Achtergrond & InterviewsNederland en België gaan internationaal met Pinot Noir!

Nederland en België gaan internationaal met Pinot Noir!

21-11-2016

De tijd is rijp om de kwaliteit van Belgische en Nederlandse wijn te situeren op internationale schaal. Wil de wijnbouw in de Lage Landen standhouden en floreren, dan moet zij over de grenzen heen kijken. En zich niet nestelen in navelstaarderij en plaatselijke folklore. Zo gezegd, zo gedaan. Juli 2016 verzamelden 12 wijnproevers ten huize wijndomein Bon Baron, regio Dinant in België, om Pinot Noirs te vergelijken. Een bont gezelschap van wijnbouwers, sommeliers en wijnschrijvers. 

Savennières: Chenin voor ver gevorderden

Savennières: Chenin voor ver gevorderden

18-11-2016

Als chenin een druif voor gevorderden is, dan is Savennières als ultieme droge belichaming daarvan een wijn voor ver gevorderden. Om niet te zeggen een intellectuele wijn. Eric Asimov, de wijnschrijver van The New York Times, typeerde Savennières ooit toepasselijk als The Thinking Person’s White Wine. Niet voor iedereen weggelegd, maar in potentie een fraaie terroirwijn voor wie een beetje excentriciteit wel weet te waarderen. Mits zorgvuldig gemaakt. 

Essence de Dourthe: merkwijn hors catégorie

Essence de Dourthe: merkwijn hors catégorie

05-11-2016

Welke zichzelf serieus nemende wijndrinker (m/v) durft anno 2016 nog gezien te worden met een merkwijn van het type generieke AC Bordeaux in het glas?  Bordeaux is toch helemaal uit de tijd? En merkwijnen zijn er toch voor onzekere mensen die niets van de ‘juiste’ namen afweten? Bij het huis Dourthe denken ze daar wat genuanceerder over. Ook al is het op papier maar simpele een Bordeaux, hun prestigewijn Essence de Dourthe laat menige cru classé achter zich! 

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 1)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 1)

02-11-2016

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. Begin september is ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste kennismaking met wat haar de komende jaren te wachten staat, zit erop. Op de site van Perswijn zal Marije de komende tijd verslag uitbrengen van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze eerste aflevering maken de lezers kennis met haar en vertelt zij over haar eerste bezoek aan Londen.

Viña Errázuriz: op en top Chileens

Viña Errázuriz: op en top Chileens

19-10-2016

Chili is een uniek en succesvol wijnland, met nog vele mogelijkheden maar ook specifieke problematiek. Een land met een geheel eigen dynamiek, dat een explosieve groei van de wijnindustrie en de export heeft doorgemaakt. Viña Errázuriz heeft daaraan op voorname wijze bijgedragen en doet dat nog steeds. Een gesprek met gelauwerde wijnmaker Francisco Baettig, die onlangs in Nederland was, vormt de aanleiding voor een actueel portret van deze op en top Chileense producent.

Riesling uit de Maasvallei - het kan écht (goed zijn)!

Riesling uit de Maasvallei - het kan écht (goed zijn)!

12-10-2016

Wijngoed Thorn bewijst het Er staat niet veel riesling aangeplant in Nederland, wellicht 5 à 6 hectare, hoorde ik. En dat is eigenlijk jammer, als je bedenkt dat de temperaturen in diverse delen van ons land toereikend zijn om riesling te rijpen. Maar riesling rijpt (relatief) laat en vergt de nodige aandacht, tenminste, als je gezonde druiven wilt hebben om zuivere, relatief droge wijnen te maken.

Advertorial: Spaans temperament uit Ribera del Duero

Advertorial: Spaans temperament uit Ribera del Duero

14-09-2016

Ribera del Duero betekent letterlijk oever aan de Duero (rivier in Noord-Spanje) en is één van de meest gerenommeerde Spaanse wijngebieden. In 2012 werd het gebied door Wine Enthusiast Magazine uitgeroepen tot ‘Wine Region of the Year’.Ribera del Duero kent een lange wijngeschiedenis. Al sinds de 12e eeuw produceert men hier wijn.

Zeldzame bundeling van Duitse wijnklasse

Zeldzame bundeling van Duitse wijnklasse

08-09-2016

Haag, Heymann-Löwenstein, Dönnhoff en Rebholz samen in Nederland  Zelden zal er zo’n hoogwaardige afvaardiging van de Duitse topwijnbouw in Nederland zijn geweest als afgelopen maandag bij restaurant Fred** in Rotterdam. Het werd een uniek evenement, waarmee importeur Résidence Wijnen eens te meer aangaf een van de grote voortrekkers van Duitse wijn in ons land te zijn.

