Achtergrond & Interviews



Overpeinzing op de maandagochtend: Transparantie werkt

Overpeinzing op de maandagochtend: Transparantie werkt

23-10-2017

Wijn is een heerlijk product. Alleen is de marketing om de wijn niet altijd even verheffend, en ook niet altijd eerlijk. Dat is marketing, zou je kunnen zeggen. Maar ja, het aan de man brengen van een minder goede wijn met een mooi verhaal is voor ons als wijnliefhebbers geen onverdeeld genoegen. Het is goed dat er tv-programma’s zijn als De Keuringsdienst van Waarde, die er bij uitstek op uit zijn om dit soort marketingverhalen door te prikken. 

Schuilt er een Robert Parker in ieder van ons?

Schuilt er een Robert Parker in ieder van ons?

19-10-2017

Punten en wijnen, een heikel punt. Is Robert Parker als schuldige aan te wijzen voor de opgeklopte prestatie- en concurrentiecultuur in wijnproeverijen? Met punteninflatie als gevolg? En wat is meer punten waard: kracht of verfijning? Stefaan Soenen laat zijn licht schijnen op deze kwestie.

Overpeinzingen op de maandagochtend 13

Overpeinzingen op de maandagochtend 13

16-10-2017

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond een interessant interview met Franklin Foer, de oudere broer van schrijver Jonathan Safran Foer, over de groeiende macht van de techbedrijven over ons leven. Hij beschrijft hoe het blad waar hij voor schreef, de New Republic, werd overgenomen door een 28-jarige internetmiljonair, een van de mede-oprichters van Facebook.

Overpeinzingen op de maandagochtend 12

Overpeinzingen op de maandagochtend 12

09-10-2017

Voor ik donderdag op pad ging naar de Champagne, voor het Champagne-supplement bij ons laatste nummer van dit jaar, had ik een ontmoeting met Grégory Viennois, de wijnmaker van Laroche, Chablis. Altijd fijn om even bij te praten, want dan blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zo was ik nieuwsgierig over het uiteindelijke resultaat van de oogst van 2017, die natuurlijk zwaar was getroffen door de voorjaarsvorst. Want je weet het maar nooit. Het zal niet de eerste keer zijn dat in het voorjaar alle schade breed wordt uitgemeten en dat deze bij de oogst nog flink meevalt –daar hoor je dan niks meer over.

Klimaatverandering: Noodzakelijke aanpassingen (deel 2)

Klimaatverandering: Noodzakelijke aanpassingen (deel 2)

05-10-2017

Zoals in deel 1 beschreven, is klimaatverandering een feit, ongeacht de oorzaken. Maar het lijkt overduidelijk dat ze veroorzaakt wordt door de mensheid en het is aannemelijk dat we de opwarming en veranderingen slechts kunnen remmen, niet voorkomen. De wijnbouw zal zich dus moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Om de mogelijke aanpassingen in beeld te brengen, heb ik onderscheid gemaakt tussen mogelijkheden voor nieuwe aanplant en aanpassingen van bestaande wijnbouw.

France Passion - met de camper overnachten bij de Franse wijnboer

France Passion - met de camper overnachten bij de Franse wijnboer

03-10-2017

Wijn is emotie. Nu ja, voor een deel tenminste. Kwaliteit staat uiteraard bovenaan, maar wijn smaakt toch net iets beter bij de wijnboer zelf. Kun je nagaan wat er gebeurt als je er blijft slapen. Overnachten bij de wijnmaker, het kan gewoon. Met een ‘self-supporting’ camper en een vignet van France Passion wordt een kelderbezoek probleemloos uitgebreid met een overnachting in de wijngaard of op het erf. 

Overpeinzingen op de maandagochtend 11

Overpeinzingen op de maandagochtend 11

02-10-2017

Afgelopen zaterdag stond ik op een feestje te roeren in een pindasaus. En dan moet je ook even proeven, natuurlijk. ‘Hé, wat is die saus zoet’, dacht ik meteen. Even kijken op de verpakking, naar de ingrediënten. Inderdaad: pinda’s, suiker, water... Dat is toch wel typerend voor veel voorgefabriceerde producten van dit moment.

Grote uitdagingen en kansen voor Zuid-Afrikaanse wijn

Grote uitdagingen en kansen voor Zuid-Afrikaanse wijn

28-09-2017

Toen wijnmaker Niels Verburg van Luddite Wines (Botrivier, Zuid-Afrika) het onlangs in een interview had over de nog altijd frustrerend lage prijzen van Zuid-Afrikaanse wijn, rees het idee om eens een langer artikel aan dit onderwerp te wijden. Wat zijn de uitdagingen en waar liggen de kansen voor dit wijnland-in-verandering?

