Champagne Henri Giraud: een kwestie van eigen stijl - Perswijn
Reportages & Reizen

Champagne Henri Giraud: een kwestie van eigen stijl

De Champagne kent behalve het clubje wereldbekende ‘grote’ merken een veelheid aan nobele onbekenden. Dat zijn in de regel kleine familiebedrijven die in de categorie récoltants vallen. Ze blijken zich bij herhaling uitstekend te kunnen meten met hun veel grotere en beroemdere collega’s. Het voornaamste verschil lijkt hem te zitten in de omvang van de beschikbare budgetten voor publiciteit en marketing. Die kleine champagneproducenten durven nogal eens wat verder te gaan van grote huizen qua profilering op het vlak van herkomst en stijl. Zie een bedrijf als Champagne Henri Giraud in Aÿ. Twee wijnen daarvan kregen in Perswijn nummer 7 hoge scores. Dat was geen toeval.

Champagne.jpg
De Champagne kent behalve het clubje wereldbekende ‘grote’ merken een veelheid aan nobele onbekenden. Dat zijn in de regel kleine familiebedrijven die in de categorie récoltants vallen. Ze blijken zich bij herhaling uitstekend te kunnen meten met hun veel grotere en beroemdere collega’s. Het voornaamste verschil lijkt hem te zitten in de omvang van de beschikbare budgetten voor publiciteit en marketing. Die kleine champagneproducenten durven nogal eens wat verder te gaan van grote huizen qua profilering op het vlak van herkomst en stijl. Zie een bedrijf als Champagne Henri Giraud in Aÿ. Twee wijnen daarvan kregen in Perswijn nummer 7 hoge scores. Dat was geen toeval.

Importeur Erik Muller van Pasteuning in Amsterdam organiseerde op zondag 29 november een lunchproeverij met de sinds begin dit jaar door hem gevoerde wijnen van Giraud in het hoofdstedelijke restaurant Christophe. Een passend initiatief, want Muller is zelf een hedonist van het zuiverste water, terwijl de bewuste champagnes zich laten typeren als bij uitstek ‘gastronomisch’. Met nadere woorden: door hun structuur en rijkdom komen ze het best tot hun recht bij de maaltijd. Speciaal voor de proeverij was uit Aÿ Emmanuelle Giraud overgekomen, de huidige algemeen directeur van Champagne Henri Giraud. Ze hoort tot de dertiende generatie binnen het in de zeventiende eeuw door haar verre voorvader François Hémart opgerichte familiebedrijf.

Pinot noir in de hoofdrol

De 10 hectare wijngaarden van Henri Giraud liggen verspreid over diverse percelen allemaal binnen de grenzen van Aÿ, een van de Grands Crus aan de zuidkant van de Montagne de Reims. Het gaat daarbij zonder uitzondering om stokken met een behoorlijke hoge leeftijd, d.w.z. minimaal 30 jaar oud. De dominante druif in Aÿ is de pinot noir, die er perfect gedijt op de naar het zuiden gelegen hellingen met hun slechts 20 centimeter diepe bodem en een 200 meter dikke ondergrond van krijt. Een arme bodem dus en de term ‘bijzonder terroir’ is in dit geval beslist niet misplaatst. In de meeste cuvées van Giraud speelt pinot noir dan ook nadrukkelijk de hoofdrol met doorgaans een aandeel van 70 procent binnen de assemblages. Chardonnay zorgt voor de resterende 30 procent, want pinot meunier is niet aangeplant. Op grond van dat hoge aandeel pinot noir ben je geneigd om een brede, zogeheten ‘vineuze’ stijl champagne te verwachten. Welnu, die verwachting wordt volledig bewaarheid!

Houtopvoeding

Een tweede belangrijk stijlbepalend element is het gebruik van kleine houten vaten voor de opvoeding van een deel van de basiswijnen. Giraud is een van de circa 150 producenten in de Champagne die nog aan deze traditionele manier van werken vasthouden. Opmerkelijk is dat men daarbij niet terugdeinst voor hout dat zijn aromatische stempel op de wijnen drukt. Het zijn bepaald geen oude vaten die je in Aÿ ziet liggen. Voor de liefhebbers van details: favoriet bij Giraud is het eiken uit het Forêt d’Argonne in het zuiden van de Franse Ardennen. Het bedrijf heeft zich zelfs actief ingezet voor de herontdekking van dit eikenhout uit de omgeving van de Champagne door tonneliers. Afhankelijk van de cuvée neemt de vatopvoeding zes tot twaalf maanden in beslag, wat zorgt voor een licht oxidatief accent. Bij basiswijnen voor de standaardcuvées blijft houtopvoeding overigens achterwege, maar is wel sprake van een jaar lang ononderbroken lagering in de tank op het gistbezinksel. Ook dit draagt bij aan een volle, rijke stijl champagne. De dosage ligt bij Giraud gemiddeld rond 7 gram per liter.

Proef op de som

De volgende wijnen kwamen in het glas. Ze zijn overwegend geproefd zijn uit een ‘gewoon’ wijnglas in plaats van een gebruikelijke flûte, aangezien ze gebaat blijken bij beluchten.Esprit de Giraud Blanc de Blancs

Met een samenstelling van 100 procent chardonnay de uitzondering op de regel dat pinot noir bij Giraud het dominante druivenras is. Jeugdige tint, fijne belletjes. Geur van citrusfruit, hazelnoot en bloesem. Fris en levendig van smaak, pikant, mineralen, mooie zuren. Prima aperitiefchampagne.

