Masterclass Ontdek de Nieuwe Wereld - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Masterclass Ontdek de Nieuwe Wereld


Eric_opmaat.jpg
Vinã Los Vascos 

Domaines Barons de Rothschild (Lafite) 
Sinds 1988 maakt het 550 hectare metende Viña Los Vascos deel uit van de Domaines Barons de Rothschild (Lafite). De naam verwijst naar de Baskische imigranten, die de wijngaard rond 1750 in de Colchagua Vallei aanplantten. Gelegen op ruim 300 meter hoogte en op ca. 40 kilometer van de Stille Oceaan, tempert de wind van zee de hitte tijdens de zomermaanden. 

Dankzij het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht rijpen de druiven langzaam en ontwikkelen de aroma’s zich optimaal. De nadruk bij Los Vascos ligt op evenwicht, elegantie en complexiteit. Dat maakt dat de rode wijnen uitstekend op fles kunnen rijpen, met name de Grande Reserve en Le Dix, de icoonwijn van Los Vascos. Van beide wijnen kunt u tijdens de masterclass maar liefst vijf oogstjaren proeven.

Op de foto: Eric Getten, commercieel directeur van Domaines Barons de Rothschild.

Masterclass start om 13.00 uur. 



Hemel en Aarde Vallei

Newton Johnson is een typisch familiebedrijf: vader, moeder en twee zoons werken samen. Bevan is fanatiek liefhebber van chardonnay en pinot noir. De ligging van de ‘state of the art’ winery is uniek: op een heuvel 200 meter boven zeeniveau, uitzicht op de Atlantische Oceaan en middenin een vallei met een idyllische naam: Hemel-en-Aarde vallei. Het gebied is uitermate geschikt voor wijnbouw en met name voor druivenrassen die het goed doen in koelere gebieden. Het walvisdorp Hermanus ligt op een paar kilometer afstand, met een verrekijker zou je in het seizoen de bultruggen kunnen zien zwemmen vanaf het terras voor het proeflokaal.

Masterclasses ‘chardonnay’ en ‘pinot noir’ starten respectievelijk om 13 uur en 16 uur. 


Van woestijn tot oase: pioniers in een droomgebied. Saurus, Patagonië (Argentinië)

Saurus, de wijngaard van de familie Schroeder, bevindt zich 53 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad van Neuquén, in het noorden van Patagonië. Een laag vochtgehalte, veel uren zomerlicht, een verschil in nacht- en dagtemperatuur van ruim 20°C en de spreekwoordelijke Patagonische winden, gecombineerd met een goede doorlatende grond, bestaande uit keien, grind, zand en klei, bepalen de hoofdlijnen van dit unieke terroir. De pioniersgeest van de Schroeders heeft geresulteerd in een plek met uitstekende architectonische kenmerken, gericht op het hoofddoel van de onderneming: de zoektocht naar excellentie en kwaliteit. Bekend om Pinot Noir, Malbec, Sauvignon Blanc en Merlot. 

Masterclass start om 14.30 uur.


 

Weltevrede Estate

Weltevrede is een familiewijngoed in het wijngebied Robertson Valley, dichtbij het stadje Bonnievale. Het bedrijf ontstond toen Klaas Jonker in 1912 een boerderij kocht en de eerste wijngaarden in het gebied aanplantte.

Inmiddels is de 4e generatie Jonker, Philip Jonker, actief op het wijngoed. De familie Jonker heeft maar liefst 160 hectare wijngaard in bezit, waaronder de wijndomeinen Muscadel, River’s Edge en Sonop.

Na zijn opleiding tot agrarisch ingenieur op het gebied van wijnbouw en oenologie aan de Universiteit van Stellenbosch, ging Philip Jonker in 1997 voor zijn vader Lourens Jonker werken. Hij en zijn vrouw Lindelize werkten bijna geheel dit jaar op diverse wijnbedrijven in Californië (Napa Valley) en Frankrijk (Saint-Émilion).

Philip is gespecialiseerd in Chardonnay, Syrah en Cap Classique Sparklings. Zijn wijnen hebben dan ook meerdere onderscheidingen gewonnen. Philip maakt drie bijzondere terroirgebonden Chardonnay’s, naast vier mousserende wijnen met de Méthode Cap Classique (op vergelijkbare wijze als in de Champagne gemaakt), alle gemaakt met een behoorlijk aandeel Chardonnay. En ook in de Syrah / Shiraz wijnen komt de terroir  invloed heel duidelijk naar voren.

Tegenwoordig staan op Weltevrede nog altijd dezelfde, inmiddels bijna een eeuw oude wijnstokken die door de oprichter van het wijngoed werden aangeplant. Vijf generaties Jonker hebben de vruchten van deze wijnstokken geplukt – een symbool van een gezegende familiegeschiedenis met een diepgewortelde basis op Weltevrede.

Philip Jonker zal tijdens de Masterclass zijn kennis van de verschillende invloeden van terroir op de wijn met de aanwezigen delen.

Masterclass start om 15.00 uur


 

Iconen uit Zuid-Afrika

Bernard_opmaat.jpg
Bellingham, het wijnhuis uit Franschhoek, heeft een lange historie. Opwindende, moderne, levendige en stijlvolle wijnen zonder valse pretenties. Duidelijk afkomstig uit de Nieuwe Wereld, maar met een onmiskenbaar klassieke kant.

The Bernard Series is een eerbetoon aan Bernard Podlashuk, de man die de Bellingham wijnen in de vijftiger jaren wereldberoemd heeft gemaakt. De huidige wijnmaker van Bellingham, Niël Groenewald, is al ruim acht jaar de jonge vernieuwende drive achter de wijnen van Bellingham: hij is een bevlogen mens, compromisloos in zijn visie op wijn maken. Hij creëerde een serie van vijf wijnen met elk een geheel eigen benadering. Tijdens de masterclass vertelt hij u over de achtergrond van deze wijnen, zijn drive en kunt u deze wijnen die ondertussen al vele punten hebben vergaard, proeven. Met de Bernard Serie behoort Bellingham intussen tot de absolute top van de internationale wijnwereld.

Masterclass start om 16.00 uur. 

Reageer op dit item

nl Nederlands