij in Perswijn al eens uitgebreid verslag van zijn bezoek aan dit land dat 8000 geleden de bakermat van de wijnbouw vormde. In een ongeremd enthousiast verslag vertelt hij nu over zijn laatste ervaringen, inclusief een introductie op het fenomeen qvevri-wijnen: vins nature en orange wines avant la lettre.

Villa Maria, nog altijd een voortrekker

Villa Maria, nog altijd een voortrekker

03-07-2014

Onlangs was Alastair Maling MW, de general manager van de wijnmakers van Villa Maria, in Nederland om een kleine groep genodigden een tweetal nieuwe biologische wijnen te laten proeven.

Nieuwe lichting - wat drinkt Koen van der Plas?

Nieuwe lichting - wat drinkt Koen van der Plas?

26-06-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Koen van der Plas van Manoir Inter Scaldes.

Hollands glorie in Marlborough (2)

Hollands glorie in Marlborough (2)

03-06-2014

Sommelier Jaco van Hensbergen en zijn vrouw Sandra namen begin januari van dit jaar het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland om te gaan werken voor Eradus Wines in de Awatere Valley, Marlborough. In deel 1 legde hij uit wat het terroir van Awatere zo bijzonder maakt. Nu geeft hij een inkijkje in het werk voorafgaand aan en tijdens de inmiddels afgesloten oogst 2014.

Nieuwe lichting - wat drinkt Willem van de Geer?

Nieuwe lichting - wat drinkt Willem van de Geer?

29-05-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Willem van de Geer van Landgoed de Salentein.

De Franse wijnrevolutie

De Franse wijnrevolutie

19-05-2014

(advertorial) Er wordt vaak gezegd dat de kracht van Franse wijnmakers ligt bij het ‘blenden’. Of het nu in Bordeaux of in de Champagne is, het samenstellen van smaken uit verschillende terroirs is wat bijdraagt aan hét belangrijk aspect van Franse wijn: smaak.

Château Guiraud: op zoek naar frisheid

Château Guiraud: op zoek naar frisheid

15-05-2014

Château Guiraud is in meerdere opzichten een uitzondering binnen de appellation Sauternes. Niet alleen omdat de aanplant in de wijngaard en de assemblage van de wijn voor 35% uit sauvignon blanc bestaat, het hoogste percentage van dit ras in de streek.

Nieuwe lichting - wat drinkt Martijn Struijk?

Nieuwe lichting - wat drinkt Martijn Struijk?

07-05-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Martijn Struijk van Restaurant The Jane.

Nieuwe lichting - wat drinkt Daphne Oudshoorn?

Nieuwe lichting - wat drinkt Daphne Oudshoorn?

28-04-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Daphne Oudshoorn van Restaurant Bord’Eau.

Domaine des Baumard: fijne Chenins van een man die anders denkt

Domaine des Baumard: fijne Chenins van een man die anders denkt

24-04-2014

Het was een proeverij waar ik me op verheugd had. Om de bijzondere wijnen, maar ook om de bijzondere persoon erachter: Florent Baumard, eigenaar en wijnmaker van het illustere Domaine des Baumard in Rochefort-sur-Loire (Anjou). Florent is een hoogst aimabele, charmante man, maar ook iemand met sterke eigen ideeën, die niet door iedereen gedeeld worden.

Hollands glorie in Marlborough

Hollands glorie in Marlborough

15-04-2014

Hoe vaak hoor je niet uit de mond van wijnliefhebbers dat ze graag eens zelf wijn zouden maken op een bedrijf in het buitenland? In de meeste gevallen blijft het beperkt tot a lot of talk and no action. Of hooguit een paar dagen plukken. Zo niet in het geval van Jaco van Hensbergen.

Campanië: over nieuw geld en oude druiven (2)

Campanië: over nieuw geld en oude druiven (2)

15-04-2014

Campanië, aan de zuidwestkust van Italië (net onder Napels), is een relatief onbekende wijnstreek. Toch is er – zoals in bijna elke Italiaanse wijnstreek – het nodige te beleven op het gebied van inheemse druivenrassen, die hier ruim in voorraad zijn. Het tweede en laatste deel van een uitgebreid reisverslag.

Bollinger R.D. 2002

Bollinger R.D. 2002

14-04-2014

Een kleine maand geleden werd in Nederland de nieuwe jaargang van een van de meest bijzondere champagnes ter wereld geïntroduceerd: Bollinger R.D., nu jaargang 2002.

Nieuwe lichting - wat drinkt Chiel Seuren?

Nieuwe lichting - wat drinkt Chiel Seuren?

08-04-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Chiel Seuren van Restaurant Noble.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Riedel - doorlopend