Artikelen

Hier vind u onze uitgebreide selectie aan inhoudelijke artikelen over alles wijn, bij wijn of door wijn, per rubriek. Bent u op zoek naar een specifiek artikel? Kijk dan onder 'Service', bij 'Uitgebreid zoeken'.

 

Recensie: Champagne volgens Eichelmann

22-06-2017

Van de Duitse champagnekenner Gerhard Eichelmann, bekend als uitgever van de toonaangevende jaarlijkse gids Deutschlands Weine – kortweg ‘Eichelmann’, is een geactualiseerde versie van diens in 2015 voor het eerst gepubliceerde standaardwerk Champagne verschenen. 

De beste Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc

21-06-2017

Ter ere van #DrinkChenin Day 2017.  Wat in 2014 begon als een Amerikaans initiatief –hoe kan het anders met zo’n naam met hashtag– wordt vanaf 2016 ook door de Chenin Blanc Association van Zuid-Afrika ondersteund: #DrinkChenin Day. Ook in ons land werd er aandacht aan besteed. En waren het logischerwijze de twee grootste ambassadeurs van Zuid-Afrikaanse Chenin, Udo Göebel MV en Arjen Pleij, die ter ere van Zuid-Afrika’s paradepaardje onder de cultivars, chenin blanc, een ware topproeverij samenstelden. 

Waar gaat dit nog over?

19-06-2017

Château Margaux, Château Haut-Brion and Château Mouton Rothschild have all released at €420 per bottle ex-négociant (up around 9% in euro terms, being offered at £5,184 per case of 12 bottles on UK market).  Château Cheval Blanc also showed its hand, at €552 per bottle ex-Bordeaux, a rise of just 2.2% on the 2015 price but 50% higher than 2014. It is being offered on the UK market at £6,400 per case of 12.

Reactie op column Job Seuren: De sommelier is oké

19-06-2017

Beste Job,  Als één van de bedenkers van WineStein en zeer ervaren restaurantbezoeker en wijnliefhebber las ik je column ‘De sommelier is oké’ met veel interesse. Meestal lees ik je column ook met instemming, maar nu heb ik toch wat kanttekeningen, met name bij het afserveren door jou van de speciaal voor restaurants ontwikkelde WineStein applicatie (niet te verwarren met de WineStein app voor consumenten). 

Ook maar een mening: Toen nog een nieuwe naam...

12-06-2017

Stel: je bent een bekende Nederlandse. En iemand komt op het idee om zich voor jou uit te geven. Zogenaamd omdat die iemand graag op je lijkt en pretendeert er niets kwaads mee in de zin te hebben. Maar er onder valse voorwendselen wel een plat commercieel slaatje uit probeert te slaan. Zou je dat op prijs stellen? Natuurlijk niet. Vreemd is het dan wel wanneer je je zelf leent voor praktijken waarbij, nota bene met jou als lokkend bedoeld uithangbord, plagiaat gepleegd wordt. 

Column: Terug naar het aroma van de wijn

06-06-2017

Professioneel praten over aroma’s in wijn staat ter discussie. Het aromawiel van professor Noble van de universiteit van Davis biedt nochtans een hoop proefplezier. Mits training kan iedereen de tientallen onderscheiden en vervolgens weer gegroepeerde geuren en smaken in zijn glaasje wijn herkennen. Fruit, bloemen, groenten, chemische aroma’s, gebrande aroma’s en ga zo maar door. Zo ruiken we aan wijn dat het een lieve lust is. 

Historisch onbenul: Kaswijn

06-06-2017

Belvinage - ’s werelds eerste wijn gemaakt van druiven uit de kas Dubieuze mededeling inzake een Limburgse kaswijn. ’s Werelds eerste? Allesbehalve! In de jaren 80 van de vorige eeuw produceerde Fred Lorsheijd op zijn bedrijf De Agthuysen in Zuidland (ZH)al zulke wijnen.    

Wine Society - La vie en rose (et en rosé)

30-05-2017

Dat hadden we in onze stoutste dromen niet durven dromen: dat we binnen een paar weken tijd tweemaal plezier zouden beleven aan een partijtje met een hoofdrol voor rosé. Toch overkwam het ons recentelijk. Vanzelfsprekend had die appreciatie in niet geringe mate te maken met wat we gemakshalve maar de randvoorwaarden zullen noemen. Kortom, met partijtjes in stijl. Daar hadden we er trouwens nog een paar meer van. 

Terroir d’Alsace - Bijzonder? Ja!

23-05-2017

Julien Schaal, talentvol wijnmaker in de Elzas én in Zuid-Afrika, vatte het bondig samen: “Verschillen tussen wijnen op basis van terroir draaien in Zuid-Afrika vooral om klimaat. In de Elzas draait alles om bodem.” Ik ben het steeds meer met hem eens. Bodem en geologie spelen in de Elzas een bepalende rol als het om wijnstijl gaat.

Lara in Italia

19-05-2017

Elisabetta Soms heb je simpelweg geluk. Afgelopen Prowein was er zo’n moment. Al laverend door hal 13, ons een weg banend door massa’s druk gesticulerende Italianen, liepen mijn collega en ik toevalligerwijs recht in de armen van onze Amarone-producent, die ons natuurlijk onmiddellijk zijn stand in loodste voor een glas wijn. 

Oproep tot solidariteit

15-05-2017

WineMatters Nieuwsbrief Nummer 245 - Zondag 14 mei 2017 Helaas is er zeer slecht nieuws, in de nacht van dinsdag 9 mei op woensdag 10 mei is er een grote brand geweest bij de WineMatters opslag. Bij het pand van de buren is het gaan branden (waarschijnlijk door brandstichting) en het is overgeslagen naar de wijnopslag.

Gewurztraminer: Echt, het kan heerlijk zijn!

12-05-2017

Rozen en lychees, druivig zoet, weinig zuren, (vaak) pittig in alcohol. Gewurztraminer, in Elzas zonder umlaut, is misschien wel de meest herkenbare wijn ter wereld. Wijn met veel van een heleboel en soms te weinig van het essentiële. Van ordinair tot verleidelijk en, volgens Lars Daniëls, soms fascinerend fraai. 

Israëlische wijnen: van Judean Hills tot Golan Heights

12-05-2017

Wat wist ik van Israël? Natuurlijk, ik had gehoord over Jeruzalem en Nazareth, historische plekken. En uiteraard kent iedereen de religieuze en politieke conflicten. Maar Israëlische wijnen waren mij volledig onbekend. Des te interessanter om dit land samen met Mireia Pons te ontdekken. Zij was een van mijn eerste wijncursisten 15 jaar geleden, jarenlang importeur van Spaanse wijnen en vanwege haar grenzeloze liefde voor haar Israëlische vriend twee jaar geleden naar Israël verhuisd..

Kromtaal

09-05-2017

Schlumberger is de  oudste en meest bekende mousserende wijnproducent van Oostenrijk en behoord (sic!!!) tot de TOP10 mousserende wijnproducenten ter wereld. Al sinds de oprichting in 1842 worden alleen de beste Oostenrijkse druiven gebruikt en krijg (sic!!!) Schlumberger, net als champagne, haar (sic!) bubbels door een tweede vergisting op de fles (méthode traditionnelle). 

Jongens nog aan toe

09-05-2017

Na de succesvolle evenementen 'DIKKE JONGENS' en 'HELDERE JONGENS' is 'FRISSE JONGENS' een logisch vervolg! Aankondiging van Verlinden Drink & Discover. Wanneer zullen de Lieve Jongens aan de beurt komen?

