Achtergrond & Interviews



Van Vinologenregister naar KwaliteitsRegister

Van Vinologenregister naar KwaliteitsRegister

18-01-2018

De afgelopen jaren is er nogal wat onrust in wijnopleidingland. SWEN veranderde in 2015 in SDEN en ook de titel Vinoloog bleek plotseling niet beschermd. Met alle gevolgen van dien. Vervelend voor de Wijnacademie, maar vooral verwarrend voor de hardstuderende vinologen (in spe) van de opleiding. Nu presenteert de Wijnacademie een nieuw register met andere spelregels. Het online KwaliteitsRegister Vinologen (KRV) moet nationaal én internationaal het baken van vakbekwaamheid worden.

Overpeinzing op de maandagochtend: Het oog wil ook wat

Overpeinzing op de maandagochtend: Het oog wil ook wat

15-01-2018

Dit weekeinde was het laatste weekend voor de deadline van het nieuwe nummer van Perswijn, het eerste van dit jaar. 2018 is het jaar waarin we de dertigste verjaardag van Het Blad mogen vieren. Voorwaar niet gek voor een blaadje dat is begonnen als hobby, met knip- en plakwerk. In de loop der jaren hebben we altijd het accent gelegd op de inhoud. Een lijn die we nooit hebben losgelaten.

Overpeinzingen op de maandagochtend: alcoholgebruik onder druk

Overpeinzingen op de maandagochtend: alcoholgebruik onder druk

08-01-2018

Met de Horecava, die vandaag van start gaat, begint voor de Nederlandse horeca een jaar waarvoor de verwachtingen zonder twijfel heel goed zijn. De bloeiende economie is voor deze bedrijfstak zonder meer een zegen. Wel is het goed te beseffen dat de voortwoekerende discussie over alcoholgebruik en over wetgeving op dit punt niet mag worden genegeerd.

Overpeinzingen op de maandagochtend: Een goed besprenkeld 2018!

Overpeinzingen op de maandagochtend: Een goed besprenkeld 2018!

02-01-2018

Zo, dat zit er weer op. Een trits aan feestdagen met als afsluiting, als klap op de vuurpijl, de jaarwisseling. Op naar het nieuwe jaar, met een glas champagne in de hand. Dit jaar maar eens niet om middernacht obligaat een fles ‘opengeknald’, maar lekker eerder op de avond wat fijne Champagne gepakt. Gelukkig drinken we dat niet alleen op dit soort avonden –maar dat had u ongetwijfeld al begrepen. 

Perslunch Concours Spaanse Wijn 2017

Perslunch Concours Spaanse Wijn 2017

22-12-2017

Het mooiste wat Spanje ons te bieden heeft Voor de vijfde keer organiseerde ICEX/Vinos de España in samenwerking met PERSWIJN het Concours Spaanse wijn. Een selectie van de winnende wijnen werd in een bijzondere entourage aan de pers gepresenteerd.

Overpeinzingen op de maandagochtend: Champagne

Overpeinzingen op de maandagochtend: Champagne

18-12-2017

Mooi om te zien wat een nieuwsbericht over het mogelijk verbieden van vuurwerk allemaal kan losmaken. We zijn erg gehecht aan onze ‘tradities’, zoveel is zeker. Tja. Maar laten we eerlijk zijn. Dat harde knallen, daar is ook eigenlijk niets aan. Ik ben benieuwd of het verbod echt zal doorgaan, volgend jaar. Misschien kan er tegelijk ook een verbod worden uitgevaardigd op het rond middernacht laten knallen van Champagneflessen. Een rondvliegende Champagnekurk kan ook tot ernstige schade aan de ogen leiden -misschien is dat een mooie aanleiding.

Overpeinzing op de maandagochtend: Oude wijnen

Overpeinzing op de maandagochtend: Oude wijnen

11-12-2017

Nu de sneeuw valt en de kerstdagen naderen, is het weer tijd voor wat ik ‘nostalgische’ wijnen zou kunnen noemen. Wijnen van oudere jaren, die je met spanning openmaakt, in de hoop dat er nog iets moois onder de kurk zit. Met het panel hebben we altijd een jaardiner, waarin vaak heel oude flessen op tafel komen. Je weet van te voren dat er heel goede, maar ook mindere flessen bij zijn. Sommige wijnen doorstaan de tand des tijds niet.  Andere juist fantastisch. 

Wijn-Spijs: Smaak, harmonie & achtergrondmuziek

Wijn-Spijs: Smaak, harmonie & achtergrondmuziek

06-12-2017

Met het oog op Kerst is de wijn-spijskwestie prangender dan ooit. We moeten op zoek naar de ultieme smaaksensatie. Is perfectie haalbaar met wijn alleen? Niet helemaal. Onbewust spelen andere elementen namelijk een verrassend grote rol. Wijn is een onmiskenbaar onderdeel van onze gastronomie. Een mooie wijn maakt een lunch of diner pas echt compleet. Er zijn dan ook overtuigende analytische benaderingen die aantonen dat een goede combinatie van smaken leidt tot diepere smaakdimensies.

