Achtergrond & Interviews



Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 5)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 5)

26-04-2017

In mijn vorige blog beloofde ik deze keer iets meer te vertellen over het theoriedeel van het examen. Dus laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Het theorie-examen bestaat uit vijf onderdelen, elk met een eigen onderwerp. Zo gaat ‘paper 1’ over alles wat met wijnbouw te maken heeft en ‘paper 4’ over het verdienen van geld in de wijnindustrie. Het examen bestaat uit verschillende vragen, waarover essays geschreven moeten worden. De onderwerpen zijn zeer divers. 

Persbericht: izazi stapje dichterbij \'live\'

Persbericht: izazi stapje dichterbij 'live'

21-04-2017

Uur ‘i’ nadert. Het moment waarop izazi ‘live’ gaat komt steeds dichterbij. Er moeten nog heel wat puntjes op de 'i' gezet worden en daar willen de makers graag uw hulp bij inroepen. Er zijn al best een aantal (wijn) professionals die zich hebben ingeschreven.

Proeverij op zijn Belgisch

Proeverij op zijn Belgisch

12-04-2017

Beste vrienden, levensgenieters en professionelen, De families van Rennes en Kékkö en het team van het Wijnkasteel nodigen U uit voor de ‘Lente’ presentatie en proeverij: Inkom €30 contant per persoon, inclusief proeverij met soepje • oesters of gerookte zalm of rosbief • kreeft of gebraden mini hammetje (per aankoop van € 150 één persoon gratis, inkom recupereerbaar)

De Monnik Wine Experience top 10

De Monnik Wine Experience top 10

10-04-2017

Een aantal nieuwe wijnhuizen erbij, een uitgebreid assortiment, kortom het resultaat van heel hard werken. Het dynamische wijn duo Joke Holster en Robert Handjes heeft duidelijk niet stil gezeten sinds ze september vorig jaar als ‘brand managers het team bij de Monnik dranken hebben versterkt. 

Riesling Kabinett: fladderend als een vlinder!

Riesling Kabinett: fladderend als een vlinder!

09-04-2017

Er mag dan veel kritiek zijn op de Duitse wijnwetgeving omdat zij kwaliteitsniveau koppelt aan suikergehalte, een rechtstreeks gevolg is wel dat Kabinett, de laagst geplaatste wijn op de predikatentrap (onder Spätlese, Auslese, Beerenauslese … ), opvallend goedkoop is voor de geboden kwaliteit. De mooiste pareltjes vind je vaak onder de 18 euro en tussen 7 en 10 euro is er ook veel lekkers. 

Het wilde noorden van Zuid-Afrika: Wellington, Piekenierskloof en Skurfberg

Het wilde noorden van Zuid-Afrika: Wellington, Piekenierskloof en Skurfberg

30-03-2017

Constantia, Stellenbosch en Franschhoek zijn prachtig en staan symbool voor de Kaapse wijnbouw. Maar de Cape Winelands hebben ook een ruigere, minder toeristische kant. Daarvoor moet je noordwaarts, naar de oudere wijngaarden in wards en buitengebieden als Wellington, Piekenierskloof en het magische Skurfberg. De beloning: een aantal van de beste en origineelste Zuid-Afrikaanse wijnen.

De transparantie van het proefpanel Perswijn: te gast

De transparantie van het proefpanel Perswijn: te gast

10-03-2017

In mijn regenjas gestoken, trap ik hard door op de pedalen, de druppels vallen gestaag in mijn gezicht. Het is half acht. Over een half uur sluit ik aan bij het proefpanel van Perswijn, wekelijks beoordelen zij ingezonden wijnen op hun kwaliteit. Om de transparantie van het panel te waarborgen kan er iedere dinsdag een gast mee proeven. Ik ben benieuwd.

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 4)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 4)

02-03-2017

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. Begin september is ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste kennismaking met wat haar de komende jaren te wachten staat, zit erop. Op de site van Perswijn zal Marije de komende tijd verslag uitbrengen van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze eerste aflevering maken de lezers kennis met haar en vertelt zij over haar eerste bezoek aan Londen.

