Achtergrond & InterviewsCampanië: over nieuw geld en oude druiven (1)

Campanië: over nieuw geld en oude druiven (1)

08-04-2014

Campanië, aan de zuidwestkust van Italië (net onder Napels), is een relatief onbekende wijnstreek. Toch is er – zoals in bijna elke Italiaanse wijnstreek – het nodige te beleven op het gebied van inheemse druivenrassen, die hier ruim in voorraad zijn. Een uitgebreid reisverslag, waarvan een ingekorte versie in Perswijn nummer 2 verscheen.

Bien Boire en Beaujolais (1)

Bien Boire en Beaujolais (1)

03-04-2014

Wat is er de afgelopen jaren al niet geschreven over de zo vurig gewenste comeback van de Beaujolais? Het gebied doet er veel aan om weer terug in de gunst van de wijnliefhebber te komen. Er zijn er hoopvolle ontwikkelingen gaande, maar het herstel verloopt vooralsnog langzaam. Vooroordelen zijn nu eenmaal hardnekkig.

Nieuwe lichting - wat drinkt Priscilla van der Voort?

Nieuwe lichting - wat drinkt Priscilla van der Voort?

01-04-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Priscilla van der Voort van Hofstede Meerzigt.

Frühburgunder: diva der Duitse druiven

Frühburgunder: diva der Duitse druiven

25-03-2014

Onlangs was ik weer eens een paar dagen in het Ahrdal, het kleine, maar o zo fijne Duitse koninkrijkje van spätburgunder. Het was naar aanleiding van het tweede Internationale Spätburgunder Symposium, waar die volgens velen meest edele der blauwe druiven gevierd werd.

Nieuwe lichting - wat drinkt Jop IJspeert?

Nieuwe lichting - wat drinkt Jop IJspeert?

25-03-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Jop IJspeert van Restaurant Cordial.

Proeverij Platter ***** vijf sterren

Proeverij Platter ***** vijf sterren

11-03-2014

Udo Göebel MV, eigenaar van WineMatters en importeur van Zuid-Afrikaanse wijnen in het betere segment, en Arjen Pleij, Magister Vini in spe en F&B manager van Kasteel Engelenburg, verdienen zo langzamerhand wel een Zuid-Afrikaans lintje.

De magie van riesling

De magie van riesling

06-03-2014

Ik heb veel met riesling en Duitsland, zoals u waarschijnlijk weet. Maar er is in de wijnwereld zó veel meer dat mij boeit. Daarom zal ik me nooit exclusief toeleggen op een druif en een land, zelfs niet op riesling en Duitsland. "I'm specialized in being not specialized", antwoordde een beroemd botanicus eens op mijn vraag op welk gebied zijn specialisatie lag (ik dacht dat ik een intelligente vraag stelde…).

Nieuwe lichting - wat drinkt Ruben Kwakman?

Nieuwe lichting - wat drinkt Ruben Kwakman?

03-03-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Ruben Kwakman van Restaurant Parkheuvel.

JW de Sommelier

JW de Sommelier

25-02-2014

Jan-Willem van der Hek, regerend Nederlands kampioen sommelier, heeft grote plannen. Zijn ambities liggen hoog, zowel op het zakelijke vlak als op wedstrijdniveau. Dat betekent inzet van alle mogelijke middelen om deze doelen te verwezenlijken.

Nieuwe lichting - wat drinkt Wout Jans?

Nieuwe lichting - wat drinkt Wout Jans?

24-02-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Wout Jans van Ciel Bleu.

Nieuwe lichting - wat drinkt Maaike Kauffman?

Nieuwe lichting - wat drinkt Maaike Kauffman?

17-02-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Maaike Kauffman van Restaurant ML.

Nieuwe lichting - wat drinkt Milton Verseput?

Nieuwe lichting - wat drinkt Milton Verseput?

10-02-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Milton Verseput van Restaurant de Vrienden van Jacob.

Nieuwe lichting - wat drinkt de sommelier?

Nieuwe lichting - wat drinkt de sommelier?

03-02-2014

In deze nieuwe rubriek op de Perswijnsite leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Rietje Stoks van Restaurant Le Marron.

Nieuwe lichting: wat drinkt de sommelier?

Nieuwe lichting: wat drinkt de sommelier?

27-01-2014

In deze nieuwe rubriek op de Perswijnsite leggen we elke twee weken het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Sabas Joosten van De Librije en Librije's Zusje.

Spätburgunder\'s Rising Star: Benedikt Baltes

Spätburgunder's Rising Star: Benedikt Baltes

21-01-2014

Het is een van de namen die het meest rondzingt onder Duitse wijnjournalisten. Op de afgelopen Wine Professional 2014, in de levendige stand van het Informatiebureau voor Duitse wijn, kon ik eindelijk een flinke serie van zijn bejubelde wijnen proeven: Benedikt Baltes van Weingut Stadt Klingenberg in Klingenberg am Main, Franken.

