Perslunch Concours Spaanse Wijn 2017

Door: Romy Kooij
22-12-2017

Het mooiste wat Spanje ons te bieden heeft

Voor de vijfde keer organiseerde ICEX/Vinos de España in samenwerking met PERSWIJN het Concours Spaanse wijn. Een selectie van de winnende wijnen werd in een bijzondere entourage aan de pers gepresenteerd.

In twaalf verschillende categorieën zijn de mooiste Spaanse wijnen door een jury onder leiding van Ronald de Groot geproefd, beoordeeld en geselecteerd. Van ‘Mousserend’, ‘Beste prijs/kwaliteit’ (of prijs/plezierprestatie, aldus Ronald in het Spanje Supplement) en Zoet / Versterkt, tot de categorieën Rood of Wit tot €10, €10 - €20 en boven de €20. Stuk voor stuk wijnen die wisten te verrassen. Bij een besneeuwde Echoput combineerden twee generaties Klosse de winnaars met passend wildgebraad. Elke wijn werd toegelicht door de in hoogst eigen persoon aanwezige juryvoorzitter.

Juryvoorzitter Ronald de Groot van Concours Spaanse Wijn

ICEX/Vinos de España & Perswijn 

De samenwerking tussen ICEX/Vinos de España en Perswijn brengt elke keer iets weer bijzonders teweeg. Hoe anders kunnen er zo veel Spaanse wijnen tegelijkertijd naast elkaar worden beoordeeld? Er werden dit jaar bijna 900 wijnen door bodega’s uit heel Spanje ingezonden. Het concours geeft de Nederlandse markt een overzichtelijke inkijk in zowel de betrouwbaarheid, als in de ontwikkelingen van de Spaanse wijnindustrie.

Opvallend frisse stijl

De opvallende rode draad bij de prijswinnaars van 2017 is het elegante karakter. Zelfs bij de zware Zuid-Spaanse jongens van zo’n 14% is het vooral de verfijning die opvalt. De wijnen vertegenwoordigen een mooie balans tussen mediterrane warmte en aangename frisheid. 
Spaanse druiven worden dan ook meer en meer op hoge hoogte geteeld. Hoogte die te vinden is in de ‘nieuw ontdekte’ wijnregio’s, maar zeker ook in de klassieke gebieden als Rioja en Ribera del Duero. Op nieuw aangeplante percelen, of juist herontdekte, intens oude stokken. Ook het verminderde (Amerikaanse) houtgebruik en het blenden met internationale rassen draagt bij aan de lichtere Spaanse stijl. In dit licht is het opvallend dat er dit jaar geen Rioja tussen de twaalf prijswinnaars te bekennen is (overigens is de regio wel vertegenwoordigd bij de eervolle vermeldingen).

Pomme Tsarine van aardappel, creme fraiche en kaviaar

De Wild-Winepairing

De ontdekkingsreis van Spaanse wijnen werd op fraaie wijze begeleid door wildgerechten uit de keuken van de Echoput. Op papier een logische keuze, om rijk rood Spaans te koppelen aan de wildspecialist. Maar gezien het karakter van de wijnen kwamen in de smaakelementen op het bord ook juist frisse tonen naar voren.

Vegetarisch en dierlijk wild

Zo werd een luchtige Pomme Tsarine van aardappel, crème fraîche en kaviaar geserveerd, die naadloos aansloot bij de levendige De la Finca Brut Nature 2014 van Raventós i Blanc (winnaar Mousserend). De overige gangen waren een mooie opeenvolging van vegetarisch wild (aardpeer in crème, krokant gebakken en ingelegd met schuim van gerookte schapenkaas) en dierlijk wild (kooi-eend en hertenkalf in gebraad en sukade). De smakelijke achtergrondinformatie over de producten van buurman Boer Kees van smaakprofessor en tafelheer Peter Klosse maakten - inclusief zijn spot on analyses over de diverse smakencombinaties - de beleving compleet.

De fenominale Palo Cortado van Conde de Aldama

Juwelen op het Kroondomein

We proefden elf van de twaalf geselecteerde juweeltjes op het Kroondomein op de Hoge Veluwe. Van aangenaam geprijsde Tempranillo uit Ribera del Duero (A4 2015, Anta Bodegas / Winnaar beste prijs/kwaliteit) tot twee kostbare, maar indrukwekkende winnaars Zoet / Versterkt. De importeurloze Palo Cortado (Conde de Aldama, Bodegas Francisco Yuste Brioso) smaakte werkelijk fenomenaal. En zoiets als de vintage PX uit 1973 (Don PX Vieja Cosecha, Bodegas Toro Albalá) had ik überhaupt nog nooit geproefd. De twaalfde wijn (Calvente Guindalera Tinto Crianza 2012) was helaas te laat voor de presentatie. Maar dankzij de Nederlandse importeur kan ik ook deze wijn van druiven van verlaten wijngaarden op de Sierra Nevada nog volmondig als juweeltje betitelen.

Romy Kooij (links) met smaakprofessor Peter Klosse

Smaakbeleving 3.0

En tussen al die mooie gerechten en winnende wijnen door, veranderde het om ons heen in een wonderschoon winterwonderland. Hoeveel zintuigen kun je in hemelsnaam betrekken bij een wijn-spijscombinatie? Behalve aroma’s, structuren, smaak en beleving op het bord en in het glas, werd het visuele en emotionele aspect werkelijk tot in de puntjes uitgewerkt. Dit was smaakbeleving 3.0. Met smaakprofessor Klosse en mister Perswijn gezamenlijk aan tafel kunnen er magische zintuigprikkelende proefervaringen ontstaan.

Met dank aan Alicia Martínez Rolland van ICEX/Vinos de España.

Bekijk hier het PERSWIJN supplement Spanje voor alle prijswinnaars en eervolle vermeldingen.
 

Romy Kooij


Gerechten Perslunch de Echoput

Zeeduivel
Geschroeid en langzaam gegaard onder de pan, jus van bleekselderij, mayonaise van dille, appelwortel, bloemkool en zoetzure komkommer
 

Aardpeer
Crème van aardpeer, krokant, gebakken en ingelegde aardpeer, peterselie en schuim van gerookte “Kooihoek” schapenkaas


Kooi eend
In het geheel gegaard, rode en gele biet, vlierbessen, Citrus afrikaantjes en een eigen jus met port en tijm


Hertenkalf
Gebraad van bout met sukade, crème van pastinaak en gekarameliseerde appels, trompette de la mort en een eigen jus met zoethout


Chocolade
Mousse van blonde chocolade met tonkaboon en een roomijs van nootmuskaat

Share |
 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Riedel - doorlopend
  • Le Salon des Vins de Loire t/m 6 feb
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Winterhalter - t/m?
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend