Lentekriebels! - Perswijn
Wine Society

Lentekriebels!

De Master of Lunch was dartel als een koe in de voorjaarswei, want afgelopen maand was zijn balboekje goed gevuld. Van de Waddinxveense polder tot de Zeeuwse eilanden, René van Heusden komt overal en ziet alles.

Winesociety_groot.jpgHa, eindelijk was het weer september! En was er in wijnland eindelijk weer van alles te doen. Het geeft, om een uitdrukking van Carmiggelt te gebruiken, de ‘vaste jongens’ in het circuit hetzelfde gevoel als koeien hebben die in het prille voorjaar weer uit de stal de wei in mogen. Een stemming van dartele uitgelatenheid. Wat een suf gedoe en afgekloven gedoe dan van eetblaadjes en een zojuist om zijn vermeend vernieuwende karakter bekroonde site om met ‘herfstgerechten’ en ‘herfstwijnen’ te komen. Dat mensen zich daar nog voor lenen. Dit echter terzijde. Laten we liever wat belangwekkende gebeurtenissen uit de eerste weken van het nieuwe wijnjaar doornemen.

Dag 1
Onze eigen opening van het seizoen was bij Pallas Wines in de industrieterreinpolder bij Waddinxveen waar Joep Speet en de zeer charmante Clara van Otterloo een fijne proeverij hadden georganiseerd van hun handel. Met frivole hapjes erbij. Daar hielden we dus een gunstige indruk aan over.
Fourcroy hield om onnavolgbare reden op dezelfde dag een partijtje aan de zuidkant van Amsterdam. Daar hadden we ook best naar toe gewild, maar eerder al had Oostenrijk zich gemeld voor het tweede bezoek van de dag. Leve de onderlinge communicatie en afstemming van data! Kan dat nu echt niet anders???
Oostenrijk dus, in het Beatrixtheater in Utrecht. Met een belachelijk welkomstbordje bij de ingang in interessantdoenerig Engels. Wat is er mis met een begroeting in het Nederlands? Als het zo nodig buitenlands moest zijn, waarom dan niet in het Duits? Die taal wordt in Oostenrijk namelijk op vrij ruime schaal gesproken. Meer dan Engels in ieder geval.

Veel schoon volk daar in Utrecht! We signaleerden o.a. een stralende Bernadette Gerth (Qualyvines), de lichtelijk existentialistisch ogende Yvo Couprie (Résidence) en Edwin Werkhoven (Werkhoven). De meest opvallende verschijning was toch wel Ruben van Dam (Hosman Vins), die tegenwoordig met het nodige woeste gezichtshaar door het leven meent te moeten gaan. Tja, umme. Maar desgevraagd wist hij ons te melden dat zijn wederhelft daar zeer opgewonden van raakt. Waarvan akte. Ook de heren Hans Soeterbroek en de recentelijk in het huwelijk hertreden Mick Kooistra (Horizon Wines) leken in patente doen. Zo zien wij dat graag. Janna Rijpma – wie anders? – bood ons een fijne nekmassage. Ook dat zien we graag. Verder konden we de immer aimabele Theo Jägers begroeten, hoofdredacteur van het cultblad DrankenDetail. Theo is wat je noemt al decennia ‘op dronk’, maar gaat nog steeds niet om. Eerder in tegendeel! Hij mocht zich verheugen in het spontane gezelschap van opgewonden vrouwvolk. Wondere wereld…

In de hoofdstad
Hét societygebeuren van september was Riesling & Co 2010 in de ArenA. Want daar was zowat iedereen die echt iets voorstelt in Nederwijnland. Onder de aanwezigen onder andere chevalier in spe Wim Berger (op 15 oktober krijgt ook hij de Mérite Agricole) en zelfs HD! Teveel om hier allemaal te noemen. Het leerzame beeldmateriaal zal echter heel veel vergoeden.
Complimenten trouwens voor Alain & Gisela Jacobs van het organiserende Informatiebureau voor Duitse Wijn. Mede dankzij hun tomeloze inzet groeide Duitse wijn in Nederland in 2009 tegen alle internationale crisistrends in als kool. Hopelijk weten hun bazen in Mainz dat te waarderen. Met wat extra budget bijvoorbeeld, waarmee dan weer eens een decente lunch verzorgd kan worden bij de volgende Riesling & Co. Want oei, van simpele besmeerde boterhammen met een plakje hartigheid worden wij niet opgewonden. Met enige weemoed denken we nog wel eens terug aan de eerste twee edities die in Elburg op de Veluwe gehouden werden. Elburg mag misschien minder ‘werelds’ klinken dan Emsterdem, maar daar kon je je als bezoeker wel tegoed doen aan oesters en foie à volonté. Temps perdu! (ML rode kaart).
Gelukkig wel smakelijk geluncht in restaurant Sophia te trendy Amsterdam Zuid met Sandro Boscaini van Masi, een heel mooi bedrijf in de Veneto, en met als gastgevers Birthe van Megeren namens distributeur Gall & Gall en Hans Vianen van importeur L’ Exception Lenselink.  Twee absolute sterkhouders voor hun werkgevers, een retetentiebonus meer dan waard. Smakelijke wijnen, dito happen en geen parkeerbon. (ML 16/20)