Aaldering 2013

Aaldering 2013

14-01-2014

Fons Aaldering heeft het over zichzelf afgeroepen dat er mensen zijn die zijn wijnen extra kritisch proeven. Hij maakt namelijk geen geheim van zijn ambitie om met Aaldering Vineyards & Wines in Stellenbosch tot de top 10 van Zuid-Afrikaanse producenten te willen behoren.

Colombette experimenteert met PIWI\'s

Colombette experimenteert met PIWI's

07-01-2014

Vader François en zoon Vincent Pugibet van Domaine la Colombette in Béziers hebben geen aansporing nodig om van zich om met enige regelmaat van zich te doen spreken. Na een project met alcoholarme wijn is het nu de beurt aan wijnen van druivenrassen die je moeilijk als traditioneel voor de Languedoc kunt typeren.

Pierre-Yves Colin-Morey: stijlvol maar duur

Pierre-Yves Colin-Morey: stijlvol maar duur

23-12-2013

Pierre-Yves Colin is van huis uit geen prater. Als dat praten vanwege een Amsterdams gehoor dat geen woord Frans verstaat ook nog in het Engels moet, is hij merkbaar niet op zijn gemak. En bijgevolg nogal kort van stof. Hij laat liever zijn wijnen spreken, witte bourgognes van de betere soort.

Wolfgang Faßbender - Elsass: Alsace gezien door een roze Duitse bril

Wolfgang Faßbender - Elsass: Alsace gezien door een roze Duitse bril

17-12-2013

Het is misschien een beetje pijnlijk voor de Fransen dat de beste boeken over hun wijnen en wijngebieden meestal geschreven worden door buitenlanders. Zelf zijn ze veel te omslachtig in hun taalgebruik en bovendien leest bijna niemand in de rest van de wereld nog Frans.

Geweldige Elzassers: het kan dus wél (deel 3, slot)

Geweldige Elzassers: het kan dus wél (deel 3, slot)

10-12-2013

Van tijd tot tijd moet je wakker worden geschud. Erachter komen dat je het bij het foute eind had. Een beetje in ieder geval. Dat overkwam me in de Elzas, begin oktober, tijdens een kort maar krachtig bezoek.

Equipo Navazos maakt sherry weer trendy

Equipo Navazos maakt sherry weer trendy

03-12-2013

Jesús Barquín is een profeet en hij gelooft in sherry. Samen met zijn goede vriend Eduardo Ojeda is hij onder de naam Equipo Navazos verantwoordelijk voor een recente -zij het bescheiden- opleving van de aandacht voor sherry. Onlangs was hij in Amsterdam om zijn blijde boodschap te verkondigen. Wij luisterden en proefden met hem mee.

Vignobles et Signatures - leve de diversiteit van de Franse wijn

Vignobles et Signatures - leve de diversiteit van de Franse wijn

25-11-2013

Het is best een aparte club. Ze vertegenwoordigen gezamenlijk niet een beperkt gebied en ook geen type wijnbouw, zoals biodynamie, of sterk filosofische stroming binnen de wijnbouw, zoals vin naturel. Ze zijn wellicht nog het meest te vergelijken met wat de VDP in Duitsland is, hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die vereniging meer échte topproducenten telt.

Nico McGough met Bosman op biologische toer

Nico McGough met Bosman op biologische toer

01-11-2013

Wijnhandelaar Nico McGough, ooit oprichter van De Gouden Ton, is alive and kicking! Stil zitten is er voor hem immers niet bij, ook niet nu alle zakelijke banden tussen hem en Résidence Wijnen verbroken zijn.

Bij Braida draait alles om barbera

Bij Braida draait alles om barbera

01-10-2013

Piëmonte is een van de mooiste en boeiendste wijngebieden ter wereld. Maar omdat de beroemdste wijnen (Barolo, Barbaresco et al.) worden gemaakt van nebbiolo, krijgen de andere druivenrassen die er staan aangeplant, relatief weinig aandacht.

Het boze sprookje van de hagel

Het boze sprookje van de hagel

17-09-2013

La grêle, grêlons en il a grêlé zijn drie termen die de afgelopen zomer uit de mond van menige Franse wijnboer te horen waren. Hagel, hagelstenen, het heeft gehageld. Het zijn de meteorologische sleutelwoorden voor 2013. Ongeacht hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn, 2013 zal in Frankrijk de boeken in gaan als een jaar dat tijdens de zomer in zowat alle windstreken ongewoon zwaar te lijden heeft gehad onder vernietigende hagelbuien.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Winterhalter - t/m?
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Riedel - doorlopend
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept