Artikelen

Hier vind u onze uitgebreide selectie aan inhoudelijke artikelen over alles wijn, bij wijn of door wijn, per rubriek. Bent u op zoek naar een specifiek artikel? Kijk dan onder 'Service', bij 'Uitgebreid zoeken'.

 

Niet lullen, maar vullen

24-02-2017

Wijn-spijscombinaties zijn niet jouw ding? “Totaal niet. Vroeger wel, inde tijd dat ik nog een tweesterrenzaak in Ouderkerk a/d Amstel had, maar ook toen vond ik al dat collega’s aan het doordraaien waren. Gekke combinaties, gerechten met sherry erbij, dat soort dingen. Als je een sommelier z’n gang laat gaan, gaat-ie freaken. 

Column: Een maand zonder wijn? Tournée Minérale!

24-02-2017

België houdt een Tournée Minérale. Meer dan 125.000 alcoholgebruikers doen mee met deze nationale campagne die aanspoort om in februari geen druppel alcohol te drinken (www.tourneeminerale.be). Wijnhandel en vooral horeca reageren ongerust op dit droogleggingsinitiatief en vrezen inkomstenverlies. 

Veiling in het kwadraat

17-02-2017

Cape Wine Auction 2017 raises record amount. A seven day Napa Valley winery experience, including a week of ‘insider’ trips to Napa wineries, tickets to the Auction Napa Valley, and dinner at Staglin Family Vineyard with library wines, went for 3 million rand (approximately £180,000 / $225,000) – making it the highest ever bid lot for the auction.

De Nieuw-Zeelandse Pinot Noir Marathon

15-02-2017

Nieuw-Zeeland is trots op zijn Pinot Noir, zoveel is duidelijk na mijn bezoek aan de driedaagse conferentie Pinot Noir NZ 2017, begin deze maand gehouden in Wellington. Kosten noch moeite werden gespaard om de 600 aanwezigen te overtuigen van de kwaliteit, potentie, maar vooral eigenheid van de Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs. 

Californische Chardonnay en Zinfandel

14-02-2017

In aanloop naar de Grand Tasting van Californische wijnen op 13 maart (Schrijf je hier in) proefden we voor dit nummer wijnen van de twee highlights: Chardonnay en Zinfandel. Deze proeverijen zijn wat anders van opzet dan anders. Daarom hieronder een korte toelichting.

Drie aanbevolen witte wijnen uit Catalunya

12-02-2017

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn aan de Middenweg in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. In de dagen erna lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Drie aanbevolen wijnen uit Marche

04-02-2017

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. Als sneak preview op het verslag in het magazine lichten we er drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En die dus van harte worden aanbevolen.

Wijntje

01-02-2017

Van minder dan 2 miljoen dollar per maand komt hij niet rond. Zijn 40-koppige leger aan bedienden kost hem alleen al 300.000 dollar per maand en voor zijn beveiliging moet hij maandelijks zo'n 150.000 dollar lappen. Verder houdt hij ook van een lekker wijntje (30.000 dollar per maand) en reist hij het liefst in een privé-jet (200.000 dollar per maand).

Romantiek op de Veluwe

01-02-2017

Vier de liefde met ons mee! Valentijnsdag op 14 februari is de meest romantische dag van het jaar; een lichtpuntje vol romantiek. Deze 'dag van de liefde' willen wij dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. Verras je geliefde met een Valentijnsdag Arrangement bij de Echoput! Maak een romantische boswandeling door de Kroondomeinen, geniet van een flesje Rosé Champagne op de kamer, verras je partner met een wellness pakket [sic] en schuif aan tafel bij kaarslicht voor een vijfgangen Valentijnsmenu, met veel liefde voor jullie bereid.

Romantiek in Breda

01-02-2017

Vier de liefde Op dinsdag 14 februari vieren wij graag samen met u de liefde met een Valentijnsdiner in ons Wolfslaar Restaurant. Onze chef-kok Maarten Camps kent de smaak van liefde en weet welke ingrediënten nodig zijn om uw geliefde te verleiden met ons Valentijnsmenu.

Wine Society - Niet te veel hè?

27-01-2017

Als weldenkende mensen leven we in verwarrende tijden waarin niet altijd even duidelijk is wat de medemens in wijnland nu precies voor heeft. Zo ontvingen we in december van de KVNW een opgetogen persbericht waarin melding werd gemaakt van de participatie door WIM (Wine in Moderation) in een serie wijnprogramma’s die vanaf maart op de commerciële zender 24Kitchen zal worden uitgezonden.

Château de Fuissé: vaste waarde in Pouilly-Fuissé

20-01-2017

Als ik op maandag de werkweek weer eens mag beginnen met een fraaie lunch en heel goede wijnen, besef ik dat ik bijzonder werk doe. En helemaal als de jonge chef van d’Ertepeller in Papendrecht niet alleen laat zien dat hij fijn en creatief kan koken, maar ook nog dat hij zijn gerechten vrijwel naadloos weet te laten aansluiten bij de karaktervolle wijnen van een van de topdomeinen van Pouilly-Fuissé: Château de Fuissé.