Column: Ook de wijnbouwer maakt het verschil

08-05-2017

Het belang van natuurlijke omgevingsfactoren in de wijngaard, het zogenoemde terroir, wordt in de wijnliteratuur vaak overdreven. Het kwaliteitsverschil tussen wijnen wordt eerst en vooral verklaard door de kundigheid en de kwaliteitsambitie van wijnbedrijven en pas in tweede instantie door specifieke bodem en microklimaat van de wijngaarden. Waarom wordt deze stelling door zo weinig wijnliefhebbers spontaan onderschreven? 

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 5)

26-04-2017

In mijn vorige blog beloofde ik deze keer iets meer te vertellen over het theoriedeel van het examen. Dus laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Het theorie-examen bestaat uit vijf onderdelen, elk met een eigen onderwerp. Zo gaat ‘paper 1’ over alles wat met wijnbouw te maken heeft en ‘paper 4’ over het verdienen van geld in de wijnindustrie. Het examen bestaat uit verschillende vragen, waarover essays geschreven moeten worden. De onderwerpen zijn zeer divers. 

Proeverij op zijn Belgisch

12-04-2017

Beste vrienden, levensgenieters en professionelen, De families van Rennes en Kékkö en het team van het Wijnkasteel nodigen U uit voor de ‘Lente’ presentatie en proeverij: Inkom €30 contant per persoon, inclusief proeverij met soepje • oesters of gerookte zalm of rosbief • kreeft of gebraden mini hammetje (per aankoop van € 150 één persoon gratis, inkom recupereerbaar)

Riesling Kabinett: fladderend als een vlinder!

09-04-2017

Er mag dan veel kritiek zijn op de Duitse wijnwetgeving omdat zij kwaliteitsniveau koppelt aan suikergehalte, een rechtstreeks gevolg is wel dat Kabinett, de laagst geplaatste wijn op de predikatentrap (onder Spätlese, Auslese, Beerenauslese … ), opvallend goedkoop is voor de geboden kwaliteit. De mooiste pareltjes vind je vaak onder de 18 euro en tussen 7 en 10 euro is er ook veel lekkers. 

Ook maar een mening: Cherchez les femmes!

09-04-2017

Vrouwen! Ik lust er wel pap van. Bij wijze van spreken dan. Ze smaken niet alleen anders, ze proeven ook anders. Anders dan mannen. Proeven ze ook beter dan mannen? Tikje dubieuze vraag, want tja, wat is nu eigenlijk ‘goed’ proeven, laat staan ‘beter’ proeven? In ieder geval lijken vrouwen onbevangener en bijgevolg eerlijker te proeven. En dat mag je eigenlijk wel beter noemen.

Grand Cru

09-04-2017

Bijna Grand Cru…  Bordeaux van supérieure kwaliteit. Had dit domein 10 kilometer noordelijker gelegen, dan was het een Saint-Emilion Grand Cru geweest!

Opwinding in Bordeaux

09-04-2017

Primeurs : le millesime [sic!] 2016 s’annonce de haute volée. Au terme de la semaine des primeurs, tous les professionnels s’accordent sur la qualité exceptionnelle des vins.

Unique selling point?

06-04-2017

"Dourzame" ontwikkeling De woordspeling is misschien gemakkelijk, toch krijgt de term al zijn betekenis wanneer we de grootste wijngaard van de Dourovallei, met zijn 1006 hectares aan wijnstokken, ontdekken.

Nicht übertreiben

06-04-2017

Weingut Claes ǀ Mösel ǀ Deutschland Mededeling van ad Bibendum. Men heeft daar kennelijk meer met umlauts dan aan de Mosel zelf.

Wine Society - Verdienmodel

03-04-2017

Een nieuwe lente, een nieuw geluid! Het zijn weer mooie dagen in Nederwijnland nu de ene gratis lunch na de andere zich aankondigt. Het zijn echt ook verwarrende dagen. Inclusief schijnbare 1-aprilgrappen die geen grappen bleken te zijn. 

  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • WINO - doorlopend
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Riesling Weeks 2017 t/m 19 juni
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend