Sterrenwijn wit in lente-achtige sfeer - Perswijn
Nieuws

Sterrenwijn wit in lente-achtige sfeer

De eerste proeverij in de serie Sterrenwijn-proeverijen voor professionals in de horeca kwam op het moment dat de late lente eindelijk was begonnen. In een zonnige en opgewekte sfeer genoten de gasten maandag 21 april van de bijzondere witte wijnen op de proeftafels. Slagroom op de taart was een proeverij van een paar bijzondere Sauternes, waarbij chef Onno Kokmeijer een paar uitdagende amuses had bedacht.

De eerste proeverij in de serie Sterrenwijn-proeverijen voor professionals in de horeca kwam op het moment dat de late lente eindelijk was begonnen. In een zonnige en opgewekte sfeer genoten de gasten maandag 21 april van de bijzondere witte wijnen op de proeftafels. Slagroom op de taart was een proeverij van een paar bijzondere Sauternes, waarbij chef Onno Kokmeijer een paar uitdagende amuses had bedacht.

Sterrenwijn wit heeft als doel bijzondere witte wijnen neer te zetten, en natuurlijk vooral witte wijnen die gastronomisch goed inzetbaar zijn. Niet zo vreemd om te ontdekken dat het vooral klassieke Europese wijnen zijn die het op deze proeverij goed doen. Klassieke huizen als Bouchard Père et fils (Oud Reuchlin & Boelen), Chanson (Wijn Verlinden) of Patrick Javillier (Partners in Wijn) lieten zien dat ‘good old’ witte Bourgogne niet te verslaan is als witte horecawijn. Hoewel, bij Résidence stond een Château Simone 2005 op tafel, een witte wijn uit de Provence, die tegenwoordig heel populair is. En het is helemaal geen gemakkelijke wijn, heel droog en met een hint van oxidatie. Dat maakt de wijn prachtig intens en complex, maar het is opvallend dat een wijn die niet ‘fruitgedreven’ plotseling zo in trek is. Dat verklaart ook de belangstelling voor een prachtig glas wit als de Moulin des Dames, Bergerac (Vinites), een wijn die in zijn karakter heel dicht aanligt tegen een klassieke Bordeaux. Helemaal in trek in de horeca zijn de wijnen uit Duitsland, heel logisch als je wijnen proeft zoals de Siefersheimer Silvaner trocken ‘S’ 2007 van het huis Wagner-Stempel (Passport), waarin een prachtige diepgang wordt gecombineerd met een opwekkende frisheid en mineraligheid. Of een verrassende Weissburgunder van Markus Molitor (Verbunt), nota bene uit de Moezel, hét gebied voor grote Riesling…

Sancerre in de verte

Van de wijnen uit de Nieuwe Wereld doen de meest ‘Europese’ wijnen het beste mee, zoals de aansprekende Cloudy Bay Sauvignon blanc (Moët Hennessy), die in de verte toch een beetje doet denken aan een mooie Sancerre. Of de bijzondere Brokenwood ILR Semillon Hunter Valley 2002 (Partners in Wijn), die naar het zeggen van Olaf Kerstens heel moeilijk te verkopen is. Maar wát een wijn: beendroog, jeugdig, breed, met aroma’s van boenwas, honing en abrikoos, puur en zuiver. Geweldig.

Drie jaargangen Sauternes

De slagroom op de taart was een aparte proeverij van Sauternes, waarbij Résidence Wijnimport drie jaargangen presenteerde van Château Raymond-Lafon, een Sauternes-château dat onderaan de heuvel ligt waarop het grote Yquem zich bevindt. De wijnen genieten dan ook een grote reputatie, die door deze beknopte proeverij werd bevestigd. Een heerlijk elegante 2002 werd gevolgd door een indrukwekkende 2001, een grootse en krachtige wijn met veel diepgang, pourriture noble, mooi zoet, heerlijke zuren en bitters. Geweldig. De 1998-er zat er in complexiteit tussenin, maar was wel al vrijwel drinkrijp en daarmee ook perfect in balans, met prachtig zoet, in harmonie met de botrytis, het bitter en de zuren. De proeverij werd afgesloten met wat Yquem 1996, van het verreweg beroemdste château uit de streek, dat zijn reputatie bevestigde met een prachtig glas zoet, heel elegant en fris, dus niet alleen maar zoet, lengte, zuren, prachtig zoet, en heel mooie botrytis. Inderdaad, de slagroom op de taart. De proevers waren onder de indruk.

Meer informatie over Sterrenwijn-proeverijen: http://www.sterrenwijn.nl/

Lars Daniëls van Passport Wijnen toont de Siefersheimer Silvaner trocken ‘S’.

De Sauternes-proeverij was de slagroom op de taart.

Reageer op dit item

nl Nederlands