Drie aanbevolen wijnen door Perswijn proefpanel

20-01-2017

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn aan de Middenweg in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. In de dagen erna lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 3)

17-01-2017

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. Begin september is ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste kennismaking met wat haar de komende jaren te wachten staat, zit erop. Op de site van Perswijn zal Marije de komende tijd verslag uitbrengen van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze eerste aflevering maken de lezers kennis met haar en vertelt zij over haar eerste bezoek aan Londen.

Je bent zoals je eet?

12-01-2017

“Eten is één van de nieuwere manieren waarop grote groepen consumenten willen laten zien hoe ze in het leven staan”, zegt FSIN-directeur Jan-Willem Grievink. “Hippe food- en horecaconcepten schieten daarom als paddestoelen uit de grond.”

Recensie: Ontbijt - Mara Grimm

11-01-2017

Een boek schrijven over het ontbijt doe je niet omdat het heel hard nodig is. Dat doe je vooral uit liefde. Mara heeft een uiteenlopende reeks boeken op haar naam staan. Haar studie Nederlands sloot ze af met een scriptie over kookboeken in Oorlogstijd. Vervolgens werkte ze voor onder andere Elle Eten, Delicious en Lekker. Daarnaast maakt ze boeken over bekende restaurants als de Supperclub, Pure C en Oud Sluis. Ze werkte ook veel samen met Sergio Herman, ze volgde hem onder andere een jaar lang voor haar boek 'Desire'.

Uitgelezen: Portwein

09-01-2017

Wie is er tegenwoordig nog in staat en bereid om Duits te lezen? Waarom zou je eigenlijk Duits lezen, nu Engels heilig verklaard is als wereldtaal? Er zijn tal van goede redenen aan te voeren waarom beheersing van het Duits, net als trouwens van het Frans, nuttig is. Om nog te zwijgen van het verrijkende element daarvan. 

Accepteer vrouwen zoals ze zijn

09-01-2017

Prenez le temps comme il vient Le vent comme il souffle La femme comme elle est.

Koken met gezond verstand - Jeroen Meus

03-01-2017

Sinds ik Jeroen Meus voor de eerste keer 'dagelijkse kost' op één zag presenteren was ik verkocht. Fan werd ik toen hij me met een charmante blik in de camera toefluisterde dat 'de gehaktballetjes moesten rusten, want die zijn kei moe'. Hij presenteert dit programma sinds 2010.

Tien mooie Champagnes tot 50euro voor de feestdagen

21-12-2016

Champagne. Mmmm, Champagne. Een wijn waar we bijna naar kijken als naar een guilty pleasure. Groot gemaakt door marketing, onder aanvoering van de wijnen van de LVMH-groep, zoals Moët & Chandon en Veuve Clicquot. Maar per saldo is goede champagne, als je door de marketing heen kijkt, gewoon de mooiste bubbel die er is. 

Port verkopen volgens Graham’s

16-12-2016

Wijnschrijvers met een ontwikkelde smaak, zoals redactieleden van Perswijn, kunnen nog zo enthousiast zijn en schrijven over machtige vintages, ragfijne oude tawny’s of verbluffende colheita’s, port verkopen in Nederland – en ook in de rest van de wijn drinkende wereld – is vandaag de dag zo makkelijk nog niet. Het is immers een type wijn dat, hoe uniek ook, helemaal tegen de heersende trends in gaat: zoet én alcoholisch. Zo’n situatie heet dan een uitdaging voor producenten. 

Tijd voor (nog meer) champagne!

14-12-2016

Aanbevolen, (redelijk) betaalbare champagnes van kleine(re) importeurs. In de laatste Perswijn van dit jaar 2016 (Nº 8 jaargang 29) staan al zo’n 80 proefnotities van heerlijke champagnes tot € 50,00, maar van champagne krijgen we bij Perswijn nooit genoeg. Dus hier nog meer aanbevelingen. 

Rueda zoals we het nog niet kenden

12-12-2016

Een serie van 15 topwijnen uit Rueda stond klaar voor jonge sommeliers in Amsterdam, begeleid door [...] ‘gastro tapas met een internationale twist’ […].  Leonie Mooijekind, die in september nog in de regio geweest is, deelde haar passie voor de diversiteit en schoonheid van de streek, moderne kelders en goed onderhouden wijngaarden.

Menselijk vernuft

12-12-2016

Champagne […] is the dominant force in sparkling wine.  More than that: it’s one of humanity’s happiest achievements, like the invention of the piano or the bicycle.    

Heftig!

12-12-2016

Het zindert, het nerveust, het strest, het verlangt, het beeft en siddert, het juicht, het roept, het feest, het huilt, het smacht – de druivenoogst. Korte nachten en lange dagen voor de wijnmakers. De periode waarin een jaar werk samenkomt.  

  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • WINO - doorlopend
  • Riedel - doorlopend
  • WijnSpijs Wandeling - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2