Paul Pontallier (59) overleden - Perswijn
Nieuws

Paul Pontallier (59) overleden

Een treurige verrassing op Tweede Paasdag: in de ochtend van 28 maart is Paul Pontallier overleden aan de gevolgen van kanker. Pontallier is ruim dertig jaar nauw betrokken geweest bij het reilen en zeilen van Premier Cru Château Margaux.
Hij trad daar in 1983 als 27-jarige in dienst en werd er in 1990 benoemd tot directeur van de Premier Grand Cru Classé. Hij gaat de geschiedenis in als een van de eersten die begreep dat de wijn van Premiers Grands Crus Classés niet alleen maar op reputatie verkocht kunnen worden. Samen met eigenaresse Corinne Mentzelopoulos was hij in hoge mate verantwoordelijk voor de glorieuze comeback van het château, nadat de kwaliteit in de jaren zeventig ver was teruggevallen, en daarmee een van de meest gerespecteerde smaakmakers in de Médoc.

De in Bordeaux geboren Pontallier studeerde oenologie in Montpellier en in zijn eigen Bordeaux, waar hij colleges volgde bij de befaamde Emile Peynaud. Hij studeerde in 1981 af op een scriptie over de vatrijping van rode wijnen. In het kader van zijn dienstplicht doceerde hij zelf anderhalf jaar oenologie aan de Universidad Católica in Santiago om vervolgens naar Margaux te gaan. Zijn eerste jaargang, 1983, is een van de eerste successen van de nieuwe periode voor Margaux. Hij liet oudere jaren, zoals ’78 of ’79 niet graag proeven, omdat hij ze eigenlijk onwaardig vond voor ‘zijn’ château, ondanks het feit dat ze al een grote verbetering waren ten opzichte van de jaren van voor de overname, in 1977, door de familie Mentzelopoulos.Pontallier zou later in Chili samen met Bruno Prats (ex-Cos d’Estournel) en Ghislain de Montgolfier (ex-Bollinger) als partners Viña Aquitana oprichten. Als aardigheidje naast zijn werk bij Margaux.Ronald de Groot over Pontallier: "De warmte en de vriendelijkheid waarmee hij gasten ontving, gaven je als bezoeker altijd het gevoel welkom te zijn op Château Margaux. We maakten wel eens een grapje dat hij wel wat korter van stof mocht zijn, als hij uitgebreid uitweidde over de kwaliteit van – pakweg – de bijzondere sauvignon blanc in jaargang X of Y voor zijn Pavillon blanc. Maar we namen het graag voor lief, want zijn kennis van de wijn en zijn enorme expertise waren een voorbeeld voor veel anderen. Oppervlakkig was het niet. Interessant vrijwel altijd. Wetenschap stond altijd aan de basis van zijn handelen, gedreven door een bijzondere nieuwsgierigheid. Hij wilde gewoon weten hoe het zat. Gevraagd naar zijn mening over biodynamie zei hij eens: ‘Ik geloof nergens in, zelfs niet in God.’ Dat was Paul Pontallier. We zullen hem missen."Paul Pontallier is 59 jaar oud geworden.  

Reageer op dit item

nl Nederlands