Hof van Twente opent Neerlands Wijnmakerij - Perswijn
Nieuws

Hof van Twente opent Neerlands Wijnmakerij

Roelof en Ilse Visscher, bekend van hun Wijngaard Hof van Twente, openden onlangs in Bentelo Neerlands Wijnmakerij. De feestelijke openingshandeling werd verricht door Thérèse Boer, haar wijn Kus van Thérèse wordt door Roelof en Ilse gemaakt.

Neerlands-groot_1.jpgRoelof en Ilse Visscher begonnen tien jaar geleden in de landelijke omgeving van het Overijsselse Bentelo met het maken van wijn. Niet bij wijze van leuke hobby, maar serieus. Ze namen er bewust grote risico’s voor.
Naar nu blijkt, was dat destijds een goede beslissing. Hun Wijngaard Hof van Twente is immers uitgegroeid tot een van de kwalitatieve smaakmakers onder de Nederlandse wijnen.
De afgelopen jaren zijn ze ook hand- en spandiensten gaan verlenen aan collega’s. En hoe! Twee van de vier wijnen die bij de recente Nederlandse Wijnkeuring een gouden medaille toegekend kregen, zijn gevinifieerd in Bentelo. Verder hebben ze hebben met inbreng van hun expertise een belangrijke bijdrage geleverd aan de creatie van de wijnen met het label Kus van Thérèse. Inderdaad, de Thérèse uit Zwolle.

Uniek in zijn soort
Diezelfde Thérèse was in het gezelschap van Jonnie (wie anders?) op zaterdag 25 september naar Bentelo gekomen om er door het oplaten van een grote tros (!) ballonnen de officiële openingshandeling te verrichten voor de splinternieuwe wijnmakerij die in de voorbije maanden op het terrein van Wijngaard Hof van Twente verrezen is. De naam ervan luidt Neerlands Wijnmakerij, het mag tamelijk uniek in zijn soort genoemd worden. Je moet al ver de oceaan over, naar Napa bijvoorbeeld, om een vergelijkbare faciliteit te vinden.
Overbodige luxe of megalomanie is de bouw van het nieuwe pand geenszins. Wel een bewijs van zakelijk inzicht en een duidelijke toekomstvisie. De oorspronkelijke kelder was veel te krap geworden om de wijn van een groeiend aantal verschillende bedrijven op maat te kunnen vinifiëren. Met de nieuwbouw is daar volop ruimte voor gekomen. De capaciteit bedraagt 150.000 liter, terwijl er 50 verschillende wijnen tegelijk gemaakt kunnen worden. Daarnaast biedt Neerlands Wijnmakerij zijn klanten ook nog allerhande vormen van aanvullende dienstverlening op het terrein van product en marktwikkeling. Kortom, een voor Nederlandse begrippen hoogst professionele benadering van wijn.

Symbolisch
De opening betekende het startsein voor een feestelijk wijnweekeinde. Met zonnige perioden maar af en toe ook gemene regenbuien. Symbolisch voor 2010? Binnenkort zal in Bentelo de oogst van tien wijngaardeniers uit de omgeving gevinifieerd worden, waaronder die van de Reestlandhoeve. Met professionele kelderapparatuur (o.a. een Willmes pers, roestvrij stalen tanks in diverse groottes, een bottellijn etc.) plus een uitgebreide knowhow. Knowhow en technische armslag zouden in 2010 wel eens van grote waarde kunnen blijken, want door het natte weer van de afgelopen weken zijn de vooruitzichten verre van ideaal. Het is niet altijd feest zoals in 2009. 2010 lijkt een jaar van de wijnmaker te gaan worden. In dat opzicht is de opening van de nieuwe wijnmakerij perfect getimed. En los van oogstjaren, deze faciliteit zal ongetwijfeld gaan zorgen voor een krachtige kwaliteitsimpuls binnen de Nederlandse wijnbouw.

Eigen merkwijn
Behalve met vinificatie van de eigen domeinwijnen van Hof van Twente en die van tien andere producenten wil Neerlands Wijnmakerij zich vanaf 2011 ook gaan bezighouden met maken van een eigen merkwijn van aangekochte druiven. Roelof Visscher zou die dan in 2012 het liefst voor net even onder een het psychologische prijspunt van een tientje op de markt brengen. Eerste contacten met telers hiervoor zijn al gelegd.
Nieuw in Bentelo is ook een winkel waar amateur wijn-, bier- en kaasmakers terecht kunnen voor het aanschaffen van allerhande producten voor hun metier. ‘Gewone’ wijnliefhebbers zijn op afspraak meer dan welkom voor een rondleiding en een proeverij. Bentelo is een uitstapje dubbel en dwars waard. Hier vind je immers een Nederlands wijnbedrijf om zonder mitsen of maren heel blij van te worden. Proficiat!

Meer informatie:

René van Heusden

Reageer op dit item

nl Nederlands