Medailleregen op château La Garde - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Medailleregen op château La Garde

In één maand tijd had de wijn van Château de la Garde, La Tulipe, onlangs drie gouden medailles gewonnen. Op het concours de Bordeaux, dat sterk op Bordeaux gericht is, op het Concours Général de Paris, wat de nationale wijnkampioenschappen van heel Frankrijk zijn en op de ‘International London Wine Trade Fair’ in Londen. Voor eigenaar Ilja Gort, altijd in voor een wijnfeestje, reden om Cees Veerman, de Minister van landbouw, uit zijn zomervakantie op zijn landgoed in de Périgord te rukken om hem persoonlijk met deze prestatie te komen feliciteren. Er wordt gezegd dat de minister Gort een gouden medaille op de borst kwam spelden, maar de Minister had dit keer even geen medailles bij zich.
Aan de eeuwenoude, vier meter lange plukkerstafel van het chateau werd een uitgebreide lunch geserveerd voor onder andere Minister Veerman en zijn vrouw Marianne, Arlette van Etten, persoonlijke secretaresse van de minister (niet geheel toevallig een nicht van Ilja Gort), Jean Louis Trocard, président van de C.I.V.B. en Franck Mähler Besse, Nederlandse consul in Bordeaux. Verder natuurlijk de burgermeester van het 80 zielen tellende dorp, Alain Montion.
De burgermeester was zo ondersteboven door het hoge Nederlandse bezoek, dat hij uit veiligheidsoverwegingen de plaatselijke gendarmerie had gewaarschuwd. Deze ‘gendarmerie’ bestaat hier uit één persoon: Jean-Claude, een goedlachse koddebeier.
Eén van de besproken onderwerpen was de verbetering van de Nederlands/Franse betrekkingen die momenteel voornamelijk uit een eenzijdig touristenverkeer bestaan en derhalve, op economisch gebied wel enige verbetering behoeven, en uiteraard de positie van de boeren, zowel in Nederland als in Frankrijk, wier positie de laatste jaren dusdanig onder druk is komen te staan.
Uiteraard kwam ook de dalende omzetcijfers van Franse wijn met name in Nederland aan de orde, die de laatste tijd gelukkige weer wat aan het stijgen zijn. Over de promotie van Franse wijn konden de degens worden gekruist met Jean Louis Trocard, die in zijn functie van président van het C.I.V.B. een reclamestragie voert die alleen door de makers ervan begrepen wordt en verder geen enkel verkoopbevorderend effect sorteert. Kortom, een mooie middag na een weldadige medailleregen -voor wat het waard is.

Château de la Garde
Dorpsweg 147
3738 CC Maartensdijk
Tel. 0031 346 213 452

Reageer op dit item

nl Nederlands