Achtergrond & Interviews



Gegeten en gedronken

Gegeten en gedronken

18-12-2006

Wijn en spijs is hot, maar persoonlijk grijpt het mij langzamerhand naar de strot. Vijf en twintig jaar geleden zat ik op de Hotelschool, en kreeg mijn eerste lessen over wijn. Toen al viel het mij op dat de wijn-spijs lessen wel erg onwetenschappelijk  waren ingericht. Zo van: soms is contrastwerking fijn, soms echter mogen het gerecht en de wijn ook in elkaars verlengde liggen. Het trof mij toen al als klinkklare onzin. En dan te bedenken dat de keuken in die tijd nog overzichtelijk was. De Klassieke Franse keuken zette nog de toon, hoewel enkele deugnieten inmiddels de Nouvelle Cuisine hadden omarmd.

Winnaars Amsterdamse huiswijncompetitie

Winnaars Amsterdamse huiswijncompetitie

12-12-2006

Op een druilerige maandagavond was het feest in restaurant hotel de Goudfazant in Amsterdam. De Amsterdamse Huiswijncompetitie kwam ten einde, er moesten prijzen uitgereikt worden. Restaurantgids Iens had, in samenwerking met Cuno van 't Hoff, een mooie proeverij in petto voor de bezoekers. Het oversteken van het IJ bleek voor de gasten geen probleem. Het was af en toe zo druk dat je moeilijk van de ene kant naar de andere kant van de zaal kwam. Het mocht de pret gelukkig niet drukken. Ondanks de volle zaal was het prima in orde met de atmosfeer.

Winnaars Amsterdamse huiswijncompetitie

Winnaars Amsterdamse huiswijncompetitie

12-12-2006

Op een druilerige maandagavond was het feest in restaurant hotel de Goudfazant in Amsterdam. De Amsterdamse Huiswijncompetitie kwam ten einde, er moesten prijzen uitgereikt worden. Restaurantgids Iens had, in samenwerking met Cuno van 't Hoff, een mooie proeverij in petto voor de bezoekers. Het oversteken van het IJ bleek voor de gasten geen probleem. Het was af en toe zo druk dat je moeilijk van de ene kant naar de andere kant van de zaal kwam. Het mocht de pret gelukkig niet drukken. Ondanks de volle zaal was het prima in orde met de atmosfeer.

Uitreiking prijzen huiswijncompetitie

Uitreiking prijzen huiswijncompetitie

06-12-2006

Onder het motto “Wijnfeest in Hotel de Goudfazant” zal Harold Hamersma namens de jury op 11 december om 18.00 uur de winnaars bekendmaken en huldigen. De bezoekers mogen aansluitend alle genomineerde wijnen gratis proeven onder het genot van een hapje. Tegelijkertijd zijn er diverse workshops te volgen: ‘wijnbegrijpen en wijn drinken’ door Ilja Gort en ‘bitter, zoet, zout en zuur’ door Hans Melissen

Uitreiking prijzen huiswijncompetitie

Uitreiking prijzen huiswijncompetitie

06-12-2006

Onder het motto “Wijnfeest in Hotel de Goudfazant” zal Harold Hamersma namens de jury op 11 december om 18.00 uur de winnaars bekendmaken en huldigen. De bezoekers mogen aansluitend alle genomineerde wijnen gratis proeven onder het genot van een hapje. Tegelijkertijd zijn er diverse workshops te volgen: ‘wijnbegrijpen en wijn drinken’ door Ilja Gort en ‘bitter, zoet, zout en zuur’ door Hans Melissen

De stelling: weg met appellations?

De stelling: weg met appellations?

04-12-2006

Frankrijk heeft al een poosje te maken met wat in het land zelf als 'la crisis viticole' wordt omschreven. De positie van de tot voor kort nog onaantastbaar geachte wijnsupermacht is ernstig aan het wankelen geraakt, nu het ooit als vanzelfsprekend geldende respect voor Franse wijnen in brede lagen van de samenleving is ingeruild voor scepsis. Grands crus hebben daar misschien weinig van te duchten, maar voor wijnen in het midden- en basissegment van de markt ligt dat anders. Waarom spreken ze grote groepen consumenten niet meer aan?