Overpeinzing op de maandagochtend: Beoordelingssystemen - commercieel of onafhankelijk?

Overpeinzing op de maandagochtend: Beoordelingssystemen - commercieel of onafhankelijk?

04-12-2017

Terwijl ik de laatste hand leg aan de restaurantgids Grootspraak, is het altijd leuk en leerzaam eens te kijken naar ‘wat anderen er van vinden’. Wij doen het lekker op onze eigen manier, met de focus op de wijn en de wijnkaart, dus dat is per definitie anders. Voor de horeca is het rode bandengidsje nog altijd de ‘gouden standaard’. 

Overpeinzing op de maandagochtend: Nieuwe wijngidsen

Overpeinzing op de maandagochtend: Nieuwe wijngidsen

27-11-2017

Zo, alle uitgaven voor december zijn af. Nogal een klus dit keer. Niet alleen de ‘gewone’ Perswijn, maar ook de koopgids en een Champagnesupplement. Waar ik overigens heel blij mee ben. Even een weekendje niks. Helaas, dat nu ook weer niet. Onze restaurantgids, Grootspraak, moet ook nog af. Ondertussen loert in mijn ooghoek een stapeltje nieuwe boeken naar me. Of we die nog even kunnen recenseren. Want wat moet er anders in de schoen of onder de kerstboom?

Van bulkwijn tot bush vines: Chili gaat zich laten voorstaan op authentieke wijnen

Van bulkwijn tot bush vines: Chili gaat zich laten voorstaan op authentieke wijnen

24-11-2017

Een dag nadat ProChile tijdens de World Bulk Wine Exhibition in Amsterdam The Voice of Wine Award kreeg uitgereikt, toonde wijnland Chili zich van een heel andere kant. Namelijk nu eens niet door een proeverij met bekende, grote producenten die succesvol zijn in ons land, maar door een proeverij met kleine, onbekende producenten van heel originele wijnen uit oudere wijngaarden in Maule, Itata en Bío Bío.

Overpeinzing op de maandagochtend: Sweet Bordeaux

Overpeinzing op de maandagochtend: Sweet Bordeaux

20-11-2017

Onze panelproeverij werd onlangs afgesloten met een aantal zoete Bordeaux, waaronder een paar mooie Sauternes. Heerlijk om na afloop nog wat te nippen van deze zoete wijnen, om de tannine van de rode wijnen een beetje ‘weg te spoelen’. Wat opvalt is dat moderne Sauternes tegenwoordig zo puur en zuiver in zijn fruit is. Zeker in een mooie jaargang als 2013, waarin ook mooie zuren zitten en bitters van veel edele rotting. Dat was in het verleden wel anders.

Wijnprijzencircus: klatergoud of reddingsboei?

Wijnprijzencircus: klatergoud of reddingsboei?

16-11-2017

Na de Keuringsdienst van Waarde-uitzending over de zin en onzin van bekroonde wijn werd ik door menigeen aangesproken over de waarde van de wijnmedaille. Wordt de consument wederom bedrogen? En hebben wijnmakers nu ook al boter op hun hoofd?  

Overpeinzingen op de maandagochtend: Acquired taste

Overpeinzingen op de maandagochtend: Acquired taste

13-11-2017

In het weekend ga ik meestal even een stukje fietsen, maar dat zat er niet erg in deze keer. Elders vielen misschien minder buien, maar hier was het bar en boos. Het was leuker om de laatste hand te leggen aan het Champagne-supplement, dat we in december uitbrengen bij nummer 8 van Perswijn. Ik verheug me er nu al op.

In Vino Vita: Biodynamische Bonnezeaux enzo

In Vino Vita: Biodynamische Bonnezeaux enzo

09-11-2017

Noem biodynamiek in de wijnbouw en er gebeurt iets. Het blijft een controversieel onderwerp. Godfather Nicolas Joly wordt zowel aanbeden als verguisd en zelfs professionals halen soms fel naar elkaar uit. Het blijft vooralsnog lastig om de exacte wijnwaarheid te achterhalen. 

Overpeinzing op de maandagochtend: Nostalgie

Overpeinzing op de maandagochtend: Nostalgie

06-11-2017

Een heerlijk radioprogramma om in het weekend naar te luisteren is het theater van het sentiment, op radio 5. Ik weet het, dit is een programma met een onverbiddelijk hoog ‘ouwe lullen’- gehalte. Excuses voor m’n taalgebruik, maar anders kan ik het niet noemen. Het thema van het programma is de huidige datum, maar dan een jaar of dertig, veertig terug. Heerlijke oude muziek. De muziek uit je jeugd blijft je je leven lang bij, dat is nu eenmaal zo -dat is uit onderzoek ook gebleken. Hoe ‘fout’ de muziek ook kan zijn. Maar goed, over smaak valt niet te twisten.

Ribera’s nobele roble

Ribera’s nobele roble

01-11-2017

Je zou denken dat de Spaanse wijnwetgeving voldoende dekking biedt voor de diverse wijnstijlen. Bovenop de Europese regelgeving hanteert men tenslotte nog altijd hun eigen rijpingseisen. Maar naast de traditionele indeling joven, crianza, reserva en gran reserva eist een subcategorie een steeds overtuigendere plek op. Ribera del Duero claimt de oorsprong van de term roble, maar ondertussen verschijnt het op meer en meer Spaanse wijnetiketten.

Overpeinzing op de maandagochtend: Circusprijzen

Overpeinzing op de maandagochtend: Circusprijzen

30-10-2017

Heerlijk zo’n weekend, met een uurtje extra. Het bevalt me prima. Dat zou elk weekend wel zo mogen zijn. Maar ja, één keer wintertijd is ook wel weer genoeg. Dat extra uurtje kon –heel saai- weer worden gewijd aan het in de steigers zetten van het laatste nummer van Perswijn van dit jaar.

In Vino Vita: Biodynamische Bonnezeaux enzo

In Vino Vita: Biodynamische Bonnezeaux enzo

24-10-2017

Noem biodynamiek in de wijnbouw en er gebeurt iets. Het blijft een controverieel onderwerp. Godfather Nicolas Joly wordt zowel aanbeden als verguisd en zelfs professionals halen soms fel naar elkaar uit. Het blijft vooralsnog lastig om de exacte wijnwaarheid te achterhalen. 

Overpeinzing op de maandagochtend: Transparantie werkt

Overpeinzing op de maandagochtend: Transparantie werkt

23-10-2017

Wijn is een heerlijk product. Alleen is de marketing om de wijn niet altijd even verheffend, en ook niet altijd eerlijk. Dat is marketing, zou je kunnen zeggen. Maar ja, het aan de man brengen van een minder goede wijn met een mooi verhaal is voor ons als wijnliefhebbers geen onverdeeld genoegen. Het is goed dat er tv-programma’s zijn als De Keuringsdienst van Waarde, die er bij uitstek op uit zijn om dit soort marketingverhalen door te prikken. 

Schuilt er een Robert Parker in ieder van ons?

Schuilt er een Robert Parker in ieder van ons?

19-10-2017

Punten en wijnen, een heikel punt. Is Robert Parker als schuldige aan te wijzen voor de opgeklopte prestatie- en concurrentiecultuur in wijnproeverijen? Met punteninflatie als gevolg? En wat is meer punten waard: kracht of verfijning? Stefaan Soenen laat zijn licht schijnen op deze kwestie.

Overpeinzingen op de maandagochtend 13

Overpeinzingen op de maandagochtend 13

16-10-2017

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond een interessant interview met Franklin Foer, de oudere broer van schrijver Jonathan Safran Foer, over de groeiende macht van de techbedrijven over ons leven. Hij beschrijft hoe het blad waar hij voor schreef, de New Republic, werd overgenomen door een 28-jarige internetmiljonair, een van de mede-oprichters van Facebook.

Overpeinzingen op de maandagochtend 12

Overpeinzingen op de maandagochtend 12

09-10-2017

Voor ik donderdag op pad ging naar de Champagne, voor het Champagne-supplement bij ons laatste nummer van dit jaar, had ik een ontmoeting met Grégory Viennois, de wijnmaker van Laroche, Chablis. Altijd fijn om even bij te praten, want dan blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zo was ik nieuwsgierig over het uiteindelijke resultaat van de oogst van 2017, die natuurlijk zwaar was getroffen door de voorjaarsvorst. Want je weet het maar nooit. Het zal niet de eerste keer zijn dat in het voorjaar alle schade breed wordt uitgemeten en dat deze bij de oogst nog flink meevalt –daar hoor je dan niks meer over.

Klimaatverandering: Noodzakelijke aanpassingen (deel 2)

Klimaatverandering: Noodzakelijke aanpassingen (deel 2)

05-10-2017

Zoals in deel 1 beschreven, is klimaatverandering een feit, ongeacht de oorzaken. Maar het lijkt overduidelijk dat ze veroorzaakt wordt door de mensheid en het is aannemelijk dat we de opwarming en veranderingen slechts kunnen remmen, niet voorkomen. De wijnbouw zal zich dus moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Om de mogelijke aanpassingen in beeld te brengen, heb ik onderscheid gemaakt tussen mogelijkheden voor nieuwe aanplant en aanpassingen van bestaande wijnbouw.

France Passion - met de camper overnachten bij de Franse wijnboer

France Passion - met de camper overnachten bij de Franse wijnboer

03-10-2017

Wijn is emotie. Nu ja, voor een deel tenminste. Kwaliteit staat uiteraard bovenaan, maar wijn smaakt toch net iets beter bij de wijnboer zelf. Kun je nagaan wat er gebeurt als je er blijft slapen. Overnachten bij de wijnmaker, het kan gewoon. Met een ‘self-supporting’ camper en een vignet van France Passion wordt een kelderbezoek probleemloos uitgebreid met een overnachting in de wijngaard of op het erf. 

  • Santa Rita t/m april of september 2018
    • Le Salon des Vins de Loire t/m 6 feb
    • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
    • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
    • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
    • Riedel - doorlopend