Chenin: Loiredruif voor gevorderden

Chenin: Loiredruif voor gevorderden

02-09-2016

Hoe staat het ook alweer in de boeken? Chenin zou een klassieke Franse druif zijn, vaandeldrager en vlaggenschip van de Loire. Een veelzijdig ras qua mogelijkheden om er uiteenlopende typen wijn van te maken. À la riesling, goed voor stille droge, halfzoete, zoete en edelzoete wijnen, evenals mousserende. Succes verzekerd, zou je dan zeggen.

10 jaar Generation Riesling: De jeugd heeft de toekomst

10 jaar Generation Riesling: De jeugd heeft de toekomst

22-06-2016

Het was in 2006 dat het Deutsches Weininstitut (DWI) het initiatief nam talentvolle jonge wijnproducenten te verenigen onder de noemer Generation Riesling, om te fungeren als ambassadeurs van “moderne, hoogwaardige en dynamische Duitse wijnbouw”. De vereniging bestaat dus al weer tien jaar, iets dat onlangs werd gevierd. En naar aanleiding van die verjaardag, bezocht ik een aantal producenten in de Pfalz en Rheinhessen, twee gebieden die samen goed zijn voor meer dan de helft van de leden.

Eerste Maître bij Nederlands Genootschap van Wijnvrienden

Eerste Maître bij Nederlands Genootschap van Wijnvrienden

17-06-2016

Het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden (NGW) heeft officieel de eerste Maître binnen zijn gelederen kunnen begroeten. Deze eer is te beurt gevallen aan Harry Pallada, die de titel wist te verwerven voor zijn verhandeling over de relatie tussen de bedevaartsroutes naar Santiago de Compostela en wijn.

Tim Mondavi zet wijnactiviteiten voort met Continuum

Tim Mondavi zet wijnactiviteiten voort met Continuum

03-05-2016

Het is niet gemakkelijk, de ‘zoon zijn van’. Dat geldt zeker ook voor Tim Mondavi. Niet alleen de ‘zoon van’, maar ook nog de ‘broer van’. Wijnbedrijven zijn vaak echte familiebedrijven, maar wijnfamilies kunnen ook destructief zijn, zoals in het geval van de Mondavi’s. In 2004 werd de familie gedwongen hun geliefde bedrijf te verkopen aan de hoogste bieder, wegens financiële problemen van vader Robert en mismanagement van Tim’s broer Michael. Een koningsdrama in wijnland.

Bernard Repolt winemaker\'s lunch

Bernard Repolt winemaker's lunch

25-04-2016

Een winemaker's lunch is altijd een bijzondere en unieke gelegenheid omdat je de wijn in je glas meteen kunt bespreken met de maker van die wijn. Op verzoek van Sligro, de importeur van het Bourgognehuis Remoissenet, waarvan Bernard Repolt de directeur is, zit laatstgenoemde aan bij de lunch in de Sligrovestiging in Den Haag Forepark.

French Paradox: bulkverdriet in de Languedoc

French Paradox: bulkverdriet in de Languedoc

21-04-2016

Supermarkt Jumbo maakt er geen geheim van dat drie van zijn huiswijnen mengsels zijn van basiswijnen uit Frankrijk en Spanje. In Frankrijk zelf kun je op menige goedkope fles wijn in supermarktschappen ronkende termen als vignerons de zus of zo tegenkomen, maar bij goed lezen van de kleine lettertjes blijkt de inhoud helemaal niet zo Frans te zijn.

Aan de bourgogne met Chris Janselijn

Aan de bourgogne met Chris Janselijn

29-03-2016

Van heinde en verre waren Bourgogneliefhebbers op 20 maart jl. aangereisd naar restaurant Fitzgerald in Rotterdam om daar vooral bourgognes en verder ook champagnes en een paar Loirewijnen van Janselijn Wijnen te proeven. Uit Amsterdam, Amersfoort, Arnhem en Adorp, maar uiteraard ook van dichterbij.

Tannine: nog complexer dan gedacht - deel 1

Tannine: nog complexer dan gedacht - deel 1

26-02-2016

Voor een artikel in de komende Perswijn (nummer 2 van 2016) over het effect van beluchten van wijn voor het serveren (karafferen e.d.) heb ik me weer eens verdiept in een van de belangrijkste inhoudsstoffen van (vooral rode) wijn: tannine. En net als een paar jaar terug naar aanleiding van een artikel over Nebbiolo, heb ik contact gezocht met expert Dr. Paul Smith van het Australian Wine Research Institute (AWRI).

Charly Foucault (Clos Rougeard) overleden

Charly Foucault (Clos Rougeard) overleden

30-12-2015

In een ziekenhuis in Angers is in de nacht van 20 december wijnmaker Jean-Louis ‘Charly’ Foucault overleden na de afgelopen met zijn gezondheid getobd hebben en al een paar keer eerder te zijn opgenomen. Samen met zijn jongere broer Bernard, beter bekend als ‘Nady’, nam hij in 1969 het wijngoed Clos Rougeard in Chacé over van zijn vader. Ze waren daarmee de achtste generatie in de familie en konden bogen op een traditie die teruggaat tot 1664.

Cuvée des Enchanteleurs 2000 van Henriot (en de magie van lang gerijpte champagne)

Cuvée des Enchanteleurs 2000 van Henriot (en de magie van lang gerijpte champagne)

27-11-2015

Het is een van de prestigecuvées van een gerenommeerd champagnehuis die heel laat op de markt komt, pas na zo’n 13 jaar rijping op gisten in de fles: Cuvée des Enchanteleurs van Champagne Henriot. En een schoolvoorbeeld van wat zo’n lange rijping sur lie kan doen voor de verfijning en complexiteit van grote champagne.

Viña Leyda: Chileens met klasse

Viña Leyda: Chileens met klasse

05-10-2015

Een jaar geleden was ik voor het eerst in Leyda, voor ondermeer een bezoek aan dé voortrekker van het gebied, Viña Leyda. Toen al was ik erg onder de indruk van de kwaliteit en vooral ook van de stijl van de wijnen. Destijds was de wijnmaakster Viviana Navarrete met zwangerschapsverlof, maar donderdag 10 september j.l. kon haar ik alsnog ontmoeten.

Languedoc anno 2015

Languedoc anno 2015

15-09-2015

De Languedoc heeft alles wat een succesvolle toeristische bestemming moet hebben: een overdaad aan zon, een koele zee en prachtige bergen. Het gebied is niet alleen zeer geschikt voor de zonzoekende levensgenieters onder ons, ook voor de wijnbouw is het een uiterst geschikt gebied.

Alessandro Masnaghetti brengt de Italiaanse wijngebieden in kaart

Alessandro Masnaghetti brengt de Italiaanse wijngebieden in kaart

28-06-2015

Alessandro Masnaghetti, geboren op 16 mei 1962 in Milaan, is een van de interessantste persoonlijkheden van de Italiaanse wijnmedia. Hij is tegenwoordig vooral bekend van zijn beschrijvingen en prachtige kaarten van beroemde Italiaanse wijngebieden (en zelfs van de Médoc, Sauternes en Barsac!), die eerder nooit op zo’n duidelijke manier in kaart waren gebracht. Maar het bijkomend effect van het maken van die kaarten is minstens zo belangrijk als de kaarten zelf.

Poderi Aldo Conterno - een van Barolo\'s groten

Poderi Aldo Conterno - een van Barolo's groten

29-05-2015

Zelden stonden een paar weken dermate in het teken van een gebied en een druif als de afgelopen weken in het teken van Barolo, Barbaresco en Roero, met uiteraard nebbiolo als druif. Mega-interessant, maar ook inspannend: Nebbiolo is niet gemakkelijk.

Heden, verleden en toekomst van een wijngigant

Heden, verleden en toekomst van een wijngigant

11-05-2015

De hedendaagse kwaliteit hoog in het vaandel, respect voor het verleden en aandacht voor de toekomst: een bedrijf dat deze speerpunten heeft, kan bijna niet anders dan succesvol zijn. Dat is inderdaad het geval bij Torres, de Spaanse wijngigant die grote expansiedrang naar andere werelddelen heeft.

De Palacios die gek is van wit

De Palacios die gek is van wit

20-04-2015

Zeg je Palacios, dan zeg je Alvaro. En rode wijnen uit Priorat, Rioja en Bierzo. Maar er is een Palacios die gek is van witte wijnen: de negende en jongste telg uit het gezin, Rafael Palacios. Sinds 2004 legt hij zich toe op godello, met groot succes. Ik sprak hem onlangs in Amersfoort en proefde zijn steengoede wijnen.

Wijn uit Montsant

Wijn uit Montsant

31-03-2015

Montsant en Priorat zijn geografisch en historisch vervlochten wijnstreken. Het gebied ligt ten zuidwesten van Tarragona. Montsant is een relatief klein D.O. gebied, in 2001 kreeg het D.O.-erkenning als subzone van Tarragona, dat Priorat vrijwel geheel omringt en de potentie heeft om de successen van Priorat tenminste te evenaren.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Winterhalter - t/m?
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept