Christie’s hervormt de veiling - Perswijn
Nieuws

Christie’s hervormt de veiling

De wijnveiling van Hospices de Beaune werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd door veilinghuis Christies. Aan het begin van de eeuw zakten de veilingprijzen. De directie wendde zich tot Christie’s om de veiling te reorganiseren. Dat werpt zijn vruchten af: de opbrengst steeg dit jaar meer dan 25 procent, vertelt Bourgogne-expert Karel de Graaf in deel twee van zijn serie over de beroemde wijnveiling.
De wijnveiling van Hospices de Beaune werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd door veilinghuis Christies. Aan het begin van de eeuw zakten de veilingprijzen. De directie wendde zich tot Christie’s om de veiling te reorganiseren. Dat werpt zijn vruchten af: de opbrengst steeg dit jaar meer dan 25 procent.

Het veilinghuis presenteerde een prachtige catalogus met informatie, biedinstructies, beschrijvingen van de diverse cuvées en proefnotities van Christie’s internationale consultant en Bourgogne-expert en Master of Wine Anthony Hanson. Ook was de veiling dit jaar voor het eerst live op internet te volgen, bieders konden via de website meebieden op wijnen.

Enkele weken voor de veiling hield Christie’s in haar Amsterdamse filiaal een proeverij van een serie witte en rode wijnen van oudere jaargangen. De proeverij diende ter van een nieuwe opzet: het kopen van enkele dozen wijn door particulieren. Wie wil niet wat flessen in zijn kelder hebben met zijn eigen naam of die van zijn bedrijf erop?

Het roer om
Tijdens deze proeverij vertelde Anthony Hanson over zijn inspanning om directie van Hospices ervan te overtuigen het roer om te gooien. Als voorbeeld noemde hij het gebruik van nieuwe eikenhouten vaten. In de tijd dat de Hospices ook oudere vaten gebruikte, waren er voortdurend problemen met acidité volatile, vluchtig zuur. Als een vat enige tijd geen wijn bevat, dient het goed gezwaveld te worden om de azijnzuurbacteriën in het vat geen kans te geven zich te ontwikkelen. Om dit probleem te ondervangen, besloot de Hospices om over te gaan op 100 procent nieuwe vaten. Het nadee; daarvan is dat de witte wijnen en een groot deel van de rode wijnen last hebben van dominant nieuw eikenhout, zoals enkele wijnen op de Amsterdamse proeverij. Anthony overtuigde de directie en met ingang van de oogst 2006 worden vaten van één jaar oud gebruikt.

Karel de Graaf was mede-oprichter en hoofdredacteur van Perswijn en is Bourgogne-specialist. Hij komt al 28 jaar zeer regelmatig in de Bourgogne en werkt als agent voor tientallen Bourgogneproducenten. Daarbij is hij de enige Nederlandse wijngaardbezitter in Meursault. Hebt u vragen of wilt u meer informatie? Mail dan naar: karel@graafbourgognes.nl

Deel 1: wijnveiling Beaune succesvol

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item

nl Nederlands