Achtergrond & Interviews



De Nieuw-Zeelandse Pinot Noir Marathon

De Nieuw-Zeelandse Pinot Noir Marathon

15-02-2017

Nieuw-Zeeland is trots op zijn Pinot Noir, zoveel is duidelijk na mijn bezoek aan de driedaagse conferentie Pinot Noir NZ 2017, begin deze maand gehouden in Wellington. Kosten noch moeite werden gespaard om de 600 aanwezigen te overtuigen van de kwaliteit, potentie, maar vooral eigenheid van de Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs. 

Californische Chardonnay en Zinfandel

Californische Chardonnay en Zinfandel

14-02-2017

In aanloop naar de Grand Tasting van Californische wijnen op 13 maart (Schrijf je hier in) proefden we voor dit nummer wijnen van de twee highlights: Chardonnay en Zinfandel. Deze proeverijen zijn wat anders van opzet dan anders. Daarom hieronder een korte toelichting.

Château de Fuissé: vaste waarde in Pouilly-Fuissé

Château de Fuissé: vaste waarde in Pouilly-Fuissé

20-01-2017

Als ik op maandag de werkweek weer eens mag beginnen met een fraaie lunch en heel goede wijnen, besef ik dat ik bijzonder werk doe. En helemaal als de jonge chef van d’Ertepeller in Papendrecht niet alleen laat zien dat hij fijn en creatief kan koken, maar ook nog dat hij zijn gerechten vrijwel naadloos weet te laten aansluiten bij de karaktervolle wijnen van een van de topdomeinen van Pouilly-Fuissé: Château de Fuissé.

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 3)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 3)

17-01-2017

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. Begin september is ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste kennismaking met wat haar de komende jaren te wachten staat, zit erop. Op de site van Perswijn zal Marije de komende tijd verslag uitbrengen van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze eerste aflevering maken de lezers kennis met haar en vertelt zij over haar eerste bezoek aan Londen.

Tien mooie Champagnes tot 50euro voor de feestdagen

Tien mooie Champagnes tot 50euro voor de feestdagen

21-12-2016

Champagne. Mmmm, Champagne. Een wijn waar we bijna naar kijken als naar een guilty pleasure. Groot gemaakt door marketing, onder aanvoering van de wijnen van de LVMH-groep, zoals Moët & Chandon en Veuve Clicquot. Maar per saldo is goede champagne, als je door de marketing heen kijkt, gewoon de mooiste bubbel die er is. 

Port verkopen volgens Graham’s

Port verkopen volgens Graham’s

16-12-2016

Wijnschrijvers met een ontwikkelde smaak, zoals redactieleden van Perswijn, kunnen nog zo enthousiast zijn en schrijven over machtige vintages, ragfijne oude tawny’s of verbluffende colheita’s, port verkopen in Nederland – en ook in de rest van de wijn drinkende wereld – is vandaag de dag zo makkelijk nog niet. Het is immers een type wijn dat, hoe uniek ook, helemaal tegen de heersende trends in gaat: zoet én alcoholisch. Zo’n situatie heet dan een uitdaging voor producenten. 

Sommelierwijnen, grote verandering op kleine schaal

Sommelierwijnen, grote verandering op kleine schaal

07-12-2016

Zeven Nederlandse wijndwergen werken sinds begin dit jaar samen. Het wachten is nog op sneeuwwitje om ze een beetje aandacht te geven, maar ook zonder haar doen ze het al ontzettend goed samen. De focus ligt nu nog op de horeca en retail  en dat is slechts een begin.

Wijnhelden van het jaar

Wijnhelden van het jaar

06-12-2016

Wie staken er in 2016 met kop en schouders bovenuit? René van Heusden over zijn favoriete wijnmensen.

Volledige proefnotities artikel Ribera del Duero

Volledige proefnotities artikel Ribera del Duero

05-12-2016

De wijnen van Ribera del Duero waren in de jaren negentig heel succesvol, zowel in Spanje als in het buitenland. Hun stijl viel erg in de smaak: krachtig en gemaakt met veel (nieuw) hout. Nu er bij veel moderne wijnen meer nadruk ligt op elegantie en het accent daarmee ook verschuift naar terroir, liggen de kaarten voor Ribera del Duero even heel anders. Hier de profielen en wijnen van de bezochte bodega’s. Deze proefnotities horen bij het artikel: Ribera del Duero: drukt op reset (Perswijn #8).