Onder chefs
In Sluis hielden de Zeeuwse oesterboeren hun jaarlijkse feestje. Dat feestje gaat om strategische redenen altijd gepaard met de intronisatie van belangwekkende personen. Behalve een Vlaamse minister waren dat ook twee chefs van naam: Sergio Herman – de man van de onwaarschijnlijk fraaie zes variaties op Zeeuwse oester! (ML 20/20) – en Roger van Damme, geboren in Sluis en tegenwoordig chef van het inde ogen van ML zeer aanbevelenswaardige lunchrestaurant (!) Het Gebaar in Antwerpen. We hadden gedacht en gehoopt dat gelet op het sterk Vlaamse karakter van de bijeenkomst de champagne rijkelijk zou vloeien, maar die vlieger ging niet op. Men hield het echter op cava – razend populair bij onze zuiderburen -, maar gelukkig wel een fatsoenlijke, Anna de Codorníu. Stil wit: een Kaapse Chenin Viognier van Bellingham. Mwa. Hier uiteraard wel oesters à volonté. En heel veel hotemetoten.
Dames, let even op de sexy Siciliaanse baardgroei van Sergio. (Daar kan ruigridder Ruben van Dam nog wat van leren!) Collega wijnschrijfster Noële Ruitenberg verzekerde ons bovendien ooit eens dat hij ook over een bijzonder ‘lekker kontje’ beschikt. Het is maar een weet.

Jonnie & Thérèse Boer konden hierna publicitair moeilijk achterblijven. Zij lieten zich zien in het Overijsselse Bentelo bij de opening van Neerlands Wijngaard. Dat is de nieuwe wijnmakerij van Ilse &Roelof Visscher, de sympathieke eigenaars van Wijngaard Hof van Twente. Wat de familie Boer met de familie Visscher heeft? Wel, de Kussen van Thérèse worden in Bentelo gemaakt. Thérèse mocht dan ook de feestballonnen loslaten. En Jonnie? Wel, die stond er bij en keer er naar. Met instemming. Want ja, kijken naar Thérèse blijft een fascinerende bezigheid, telkens weer.
Nu we het toch over grote chefs hebben, we dineerden onlangs zeer fraai bij Vermeer, waar Chris Naylor  nog maar weer eens de sterren van de hemel kookte en de schenkers Niek Beute en Simon Veldman voor werkelijk perfect schenkwerk zorgden. Wat een timing hebben die mannen! Zo zien wij dat heel graag, (ML 18/20)

En verder
Nog wat faits divers. Op 4 oktober waren we bij Klassiek Europa in Noordwijk aan Zee. Een nette en verheffende manifestatie, want bezocht door talrijke Perswijnlezeressen. Sterke presentatie van Vinos de España vanwege de royale hoeveelheden fijne tapas op hun tafels. Overigens waanden we ons bij vlagen wel even bij een partijtje van de Wine and Food Association – het leerzame & gevoelige filmpje op de site daarvan over de Grand Jury van het Proefschrift Wijnconcours met roerende testimonials gezien??? – , want wat werd er een lading prijzen uitgedeeld. Tot die voor Cabernet Sauvignon en Chardonnay aan toe als zogenaamde representanten van het ‘klassieke’ Europa. Get real!
Daags erna werd de beroemde Ulicotense stukjesschrijver en zelfbenoemde volksopvoeder John Quichot 75 jaar. Hoera! Hij was op die dag bij een partijtje van Jan van Lissum ( ja hoor, weer met sjaal) in NH Barbizon te Amsterdam, waarbij de jarige kennelijk de opdracht had gegeven wijnen zoveel mogelijk op hun verteerbaarheid te testen. Dat was natuurlijk niet aan dovemansoren gezegd. We zagen het feestvarken er in ieder geval rozig bij zitten met een volle bel rood in zijn knuistje. Het zal vast niet de eerste of de laatste van de dag geweest zijn.

Zelf waren wij op de bewuste dag voor een exclusief Bourgognepartijtje met cru’s van Bouchard Père et Fils in het belendende Vermeer. Daar mochten we aanzitten met Kaapse pracht Sara Channell die ons liet weten Oud Reuchlin & Boelen te gaan verruilen voor Poot Agenturen. Weer terug naar De Lier dus. Ook ORB-baas Albert van Weteringen is na nog geen jaar uit Zoetermeer vertrokken, maar dan op een manier die we discreet zullen omschrijven als ‘met stille trom’. Vast in ‘goed overleg’, want zo gaat dat in die kringen. Maar naar het ons toeschijnt toch niet geheel op vrijwillige basis…

Nog een complimentje voor Nicolaas Klei, ook al beging die de fout om op By the Grape ‘herfstwijnen’ aan te bevelen. Wellicht uit mercantiele overweging, maar toch. Dat compliment krijgt hij omdat hij als enige van de populaire gidsenschrijvers beseft dat een uitgave die betrekking heeft op het jaar 2011 niet drie of zelfs vier maanden tevoren al in de handel hoeft te liggen. Niet dat al die ‘geselecteerde’ wijnen wezenlijk verschillen van jaar tot jaar – het is ten slotte grotendeels industrieel werk -, maar dat is weer een ander verhaal. Op het Zuidelijk Halfrond is het nu trouwens echt lente. Bovendien zijn ze daar zo verstandig om sowieso niet aan ‘herfstwijnen’ te doen.

René van Heusden ML

Foto, van boven naar beneden en van links naar rechts: Joep Speet en Clara van Otterloo,  Bernadette Gerth, Yvo Couprie, Edwin Werkhoven, Hans Soeterbroek en Ruben van Dam, Janna Rijpma en Johan Veenstra, Theo Jägers, Giséla Jacobs, Linda en Wim Berger (nog zonder lintje), Birthe van Meegeren en Hans Vianen, Sergio Herman en Roger van Damme, Thérèse Boer, team Vermeer, Albert van Weteringen en Sara Channell.

Reageer op dit item

nl Nederlands