De stelling: weg met appellations?

De stelling: weg met appellations?

04-12-2006

Frankrijk heeft al een poosje te maken met wat in het land zelf als 'la crisis viticole' wordt omschreven. De positie van de tot voor kort nog onaantastbaar geachte wijnsupermacht is ernstig aan het wankelen geraakt, nu het ooit als vanzelfsprekend geldende respect voor Franse wijnen in brede lagen van de samenleving is ingeruild voor scepsis. Grands crus hebben daar misschien weinig van te duchten, maar voor wijnen in het midden- en basissegment van de markt ligt dat anders. Waarom spreken ze grote groepen consumenten niet meer aan?

Champagne aan Zee

Champagne aan Zee

23-11-2006

Volle zaal met veel kwaliteits-Champagnes en prachtige Mousserende wijnen op Champagne aan Zee en Sprankelend! 2007. De Wintertuin en omliggende zalen van hotels van Oranje te Noordwijk waren op zondag 19 november geheel gewijd aan een grote variëteit aan ‘gewone’ mousserende wijnen en Champagnes.Er was voor gekozen om het evenement wat minder massaal te laten zijn, en dat streven was meer dan geslaagd. De ruim zeshonderd bezoekers genoten van de mooie Champagnes, Cava’s en andere mousserende wijnen van meer dan dertig importeurs. Ook producenten waren aanwezig.

Recordpijzen bij Hospice de Beaune

Recordpijzen bij Hospice de Beaune

23-11-2006

In de Bourgogne is in het weekeind van 18 en 19 november traditiegetrouw de liefdadigheidsveiling van de Hospices de Beaune gehouden. Daarbij zijn de wijnen van de recente oogst 2006 onder de hamer gekomen. Vooral voor de witte werden recordprijzen geboden, gemiddeld 63% hoger dan vorig jaar. Een vat wit bracht daardoor gemiddeld  €11.150 op. Bij rood was sprake van slechts een minimale  stijging met 1,1%. Hier bedroeg de gemiddelde prijs per vat

Champagne aan Zee

Champagne aan Zee

23-11-2006

Volle zaal met veel kwaliteits-Champagnes en prachtige Mousserende wijnen op Champagne aan Zee en Sprankelend! 2007. De Wintertuin en omliggende zalen van hotels van Oranje te Noordwijk waren op zondag 19 november geheel gewijd aan een grote variëteit aan ‘gewone’ mousserende wijnen en Champagnes.Er was voor gekozen om het evenement wat minder massaal te laten zijn, en dat streven was meer dan geslaagd. De ruim zeshonderd bezoekers genoten van de mooie Champagnes, Cava’s en andere mousserende wijnen van meer dan dertig importeurs. Ook producenten waren aanwezig.

Recordpijzen bij Hospice de Beaune

Recordpijzen bij Hospice de Beaune

23-11-2006

In de Bourgogne is in het weekeind van 18 en 19 november traditiegetrouw de liefdadigheidsveiling van de Hospices de Beaune gehouden. Daarbij zijn de wijnen van de recente oogst 2006 onder de hamer gekomen. Vooral voor de witte werden recordprijzen geboden, gemiddeld 63% hoger dan vorig jaar. Een vat wit bracht daardoor gemiddeld  €11.150 op. Bij rood was sprake van slechts een minimale  stijging met 1,1%. Hier bedroeg de gemiddelde prijs per vat

Winnaar beste mousserende wijn brut

Winnaar beste mousserende wijn brut

20-11-2006

In het kader van ‘Sprankelend’ houden we jaarlijks ook de uitverkiezing van de ‘beste Mouserende wijn Brut’. De winnaars voor deze wedstrijd worden door het Perswijnpanel gekozen de uit de finalewijnen, die bekend werden gemaakt in nr. 7 van Perswijn. Het tiental wijnen op tafel werd door het panel als heel goed beoordeeld. Er stonden mousserende wijnen uit alle windstreken, van Australië tot Zuid-Afrika, Frankrijk,

Winnaar beste mousserende wijn brut

Winnaar beste mousserende wijn brut

20-11-2006

In het kader van ‘Sprankelend’ houden we jaarlijks ook de uitverkiezing van de ‘beste Mouserende wijn Brut’. De winnaars voor deze wedstrijd worden door het Perswijnpanel gekozen de uit de finalewijnen, die bekend werden gemaakt in nr. 7 van Perswijn. Het tiental wijnen op tafel werd door het panel als heel goed beoordeeld. Er stonden mousserende wijnen uit alle windstreken, van Australië tot Zuid-Afrika, Frankrijk,

Uitgelicht: Château Puy-Servain

Uitgelicht: Château Puy-Servain

14-11-2006

Midden tussen de wijngaarden van Montravel ligt het proeflokaal van Château Puy-Servain. Hier proefde ik afgelopen augustus drie zeer bijzondere wijnen, gemaakt door Daniel Hecquet, een bekende naam in Montravel. Daniel heeft er zo ongeveer in zijn eentje voor gezorgd, dat Montravel, bekend om zijn witte wijnen, nu ook een AOC voor rode wijnen heeft. Songe is een rode wijn die sinds het oogstjaar 2001 wordt gemaakt.

Uitgelicht: Château Puy-Servain

Uitgelicht: Château Puy-Servain

14-11-2006

Midden tussen de wijngaarden van Montravel ligt het proeflokaal van Château Puy-Servain. Hier proefde ik afgelopen augustus drie zeer bijzondere wijnen, gemaakt door Daniel Hecquet, een bekende naam in Montravel. Daniel heeft er zo ongeveer in zijn eentje voor gezorgd, dat Montravel, bekend om zijn witte wijnen, nu ook een AOC voor rode wijnen heeft. Songe is een rode wijn die sinds het oogstjaar 2001 wordt gemaakt.

Eloï Durrbach op feest Sauter

Eloï Durrbach op feest Sauter

13-11-2006

Hoe word je in Frankrijk een ‘rebel’? Door vast te houden aan je ideeën, niet hetzelfde te doen als je buren en consequent te blijven. Eloï Durrbach van Domaine de Trevallon was onlangs in Nederland bij een bijzondere presentatie van Sauter Wijnen in Maastricht. Hij werd beroemd met zijn wijnen van Domaine de Trevallon in Les Baux de Provence, maar hij brengt ze op fles als Vin de Pays, gewone landwijn.

Eloï Durrbach op feest Sauter

Eloï Durrbach op feest Sauter

13-11-2006

Hoe word je in Frankrijk een ‘rebel’? Door vast te houden aan je ideeën, niet hetzelfde te doen als je buren en consequent te blijven. Eloï Durrbach van Domaine de Trevallon was onlangs in Nederland bij een bijzondere presentatie van Sauter Wijnen in Maastricht. Hij werd beroemd met zijn wijnen van Domaine de Trevallon in Les Baux de Provence, maar hij brengt ze op fles als Vin de Pays, gewone landwijn.

Ongefilterd: GauwMiauw

Ongefilterd: GauwMiauw

06-11-2006

"Maandag 6 november 2006 vindt de eerste presentatie plaats van de compleet gerestylde [sic!] GaultMillau Proefschrift Restaurant & Hotel Jaargids onder verantwoordelijkheid van The Wine & Food Association. Deze avond komt in Breukelen de Nederlandse top van chefs, restaurateurs, sommeliers, gastheren en hoteliers bijeen tijdens de Nacht van GaultMillau." Aldus een fijn en opwekkend bedoeld persbericht van de organiserende club. Weten we ook weer meteen waarom je tegenwoordig op maandagavond zo moeilijk aan een tafeltje komt.

Ongefilterd: GauwMiauw

Ongefilterd: GauwMiauw

06-11-2006

"Maandag 6 november 2006 vindt de eerste presentatie plaats van de compleet gerestylde [sic!] GaultMillau Proefschrift Restaurant & Hotel Jaargids onder verantwoordelijkheid van The Wine & Food Association. Deze avond komt in Breukelen de Nederlandse top van chefs, restaurateurs, sommeliers, gastheren en hoteliers bijeen tijdens de Nacht van GaultMillau." Aldus een fijn en opwekkend bedoeld persbericht van de organiserende club. Weten we ook weer meteen waarom je tegenwoordig op maandagavond zo moeilijk aan een tafeltje komt.