De Nieuw-Zeelandse Pinot Noir Marathon

De Nieuw-Zeelandse Pinot Noir Marathon

15-02-2017

Nieuw-Zeeland is trots op zijn Pinot Noir, zoveel is duidelijk na mijn bezoek aan de driedaagse conferentie Pinot Noir NZ 2017, begin deze maand gehouden in Wellington. Kosten noch moeite werden gespaard om de 600 aanwezigen te overtuigen van de kwaliteit, potentie, maar vooral eigenheid van de Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs. 

Californische Chardonnay en Zinfandel

Californische Chardonnay en Zinfandel

14-02-2017

In aanloop naar de Grand Tasting van Californische wijnen op 13 maart (Schrijf je hier in) proefden we voor dit nummer wijnen van de twee highlights: Chardonnay en Zinfandel. Deze proeverijen zijn wat anders van opzet dan anders. Daarom hieronder een korte toelichting.

Château de Fuissé: vaste waarde in Pouilly-Fuissé

Château de Fuissé: vaste waarde in Pouilly-Fuissé

20-01-2017

Als ik op maandag de werkweek weer eens mag beginnen met een fraaie lunch en heel goede wijnen, besef ik dat ik bijzonder werk doe. En helemaal als de jonge chef van d’Ertepeller in Papendrecht niet alleen laat zien dat hij fijn en creatief kan koken, maar ook nog dat hij zijn gerechten vrijwel naadloos weet te laten aansluiten bij de karaktervolle wijnen van een van de topdomeinen van Pouilly-Fuissé: Château de Fuissé.

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 3)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 3)

17-01-2017

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. Begin september is ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste kennismaking met wat haar de komende jaren te wachten staat, zit erop. Op de site van Perswijn zal Marije de komende tijd verslag uitbrengen van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze eerste aflevering maken de lezers kennis met haar en vertelt zij over haar eerste bezoek aan Londen.

Tien mooie Champagnes tot 50euro voor de feestdagen

Tien mooie Champagnes tot 50euro voor de feestdagen

21-12-2016

Champagne. Mmmm, Champagne. Een wijn waar we bijna naar kijken als naar een guilty pleasure. Groot gemaakt door marketing, onder aanvoering van de wijnen van de LVMH-groep, zoals Moët & Chandon en Veuve Clicquot. Maar per saldo is goede champagne, als je door de marketing heen kijkt, gewoon de mooiste bubbel die er is. 

Port verkopen volgens Graham’s

Port verkopen volgens Graham’s

16-12-2016

Wijnschrijvers met een ontwikkelde smaak, zoals redactieleden van Perswijn, kunnen nog zo enthousiast zijn en schrijven over machtige vintages, ragfijne oude tawny’s of verbluffende colheita’s, port verkopen in Nederland – en ook in de rest van de wijn drinkende wereld – is vandaag de dag zo makkelijk nog niet. Het is immers een type wijn dat, hoe uniek ook, helemaal tegen de heersende trends in gaat: zoet én alcoholisch. Zo’n situatie heet dan een uitdaging voor producenten. 

Sommelierwijnen, grote verandering op kleine schaal

Sommelierwijnen, grote verandering op kleine schaal

07-12-2016

Zeven Nederlandse wijndwergen werken sinds begin dit jaar samen. Het wachten is nog op sneeuwwitje om ze een beetje aandacht te geven, maar ook zonder haar doen ze het al ontzettend goed samen. De focus ligt nu nog op de horeca en retail  en dat is slechts een begin.

Wijnhelden van het jaar

Wijnhelden van het jaar

06-12-2016

Wie staken er in 2016 met kop en schouders bovenuit? René van Heusden over zijn favoriete wijnmensen.

Volledige proefnotities artikel Ribera del Duero

Volledige proefnotities artikel Ribera del Duero

05-12-2016

De wijnen van Ribera del Duero waren in de jaren negentig heel succesvol, zowel in Spanje als in het buitenland. Hun stijl viel erg in de smaak: krachtig en gemaakt met veel (nieuw) hout. Nu er bij veel moderne wijnen meer nadruk ligt op elegantie en het accent daarmee ook verschuift naar terroir, liggen de kaarten voor Ribera del Duero even heel anders. Hier de profielen en wijnen van de bezochte bodega’s. Deze proefnotities horen bij het artikel: Ribera del Duero: drukt op reset (Perswijn #8).

