Achtergrond & InterviewsGeorgische wijnen uit de qvevri: enig in hun soort

Georgische wijnen uit de qvevri: enig in hun soort

03-07-2014

In april keerde wijnliefhebber en vinoloog Willem Gout voor een korte trip terug naar Georgië. Twee jaar geleden deed hij in Perswijn al eens uitgebreid verslag van zijn bezoek aan dit land dat 8000 geleden de bakermat van de wijnbouw vormde. In een ongeremd enthousiast verslag vertelt hij nu over zijn laatste ervaringen, inclusief een introductie op het fenomeen qvevri-wijnen: vins nature en orange wines avant la lettre.

Villa Maria, nog altijd een voortrekker

Villa Maria, nog altijd een voortrekker

03-07-2014

Onlangs was Alastair Maling MW, de general manager van de wijnmakers van Villa Maria, in Nederland om een kleine groep genodigden een tweetal nieuwe biologische wijnen te laten proeven.

Nieuwe lichting - wat drinkt Koen van der Plas?

Nieuwe lichting - wat drinkt Koen van der Plas?

26-06-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Koen van der Plas van Manoir Inter Scaldes.

Hollands glorie in Marlborough (2)

Hollands glorie in Marlborough (2)

03-06-2014

Sommelier Jaco van Hensbergen en zijn vrouw Sandra namen begin januari van dit jaar het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland om te gaan werken voor Eradus Wines in de Awatere Valley, Marlborough. In deel 1 legde hij uit wat het terroir van Awatere zo bijzonder maakt. Nu geeft hij een inkijkje in het werk voorafgaand aan en tijdens de inmiddels afgesloten oogst 2014.

Nieuwe lichting - wat drinkt Willem van de Geer?

Nieuwe lichting - wat drinkt Willem van de Geer?

29-05-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Willem van de Geer van Landgoed de Salentein.

De Franse wijnrevolutie

De Franse wijnrevolutie

19-05-2014

(advertorial) Er wordt vaak gezegd dat de kracht van Franse wijnmakers ligt bij het ‘blenden’. Of het nu in Bordeaux of in de Champagne is, het samenstellen van smaken uit verschillende terroirs is wat bijdraagt aan hét belangrijk aspect van Franse wijn: smaak.

Château Guiraud: op zoek naar frisheid

Château Guiraud: op zoek naar frisheid

15-05-2014

Château Guiraud is in meerdere opzichten een uitzondering binnen de appellation Sauternes. Niet alleen omdat de aanplant in de wijngaard en de assemblage van de wijn voor 35% uit sauvignon blanc bestaat, het hoogste percentage van dit ras in de streek.

Nieuwe lichting - wat drinkt Martijn Struijk?

Nieuwe lichting - wat drinkt Martijn Struijk?

07-05-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Martijn Struijk van Restaurant The Jane.

Nieuwe lichting - wat drinkt Daphne Oudshoorn?

Nieuwe lichting - wat drinkt Daphne Oudshoorn?

28-04-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Daphne Oudshoorn van Restaurant Bord’Eau.

Domaine des Baumard: fijne Chenins van een man die anders denkt

Domaine des Baumard: fijne Chenins van een man die anders denkt

24-04-2014

Het was een proeverij waar ik me op verheugd had. Om de bijzondere wijnen, maar ook om de bijzondere persoon erachter: Florent Baumard, eigenaar en wijnmaker van het illustere Domaine des Baumard in Rochefort-sur-Loire (Anjou). Florent is een hoogst aimabele, charmante man, maar ook iemand met sterke eigen ideeën, die niet door iedereen gedeeld worden.

Hollands glorie in Marlborough

Hollands glorie in Marlborough

15-04-2014

Hoe vaak hoor je niet uit de mond van wijnliefhebbers dat ze graag eens zelf wijn zouden maken op een bedrijf in het buitenland? In de meeste gevallen blijft het beperkt tot a lot of talk and no action. Of hooguit een paar dagen plukken. Zo niet in het geval van Jaco van Hensbergen.

Campanië: over nieuw geld en oude druiven (2)

Campanië: over nieuw geld en oude druiven (2)

15-04-2014

Campanië, aan de zuidwestkust van Italië (net onder Napels), is een relatief onbekende wijnstreek. Toch is er – zoals in bijna elke Italiaanse wijnstreek – het nodige te beleven op het gebied van inheemse druivenrassen, die hier ruim in voorraad zijn. Het tweede en laatste deel van een uitgebreid reisverslag.

