Argento, Malbec 2007, Mendoza - Perswijn
Wijn van de week

Argento, Malbec 2007, Mendoza

Catena Zapata is hét kwaliteitsdomein van Argentinië, met een hele serie aan prachtige wijnen. Maar bij al die prachtige wijnen blijft er gelukkig ook nog wel wat over voor het maken van ‘gewone’ toegankelijke wijnen, die dan ook nog heel lekker kunnen zijn. Zoals deze Malbec.

Wijnvandeweek_groot.jpg
Catena Zapata is hét kwaliteitsdomein van Argentinië, met een hele serie aan prachtige wijnen. Maar bij al die prachtige wijnen blijft er gelukkig ook nog wel wat over voor het maken van ‘gewone’ toegankelijke wijnen, die dan ook nog heel lekker kunnen zijn. Sterker nog, na een proeverij van heel zware en zeer krachtige, zelfs heftige Malbecs, krijg je plotseling heel veel zin in een wat lichtere, minder overdadige Malbec, die gewoon lekker drinkbaar is – zoals deze.

Het kan vreemd lopen met een druif. De malbec was jaren volledig uit de gratie. We kwamen alleen nog een beetje tegen in de wijnen van Cahors, die door veel wijndrinkers te hard worden gevonden. Dat is het probleem van de malbec: hij produceert wijnen met tannines, met karakter, vooral als de druiven wat minder rijp zijn, wat in het Franse klimaat nog wel eens voorkomt. Maar nu begint men zich te realiseren dat de malbec als hij wél rijp is, mooie wijnen oplevert. Hij bereikte dan ook een nieuwe populariteit als de blauwe druif van Argentinië, waar een heet woestijnklimaat zorgt voor voldoende rijping van de druiven. En nu begint men zich zelfs in de Bordeaux te realiseren dat de klimaatverandering van de laatste jaren de streek weer heel geschikt maakt voor malbec – en de aanplant begint nu duidelijk te groeien.

In Argentinië is malbec dé druif van Mendoza en omstreken, die hier gemaakt is tot een soepele en snel drinkbare wijn. Om niet al te veel de nadruk te leggen op Catena, heeft het bedrijf deze wat eenvoudiger versie ‘Argento’ gedoopt, het zilveren broertje (of zusje?) van al de mooie wijnen van Catena zelf. Maakt niet uit. Hij is sappig en frui­tig, met kersen en pruimen, peperigheid, veel waar voor zijn geld, met een zoetje, drop, zwoel, warm en rijp.

Gall & Gall, €4,99

www.gall.nl

Reageer op dit item

nl Nederlands