Proeven met de Commanderie de Bordeaux

Proeven met de Commanderie de Bordeaux

05-12-2016

De bijeenkomsten van de Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas staan altijd garant voor een paar zaken: enige vorm van plechtigheid, mooie Bordeaux en veel gelijkgestemde liefhebbers in de proefzaal. Een mix die altijd voor veel proefplezier en aangename persoonlijke interactie zorgt.

Archetypen in de wijn - proefnotities bij Sancerre Monts Damnés

Archetypen in de wijn - proefnotities bij Sancerre Monts Damnés

04-12-2016

In het laatste deel van de serie Archetypen in de wijn in de gedrukte versie van Perswijn kwam de druif sauvignon blanc aan bod. Als archetype heb ik gekozen voor de witte Sancerres uit de beroemdste lieu-dit van de appellation Sancerre: La Côte des Monts Damnés. De wijngaarden op die prachtige zuidhelling op kalkmergels van het Kimmeridgien geven de waarschijnlijk krachtigste witte wijnen van Sancerre. En de beste daarvan gaan heel lang mee, veel langer dan we van Sauvignon blanc gewend zijn.

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 2)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 2)

02-12-2016

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. Begin september is ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste kennismaking met wat haar de komende jaren te wachten staat, zit erop. Op de site van Perswijn zal Marije de komende tijd verslag uitbrengen van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze eerste aflevering maken de lezers kennis met haar en vertelt zij over haar eerste bezoek aan Londen.

Pascal Jolivet (Sancerre)

Pascal Jolivet (Sancerre)

25-11-2016

“Wijn maken is gezond verstand gebruiken” Pascal Jolivet is een grote speler in Sancerre en heeft ook de nodige wijngaarden in het gebied van Pouilly-Fumé en in Touraine. Enigszins in tegenstelling tot mijn verwachtingen, zijn zijn wijnen heel puur en niet getruct. “Wijn maken is je gezond verstand gebruiken”, is zijn motto.

Nederland en België gaan internationaal met Pinot Noir!

Nederland en België gaan internationaal met Pinot Noir!

21-11-2016

De tijd is rijp om de kwaliteit van Belgische en Nederlandse wijn te situeren op internationale schaal. Wil de wijnbouw in de Lage Landen standhouden en floreren, dan moet zij over de grenzen heen kijken. En zich niet nestelen in navelstaarderij en plaatselijke folklore. Zo gezegd, zo gedaan. Juli 2016 verzamelden 12 wijnproevers ten huize wijndomein Bon Baron, regio Dinant in België, om Pinot Noirs te vergelijken. Een bont gezelschap van wijnbouwers, sommeliers en wijnschrijvers. 

Savennières: Chenin voor ver gevorderden

Savennières: Chenin voor ver gevorderden

18-11-2016

Als chenin een druif voor gevorderden is, dan is Savennières als ultieme droge belichaming daarvan een wijn voor ver gevorderden. Om niet te zeggen een intellectuele wijn. Eric Asimov, de wijnschrijver van The New York Times, typeerde Savennières ooit toepasselijk als The Thinking Person’s White Wine. Niet voor iedereen weggelegd, maar in potentie een fraaie terroirwijn voor wie een beetje excentriciteit wel weet te waarderen. Mits zorgvuldig gemaakt. 

Essence de Dourthe: merkwijn hors catégorie

Essence de Dourthe: merkwijn hors catégorie

05-11-2016

Welke zichzelf serieus nemende wijndrinker (m/v) durft anno 2016 nog gezien te worden met een merkwijn van het type generieke AC Bordeaux in het glas?  Bordeaux is toch helemaal uit de tijd? En merkwijnen zijn er toch voor onzekere mensen die niets van de ‘juiste’ namen afweten? Bij het huis Dourthe denken ze daar wat genuanceerder over. Ook al is het op papier maar simpele een Bordeaux, hun prestigewijn Essence de Dourthe laat menige cru classé achter zich! 

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 1)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 1)

02-11-2016

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. Begin september is ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste kennismaking met wat haar de komende jaren te wachten staat, zit erop. Op de site van Perswijn zal Marije de komende tijd verslag uitbrengen van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze eerste aflevering maken de lezers kennis met haar en vertelt zij over haar eerste bezoek aan Londen.

Viña Errázuriz: op en top Chileens

Viña Errázuriz: op en top Chileens

19-10-2016

Chili is een uniek en succesvol wijnland, met nog vele mogelijkheden maar ook specifieke problematiek. Een land met een geheel eigen dynamiek, dat een explosieve groei van de wijnindustrie en de export heeft doorgemaakt. Viña Errázuriz heeft daaraan op voorname wijze bijgedragen en doet dat nog steeds. Een gesprek met gelauwerde wijnmaker Francisco Baettig, die onlangs in Nederland was, vormt de aanleiding voor een actueel portret van deze op en top Chileense producent.

Riesling uit de Maasvallei - het kan écht (goed zijn)!

Riesling uit de Maasvallei - het kan écht (goed zijn)!

12-10-2016

Wijngoed Thorn bewijst het Er staat niet veel riesling aangeplant in Nederland, wellicht 5 à 6 hectare, hoorde ik. En dat is eigenlijk jammer, als je bedenkt dat de temperaturen in diverse delen van ons land toereikend zijn om riesling te rijpen. Maar riesling rijpt (relatief) laat en vergt de nodige aandacht, tenminste, als je gezonde druiven wilt hebben om zuivere, relatief droge wijnen te maken.

Advertorial: Spaans temperament uit Ribera del Duero

Advertorial: Spaans temperament uit Ribera del Duero

14-09-2016

Ribera del Duero betekent letterlijk oever aan de Duero (rivier in Noord-Spanje) en is één van de meest gerenommeerde Spaanse wijngebieden. In 2012 werd het gebied door Wine Enthusiast Magazine uitgeroepen tot ‘Wine Region of the Year’.Ribera del Duero kent een lange wijngeschiedenis. Al sinds de 12e eeuw produceert men hier wijn.

Zeldzame bundeling van Duitse wijnklasse

Zeldzame bundeling van Duitse wijnklasse

08-09-2016

Haag, Heymann-Löwenstein, Dönnhoff en Rebholz samen in Nederland  Zelden zal er zo’n hoogwaardige afvaardiging van de Duitse topwijnbouw in Nederland zijn geweest als afgelopen maandag bij restaurant Fred** in Rotterdam. Het werd een uniek evenement, waarmee importeur Résidence Wijnen eens te meer aangaf een van de grote voortrekkers van Duitse wijn in ons land te zijn.

Chenin: Loiredruif voor gevorderden

Chenin: Loiredruif voor gevorderden

02-09-2016

Hoe staat het ook alweer in de boeken? Chenin zou een klassieke Franse druif zijn, vaandeldrager en vlaggenschip van de Loire. Een veelzijdig ras qua mogelijkheden om er uiteenlopende typen wijn van te maken. À la riesling, goed voor stille droge, halfzoete, zoete en edelzoete wijnen, evenals mousserende. Succes verzekerd, zou je dan zeggen.

10 jaar Generation Riesling: De jeugd heeft de toekomst

10 jaar Generation Riesling: De jeugd heeft de toekomst

22-06-2016

Het was in 2006 dat het Deutsches Weininstitut (DWI) het initiatief nam talentvolle jonge wijnproducenten te verenigen onder de noemer Generation Riesling, om te fungeren als ambassadeurs van “moderne, hoogwaardige en dynamische Duitse wijnbouw”. De vereniging bestaat dus al weer tien jaar, iets dat onlangs werd gevierd. En naar aanleiding van die verjaardag, bezocht ik een aantal producenten in de Pfalz en Rheinhessen, twee gebieden die samen goed zijn voor meer dan de helft van de leden.

Eerste Maître bij Nederlands Genootschap van Wijnvrienden

Eerste Maître bij Nederlands Genootschap van Wijnvrienden

17-06-2016

Het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden (NGW) heeft officieel de eerste Maître binnen zijn gelederen kunnen begroeten. Deze eer is te beurt gevallen aan Harry Pallada, die de titel wist te verwerven voor zijn verhandeling over de relatie tussen de bedevaartsroutes naar Santiago de Compostela en wijn.

Tim Mondavi zet wijnactiviteiten voort met Continuum

Tim Mondavi zet wijnactiviteiten voort met Continuum

03-05-2016

Het is niet gemakkelijk, de ‘zoon zijn van’. Dat geldt zeker ook voor Tim Mondavi. Niet alleen de ‘zoon van’, maar ook nog de ‘broer van’. Wijnbedrijven zijn vaak echte familiebedrijven, maar wijnfamilies kunnen ook destructief zijn, zoals in het geval van de Mondavi’s. In 2004 werd de familie gedwongen hun geliefde bedrijf te verkopen aan de hoogste bieder, wegens financiële problemen van vader Robert en mismanagement van Tim’s broer Michael. Een koningsdrama in wijnland.

  • Banner Kwast tm 1 juni 2017
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Santa Rita - t/m april 2017
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • WijnSpijs Wandeling - doorlopend