Sartarelli, Verdicchio dei Castelli di Jesi 2001 - Perswijn
Wijn van de week

Sartarelli, Verdicchio dei Castelli di Jesi 2001

Met de (bijna) tropische temperaturen die we de komende week krijgen, is het een goed moment om eens wat anders te drinken. En dan bedoelen we een andere wijn dan anders, uiteraard, en graag een droge witte. Wie iets te weten wil komen over andere dranken dan wijn, zal naar een andere website moeten surfen.

Niets ten nadele van alle Chardonnays en Sauvignons die de wereld tegenwoordig overspoelen, maar bij iets ánders bedoelen we in elk geval geen wijn op basis van een van deze beroemdheden. Er zijn zoveel druiven die iets goeds voortbrengen, zonder dat het opvalt. In Italië bijvoorbeeld, een land dat gelukkig niet alleen de Duitse toeristen beledigt, maar gelukkig ook nog leuke wijnen voortbrengt -vaak op basis van eigen druiven. Zoals de verdicchio, heer en meester bij de witte wijnen uit de Marken, waar de flessen vinden die worden gesierd met de herkomstbenaming Verdicchio dei Castelli di Jesi. De streek van deze wijn ligt tussen de Appennijnen en de Adriatische zee, ten noordwesten van Ancona.

De verdicchiodruif brengt vrij lichte, frisse witte wijnen voort, maar de verbetering van de techniek van wijnmaken heeft de wijnen de laatste jaren een duw in de goede richting te geven, waardoor ze ook wat meer kracht en diepte hebben gekregen -de goede althans. De Verdicchio dei Castilli di Jesi Classico van Sarterilli is daar een uitstekend voorbeeld van. In de geur ruiken we vanille en honing, de smaak is krachtig en open, mooi breed, sappig, met peer en meloen, perzik, een goede lengte, vol en rijp, heerlijk zacht, smaakvol en toch mooi droog.

Deze wijn wordt geïmporteerd door Italië-expert Douwe Walinga. Hij kost € 7,25
www.wijninfo.nl/douwewalinga/

Reageer op dit item

nl Nederlands