De psyche van de Roussillon, 40 jaar AOP

De psyche van de Roussillon, 40 jaar AOP

25-09-2017

Waarom zijn bepaalde mensen interessant en bepaalde wijnen boeiend? Niet vanwege hun uiterlijk, alhoewel je dat vaak in eerste instantie zou denken. Nee, het gaat om dat ongrijpbare, dat ongewisse, namelijk de ziel, het karakter, kortom alles wat erachter dat uiterlijke (etiket) schuilt. Het kost alleen altijd best wel een tijdje om dat te leren kennen, laat staan waarderen. Sinds 1977 bestaat de appellation Côtes du Roussillon & Villages. En er is hier sinds die tijd veel veranderd, en zeker ten goede.  

Overpeinzingen op de maandagochtend 10

Overpeinzingen op de maandagochtend 10

25-09-2017

Het weekend is altijd het moment om lekker even in de kranten te duiken. Als je daar tenminste zin en tijd voor hebt. Van de kranten die hier op de mat vallen, is voelt de Volkskrant de tijdgeest waarschijnlijk het beste aan. Dit weekend verscheen hij met een bijlage over de nadelen van alcohol. Aldus geformuleerd: “...zitten is het nieuwe roken, hoor je steeds. 

Vorpremiere VDP.Grosses Gewächs 2017: Als een kind in een snoepwinkel

Vorpremiere VDP.Grosses Gewächs 2017: Als een kind in een snoepwinkel

18-09-2017

Als wijnadept is er altijd wel een wensenlijstje, maar zo nu en dan overstijgt de werkelijkheid je stoutste dromen. Bijvoorbeeld als je aanwezig mag zijn bij de Vorpremiere VDP.Grosses Gewächs in Wiesbaden. Daar waar alle Duitse topwijnen van het laatste oogstjaar gewoon naast elkaar te proeven zijn.

Overpeinzingen op de maandagochtend 9

Overpeinzingen op de maandagochtend 9

18-09-2017

Zo, ik schenk mezelf nog eens een glaasje melk in. Alleen op wijn leven, en dan ook nog artikelen schrijven, dat is (helaas) niet mogelijk. En niet gezond. Mijn favoriete melk is Boerenlandmelk. Heel lekker, maar helaas ook schreeuwend duur. Ik troost me met de gedachte dat de boeren ook wat meer krijgen en de koeien in de wei lopen.

Gepaste trots: Azienda Agricola Negro Angelo & Figli

Gepaste trots: Azienda Agricola Negro Angelo & Figli

14-09-2017

Een charmant aspect van de Piëmontese wijnbouw zijn de vele succesvolle familiebedrijven. Azienda Agricola Negro Angelo & Figli, uit Monteu Roero, is daar een mooi voorbeeld van. En hun wijnen zijn vanaf heden verkrijgbaar via De Monnik Dranken.

Klimaatverandering: Gevolgen voor de wijnbouw (deel 1)

Klimaatverandering: Gevolgen voor de wijnbouw (deel 1)

11-09-2017

Klimaatverandering is uiteraard ook voor wijnbouw een groot en essentieel vraagstuk. Daarom een tweetal artikelen over dit verschijnsel. Het eerste deel gaat over de klimaatverandering in het algemeen, de oorzaken ervan en de gevolgen voor wijnbouw. In het tweede deel bespreken we wat wijnproducenten (kunnen) doen om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Overpeinzingen op de maandagochtend 8

Overpeinzingen op de maandagochtend 8

11-09-2017

Lekker, even een rustig weekend. Even namijmeren over proeverij Le Tour de Champagne, die ons veel positieve reacties opleverde en ons daarmee positieve energie gaf. Maar tegelijk moet er doorgewerkt worden. 

Wijnkeuring van de Lage Landen 2017

Wijnkeuring van de Lage Landen 2017

02-09-2017

Ook dit jaar organiseerde de Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) de Wijnkeuring voor de Lage Landen. Die keuring vond echter op een heel andere wijze plaats dan in het verleden en dat had grote gevolgen voor het resultaat…

Overpeinzingen op de maandagochtend 7

Overpeinzingen op de maandagochtend 7

28-08-2017

Heerlijk, zo’n zondag met lekker weer. Je waant je nog even in Frankrijk, vooral al er zo weinig wind staat. Tegelijk roept het werk, onvermijdelijk. Komkommertijd bestaat voor ons niet. Deze week wordt ons nieuwe digitale supplement van het Spaanse wijnconcours opgemaakt. 

Overpeinzingen op de maandagochtend 6

Overpeinzingen op de maandagochtend 6

20-08-2017

Zo, we zijn weer in het land. Weer even terug naar de Nederlandse realiteit. Vooral het weer is hier anders, zodat het buitenleven heeft plaatsgemaakt voor het binnenleven. Het werk, tja, dat gaat gewoon door. Dat is de verworvenheid van de moderne techniek. Perswijn #6 is vooral in Frankrijk gemaakt, daarvoor hoef je tegenwoordig niet meer fysiek aanwezig te zijn.  Daardoor kun je je verblijf in het buitenland ook nog lekker even rekken.

Pinot gris-wijnen uit Nederland en België worden gekroond tot internationale sterren

Pinot gris-wijnen uit Nederland en België worden gekroond tot internationale sterren

20-08-2017

Er bestaan wijnliefhebbers, wijnhandelaars en sommeliers die het nog steeds niet doorhebben: de betere wijndomeinen uit Nederland en België produceren wijnen die op internationaal niveau uitblinken. Vorig jaar werd dat in een vergelijkende wijnproeverij aangetoond voor Pinot Noir. Dit jaar is de minder befaamde Pinot Gris aan de beurt. Net zomin als pinot noir is pinot gris een gemakkelijke druif om te verbouwen.

Overpeinzingen op de maandagochtend 5

Overpeinzingen op de maandagochtend 5

14-08-2017

Spanje ligt al weer even achter ons, maar we genieten nog altijd even na. Vooral van de heerlijke schapenkaas die we op de terugweg kochten. Ik herinnerde me van ons vorige bezoek dat we bij het verlaten van Ribera del Duero in het dorpje Sotillo zulke heerlijke schapenkaas hadden gekocht. Dus moesten we even opletten of we deze ambachtelijke kaasmakerij nog konden vinden. 

Overpeinzingen op de maandagochtend 4

Overpeinzingen op de maandagochtend 4

06-08-2017

Afgelopen week waren we op reis door Spanje. Augustus is niet helemaal het beste seizoen voor reizen over de hoogvlakte, want het kan er razend heet zijn. Op een gegeven moment gaf de thermometer 37 graden aan. Maar het is en blijft een van onze favoriete reisdoelen. De ruimte en mooie historische steden zoals Salamanca en Zamora blijven ons trekken.

Overpeinzingen op de maandagochtend 3

Overpeinzingen op de maandagochtend 3

30-07-2017

Vorige week schreef ik over mijn avonturen met het maken van wijnafspraken in de Franse zomermaanden. Geen onverdeeld succes, dat was duidelijk. Ik kreeg meteen een paar leuke tips en adviezen met andere mogelijkheden. Waarvan er één toch ook weer weg bleek te zijn. Nou ja, lekker rustig, geen man overboord. Even genieten van het Franse land en het lekkere weer. 

Overpeinzingen op de maandagochtend 2

Overpeinzingen op de maandagochtend 2

22-07-2017

Afgelopen weekend hebben we ons verplaatst van Amsterdam naar de Dordogne. Dat lijkt als plek niet zo spannend, maar het is daar gewoon heerlijk relaxt, fijn om even uit te rusten –hoewel er altijd wel werk is. Van te voren werden we gewaarschuwd voor zwarte zaterdag, maar dat blijkt hoofdzakelijk een lokaal Frans feestje, dat zich met name afspeelt op de Autoroute du Soleil, tussen Lyon en Orange. 

Interview met Marco Oreggia

Interview met Marco Oreggia

22-07-2017

Voor Marco Oreggia, auteur van de jaarlijkse internationale olijfoliegids Flos Olei en organisator van het gelijknamige event vorige maand in het Amstelhotel in Amsterdam, is het tijd voor een serieuze upgrade van het product Olijfolie Extra Vergine. 

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 6)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 6)

17-07-2017

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. In september 2016 was ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste jaar zit erop. Op de site van Perswijn brengt Marije verslag uit van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze aflevering vertelt zij over haar eerstejaarsexamen.

  • Santa Rita t/m april of september 2018
    • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
    • Banner Kwast  1 sept 2017 tm 1 dec 2017
    • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
    • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
    • Riedel - doorlopend