€ 34,95

Esprit de Giraud

Hert equivalent van een Brut Sans Année. Assemblage van 70 procent pinot noir en 30 procent chardonnay. Licht gouden tint, duidelijk wat intenser dan de Blanc. In de neus wit fruit en een zekere hartigheid. Volle, vlezige smaak, breed en kruidig, wat tannine, mineraal bittertje en rijpheid. Door zijn structuur al behoorlijk ‘gastronomisch’.

€ 32,95

Hommage à François Hémart Aÿ Grand Cru

Assemblage van 70 procent pinot noir en 30 procent chardonnay met 6 maanden houtopvoeding. Diepe, rijke kleur, gaat richting amber. Complexe geur met slechts geringe oxidatie, geel fruit, hazelnoot, munt. Prachtige smaak, extractrijk, heel vol en breed, vineus, très pinot. Vlezig maar ook verfijnd met een markante minerale ondertoon. Eten en drinken tegelijk. Zeer aanbevolen vanwege de buitengewoon aantrekkelijke verhouding tussen prijs en kwaliteit!

42,95

Esprit de Giraud Rosé

In de lijn van de witte Esprit, maar dan met toevoeging van 8 procent stille rode wijn van pinot noir met houtopvoeding. Vrij veel kleur met oranje toets. Fruitrijke neus, aardbei, kruiden, rozen, ook een zekere rijpheid. Fruitige aanzet, flink wat vulling, tegelijk heel rond en soepel én verfrissend. Om ofwel op zichzelf te drinken, ofwel aan tafel te schenken.

€ 39,95

Code Noir

Een onvervalste Blanc de Noirs, of, zoals men bij Giraud zelf zegt, Blanc de Grands Noirs van 100 procent pinot noir met houtopvoeding. Wederom een vrij diepe kleur. De neus is wel even wennen, want die doet sterk denken aan… roodbacteriekazen. En aan zuurkool. (Heel wat anders dan de vruchtjes en bloemetjes waarvan men in de officiële fiche technique melding maakt!) Gelukkig is dit allemaal wat minder nadrukkelijk het geval in de smaak. Die is rijk en romig met zachte tannines en de voorspelbare mineraliteit. Een volwaardige maaltijdchampagne. Die neus blijft alleen een raadsel.

€ 79,95

Code Noir Rosé

Rosé van wit gevinifieerde pinot noir met toevoeging van 10 procent stille rode wijn met houtopvoeding. Diepe koperkleur. Mooie, intense fruitneus (kersen), specerijen en heel in de verte wat hout. Puur en geconcentreerd, geweldige structuur, krachtig, uitgebalanceerd, lengte, levendig. Champagne om rustig bij rood vlees te serveren. Ja, zo mag rosé!

€ 89,95

Cuvée Fût de Chêne Aÿ Grand Cru 1999

De vertrouwde assemblage van 70 procent pinot noir en 30 procent chardonnay. Diep goudgeel. Doet in zowel geur als smaak denken aan de stijl van Krug, zij het wellicht een fractie minder oxidatief. Rijk en intens, gedroogd fruit, hout, hazelnoot, geroosterd brood, mineralen, kortom heel complex. Idem in de smaak. Pittige aanzet met veel structuur en extract. In de voortzetting zwoel en mondvullend met een mooie aardsheid en opwekkende citruszuren. . Alle aroma’s van de neus komen nog een keer terug in de eindeloze afdronk. Een hele grote!

€ 134,95

Coteaux Champenois blanc 2006

In menig opzicht een curiosum, deze stille witte wijn op basis van 100 procent op hout gevinifieerde chardonnay. In de neus herkenbaar chardonnaykarakter (meloen) plus het nodige hout. Moeilijke, want dunne, rabarberachtige smaak vanwege de zeer hoge zuurgraad en het gebrek aan rijpheid. Van dit soort wijn moet je echt houden en er de wel zeer ambitieuze prijs voor overhebben. Aan mij is dit niet besteed. (Gelukkig maken de Champenois er meestal een mousserende versie van.)

€ 84,95

Ratafia de Champagne

Nog een zeldzaam product uit de Champagne, deze ratafia van al weer 70% pinot noir en 30% chardonnay. Ratafia? Ratafia de Champagne wordt gemaakt door de gisting van de druiven te onderbreken middels toevoeging van wijnalcohol, en dan bij voorkeur van Marc de Champagne. De daaruit resulterende restzoete drank ondergaat een opvoeding op eiken vaten volgens het solerasysteem. Amber van kleur. Geur met zowel hout- als fruittonen (gekonfijte vruchten (kweepeer, sinaasappel), kaneel en wat chocolade. Licht rancio (als langdurig oxidatief opgevoede Vin Doux Naturel). Complex en soepel in de mond, fruitig (gedroogde abrikoos), decent zoet, vleugje cacao, frisse finale. Deze rariteit heeft wél recht van bestaan.

€ 24,95

Importeur:

Pasteuning Wijn & Catering

www.pasteuning.nl

Vermelde prijzen zijn particuliere prijzen incl. BTW.

René van Heusden

Reageer op dit item

nl Nederlands