Bij Thieuley, in La Sauve, wordt heel nauwkeurig gekeken naar het wijnmaken. Niet zo gek, want op Thieuley maken de zussen Courselle veel wit, en daarbij is de keldertechniek van groot belang. Het vele wit is een erfenis van hun grootvader, die de Côtes de Castillon verliet om zich in Entre-deux-Mers te vestigen, en van hun vader, die ook graag wit maakte. Geen probleem: de gezusters maken gewoon heel goede witte wijn –maar ze noemen hem Bordeaux en geen Entre-deux-Mers, in verband met het bedroevende imago.
Bij Thieuley, in La Sauve, wordt heel nauwkeurig gekeken naar het wijnmaken. Niet zo gek, want op Thieuley maken de zussen Courselle veel wit, en daarbij is de keldertechniek van groot belang. Het vele wit is een erfenis van hun grootvader, die de Côtes de Castillon verliet om zich in Entre-deux-Mers te vestigen, en van hun vader, die ook graag wit maakte. Geen probleem: de gezusters maken gewoon heel goede witte wijn –maar ze noemen hem Bordeaux en geen Entre-deux-Mers, in verband met het bedroevende imago.
Van het 80 hectare grote domein, grotendeels aangekocht door hun vader, is de helft wit, eerlijk verdeeld tussen 50% sauvignon-blanc en 50% sémillon, de klassieke druiven van de Bordeaux. Voor het maken van de witte wijnen maken wordt gebruik gemaakt van macération pelliculaire, een inweking op de schillen, waarmee de wijnen meer smaak en diepte krijgen. Het nadeel hiervan is dat ze tijdens die periode dag en nacht moeten werken, het voordeel is meer frisheid in de wijnen.”Hoewel de zaken goed gaan,” vertelt Marie Courselle, “moeten we ook steeds naar de markt blijven luisteren.” De witte wijn van de nieuwe jaargang, 2005, is weer voortreffelijk, mede door de ideale omstandigheden van dat jaar. De koele zomer zorgde voor mooie zuren, het mooie najaar voor kracht en karakter. Hij is breed en krachtig, met peer, perzik en bloemen, fris en sappig. Heerlijk.
Importeur: Colaris, € 7,50
Misschien ook iets voor u
Overpeinzingen: Primeurcampagne Bordeaux tussen hoop en vrees
Op dit moment ben ik in Bordeaux voor zo ongeveer mijn 35e primeurcampagne. Nou ja, ik ben de tel een...
PERSWIJN #3 komt uit op maandag 22 april!
In Perswijn #3 leest u over het gevarieerde wijnaanbod uit de Jura, het unieke talent van monastrell om met extreme...
Overpeinzingen: De kloof in Bordeaux
Afgelopen zaterdag, aan de keukentafel. Ik geniet even van een glas rode Château La Garde 2021, een wijn uit Pessac-Léognan....
Overpeinzingen: Wijngaarden kleuren groen en geel
Met enige regelmaat hebben we het voorrecht even op ons eigen plekje in Frankrijk te mogen zijn, hartje Languedoc. Zo...
Wijn voor Europese smaak – Bordeaux 2021
Voor Bordeaux was 2021 een jaar met hindernissen. Vorst in het voorjaar en veel regen aan het begin van de...
Proef Grands Crus de Bordeaux uit jaargang 2021
'Op het plateau van Pomerol en op de heuvels van Saint-Emilion zijn heel goede wijnen gemaakt.' Kom aanstaande maandag zelf...