Proeven met de Commanderie de Bordeaux

Proeven met de Commanderie de Bordeaux

05-12-2016

De bijeenkomsten van de Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas staan altijd garant voor een paar zaken: enige vorm van plechtigheid, mooie Bordeaux en veel gelijkgestemde liefhebbers in de proefzaal. Een mix die altijd voor veel proefplezier en aangename persoonlijke interactie zorgt.

Archetypen in de wijn - proefnotities bij Sancerre Monts Damnés

Archetypen in de wijn - proefnotities bij Sancerre Monts Damnés

04-12-2016

In het laatste deel van de serie Archetypen in de wijn in de gedrukte versie van Perswijn kwam de druif sauvignon blanc aan bod. Als archetype heb ik gekozen voor de witte Sancerres uit de beroemdste lieu-dit van de appellation Sancerre: La Côte des Monts Damnés. De wijngaarden op die prachtige zuidhelling op kalkmergels van het Kimmeridgien geven de waarschijnlijk krachtigste witte wijnen van Sancerre. En de beste daarvan gaan heel lang mee, veel langer dan we van Sauvignon blanc gewend zijn.

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 2)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 2)

02-12-2016

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. Begin september is ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste kennismaking met wat haar de komende jaren te wachten staat, zit erop. Op de site van Perswijn zal Marije de komende tijd verslag uitbrengen van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze eerste aflevering maken de lezers kennis met haar en vertelt zij over haar eerste bezoek aan Londen.

Pascal Jolivet (Sancerre)

Pascal Jolivet (Sancerre)

25-11-2016

“Wijn maken is gezond verstand gebruiken” Pascal Jolivet is een grote speler in Sancerre en heeft ook de nodige wijngaarden in het gebied van Pouilly-Fumé en in Touraine. Enigszins in tegenstelling tot mijn verwachtingen, zijn zijn wijnen heel puur en niet getruct. “Wijn maken is je gezond verstand gebruiken”, is zijn motto.

Nederland en België gaan internationaal met Pinot Noir!

Nederland en België gaan internationaal met Pinot Noir!

21-11-2016

De tijd is rijp om de kwaliteit van Belgische en Nederlandse wijn te situeren op internationale schaal. Wil de wijnbouw in de Lage Landen standhouden en floreren, dan moet zij over de grenzen heen kijken. En zich niet nestelen in navelstaarderij en plaatselijke folklore. Zo gezegd, zo gedaan. Juli 2016 verzamelden 12 wijnproevers ten huize wijndomein Bon Baron, regio Dinant in België, om Pinot Noirs te vergelijken. Een bont gezelschap van wijnbouwers, sommeliers en wijnschrijvers. 

Savennières: Chenin voor ver gevorderden

Savennières: Chenin voor ver gevorderden

18-11-2016

Als chenin een druif voor gevorderden is, dan is Savennières als ultieme droge belichaming daarvan een wijn voor ver gevorderden. Om niet te zeggen een intellectuele wijn. Eric Asimov, de wijnschrijver van The New York Times, typeerde Savennières ooit toepasselijk als The Thinking Person’s White Wine. Niet voor iedereen weggelegd, maar in potentie een fraaie terroirwijn voor wie een beetje excentriciteit wel weet te waarderen. Mits zorgvuldig gemaakt. 

Essence de Dourthe: merkwijn hors catégorie

Essence de Dourthe: merkwijn hors catégorie

05-11-2016

Welke zichzelf serieus nemende wijndrinker (m/v) durft anno 2016 nog gezien te worden met een merkwijn van het type generieke AC Bordeaux in het glas?  Bordeaux is toch helemaal uit de tijd? En merkwijnen zijn er toch voor onzekere mensen die niets van de ‘juiste’ namen afweten? Bij het huis Dourthe denken ze daar wat genuanceerder over. Ook al is het op papier maar simpele een Bordeaux, hun prestigewijn Essence de Dourthe laat menige cru classé achter zich! 

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 1)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 1)

02-11-2016

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. Begin september is ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste kennismaking met wat haar de komende jaren te wachten staat, zit erop. Op de site van Perswijn zal Marije de komende tijd verslag uitbrengen van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze eerste aflevering maken de lezers kennis met haar en vertelt zij over haar eerste bezoek aan Londen.

  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • WINO - doorlopend
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Riedel - doorlopend
  • Santa Rita - t/m april 2017