Bollinger R.D. 2002

Bollinger R.D. 2002

14-04-2014

Een kleine maand geleden werd in Nederland de nieuwe jaargang van een van de meest bijzondere champagnes ter wereld geïntroduceerd: Bollinger R.D., nu jaargang 2002.

Nieuwe lichting - wat drinkt Chiel Seuren?

Nieuwe lichting - wat drinkt Chiel Seuren?

08-04-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Chiel Seuren van Restaurant Noble.

Campanië: over nieuw geld en oude druiven (1)

Campanië: over nieuw geld en oude druiven (1)

08-04-2014

Campanië, aan de zuidwestkust van Italië (net onder Napels), is een relatief onbekende wijnstreek. Toch is er – zoals in bijna elke Italiaanse wijnstreek – het nodige te beleven op het gebied van inheemse druivenrassen, die hier ruim in voorraad zijn. Een uitgebreid reisverslag, waarvan een ingekorte versie in Perswijn nummer 2 verscheen.

Bien Boire en Beaujolais (1)

Bien Boire en Beaujolais (1)

03-04-2014

Wat is er de afgelopen jaren al niet geschreven over de zo vurig gewenste comeback van de Beaujolais? Het gebied doet er veel aan om weer terug in de gunst van de wijnliefhebber te komen. Er zijn er hoopvolle ontwikkelingen gaande, maar het herstel verloopt vooralsnog langzaam. Vooroordelen zijn nu eenmaal hardnekkig.

Nieuwe lichting - wat drinkt Priscilla van der Voort?

Nieuwe lichting - wat drinkt Priscilla van der Voort?

01-04-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Priscilla van der Voort van Hofstede Meerzigt.

Frühburgunder: diva der Duitse druiven

Frühburgunder: diva der Duitse druiven

25-03-2014

Onlangs was ik weer eens een paar dagen in het Ahrdal, het kleine, maar o zo fijne Duitse koninkrijkje van spätburgunder. Het was naar aanleiding van het tweede Internationale Spätburgunder Symposium, waar die volgens velen meest edele der blauwe druiven gevierd werd.

Nieuwe lichting - wat drinkt Jop IJspeert?

Nieuwe lichting - wat drinkt Jop IJspeert?

25-03-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Jop IJspeert van Restaurant Cordial.

Proeverij Platter ***** vijf sterren

Proeverij Platter ***** vijf sterren

11-03-2014

Udo Göebel MV, eigenaar van WineMatters en importeur van Zuid-Afrikaanse wijnen in het betere segment, en Arjen Pleij, Magister Vini in spe en F&B manager van Kasteel Engelenburg, verdienen zo langzamerhand wel een Zuid-Afrikaans lintje.

De magie van riesling

De magie van riesling

06-03-2014

Ik heb veel met riesling en Duitsland, zoals u waarschijnlijk weet. Maar er is in de wijnwereld zó veel meer dat mij boeit. Daarom zal ik me nooit exclusief toeleggen op een druif en een land, zelfs niet op riesling en Duitsland. "I'm specialized in being not specialized", antwoordde een beroemd botanicus eens op mijn vraag op welk gebied zijn specialisatie lag (ik dacht dat ik een intelligente vraag stelde…).

Nieuwe lichting - wat drinkt Ruben Kwakman?

Nieuwe lichting - wat drinkt Ruben Kwakman?

03-03-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Ruben Kwakman van Restaurant Parkheuvel.

JW de Sommelier

JW de Sommelier

25-02-2014

Jan-Willem van der Hek, regerend Nederlands kampioen sommelier, heeft grote plannen. Zijn ambities liggen hoog, zowel op het zakelijke vlak als op wedstrijdniveau. Dat betekent inzet van alle mogelijke middelen om deze doelen te verwezenlijken.

Nieuwe lichting - wat drinkt Wout Jans?

Nieuwe lichting - wat drinkt Wout Jans?

24-02-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Wout Jans van Ciel Bleu.

Nieuwe lichting - wat drinkt Maaike Kauffman?

Nieuwe lichting - wat drinkt Maaike Kauffman?

17-02-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Maaike Kauffman van Restaurant ML.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Winterhalter - t/m?
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2