De stelling: het is een mythe dat vrouwen beter proeven dan mannen

De stelling: het is een mythe dat vrouwen beter proeven dan mannen

01-11-2006

"Vrouwen smaken niet alleen beter, ze proeven ook beter!" Gevleugelde woorden van Noële Ruitenberg, die normaliter de stelling verzorgt. Ze is er echter een paar weken tussenuit in verband met zwangerschapsverlof. Ondergetende zal daarom tijdelijk de honneurs waarnemen.Nog even, en Noële kan weer wat meer gaan drinken. Zwangerschap en drinken staan nu eenmaal op gespannen voet met elkaar, dus maanden lang is verregaande onthouding van alcoholica dan geboden.

De stelling: het is een mythe dat vrouwen beter proeven dan mannen

De stelling: het is een mythe dat vrouwen beter proeven dan mannen

01-11-2006

"Vrouwen smaken niet alleen beter, ze proeven ook beter!" Gevleugelde woorden van Noële Ruitenberg, die normaliter de stelling verzorgt. Ze is er echter een paar weken tussenuit in verband met zwangerschapsverlof. Ondergetende zal daarom tijdelijk de honneurs waarnemen.Nog even, en Noële kan weer wat meer gaan drinken. Zwangerschap en drinken staan nu eenmaal op gespannen voet met elkaar, dus maanden lang is verregaande onthouding van alcoholica dan geboden.

Finalisten Riesling Challenge

Finalisten Riesling Challenge

29-10-2006

Het Informatiebureau voor Duitse Wijn organiseert in samenwerking met Perswijn de Riesling Challenge voor professionals werkzaam in de Nederlandse horeca. Deelnemende teams bestande uit een kok en een sommelier, moeten daarbij een Duitse Riesling combineren met een gerecht waarin Zeeuwse mosselen het hoofdingrediënt vormen. De voorronde heeft vijf finalisten opgeleverd die het in januari tijdens de beurs Wine Professional tegen elkaar op zullen nemen.

Pichon Comtesse naar Louis Roederer

Pichon Comtesse naar Louis Roederer

29-10-2006

Volgens een bericht in het dagblad Sud-Ouest van 28 oktober wordt het champagnehuis Louis Roederer binnenkort hoofdaandeelhouder van Château Pichon Longueville Comtesse de Lalalande. Pichon Comtesse, in 1855 geklasseerd als 2e cru, behoort tot de elite van Pauillac. Het telt 85 hectare wijngaard met een van de allermooiste terroirs in de Médoc.Al enkele maanden waren de familie Miailhe en de inmiddels 82-jarige châtelaine May-Eliane de Lencquesaing,

Finalisten Riesling Challenge

Finalisten Riesling Challenge

29-10-2006

Het Informatiebureau voor Duitse Wijn organiseert in samenwerking met Perswijn de Riesling Challenge voor professionals werkzaam in de Nederlandse horeca. Deelnemende teams bestande uit een kok en een sommelier, moeten daarbij een Duitse Riesling combineren met een gerecht waarin Zeeuwse mosselen het hoofdingrediënt vormen. De voorronde heeft vijf finalisten opgeleverd die het in januari tijdens de beurs Wine Professional tegen elkaar op zullen nemen.

Pichon Comtesse naar Louis Roederer

Pichon Comtesse naar Louis Roederer

29-10-2006

Volgens een bericht in het dagblad Sud-Ouest van 28 oktober wordt het champagnehuis Louis Roederer binnenkort hoofdaandeelhouder van Château Pichon Longueville Comtesse de Lalalande. Pichon Comtesse, in 1855 geklasseerd als 2e cru, behoort tot de elite van Pauillac. Het telt 85 hectare wijngaard met een van de allermooiste terroirs in de Médoc.Al enkele maanden waren de familie Miailhe en de inmiddels 82-jarige châtelaine May-Eliane de Lencquesaing,

  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Riedel - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend